tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπισκοτα κουλουρια

Θέλω να κάνω μια εισαγωγή στο άρθρο μου που να αποτελεί μια καλή σύσταση  γι’ αυτά τα μπισκότα μα δεν ξέρω ποιά να πρωτοδιαλέξω! Να αναφέρω  και να επαινέσω το βασικό υλικό παρασκευής τους που είναι η λατρεμένη  βρώμη με το διατροφικό της πλούτο , να αναφέρω τους μαγικούς ξηρούς καρπούς  ή να εστιάσω στη μαλακή μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο που δίνει τέλεια τραγανή υφή και γεύση στα μπισκότα; Να τα προτείνω σαν το πιο ιδανικό συνοδευτικό για το τσάι ή να αναφέρω ότι αποτελεί αχτύπητο δίδυμο με τον καφέ ; Να πω ότι αποτελούν εξαιρετικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους ή τέλειο ενεργειακό σνακ γι’ αυτούς που γυμνάζονται ή ταξιδεύουν…Ούτως ή άλλως τα ανέφερα όλα κι όχι άδικα γιατί αυτά τα μπισκότα είναι η αδυναμία μου! Ωστόσο εγώ θα σας πρότεινα , σχεδόν θα σας παρακαλούσα απλά  να τα δοκιμάσετε γιατί είναι τα πιο υπέροχα , τα πιο νόστιμα , τα πιο δελεαστικά και επιτυχημένα μπισκότα που έχω φτιάξει ποτέ κι είμαι σίγουρη πως θα καθιερωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη…

 cookies bromh1

Υλικά:

Ένα παράξενο πράγμα που συμβαίνει…όταν αντικρύζω γλυκό με σοκολάτα και πορτοκάλι είτε ζωντανά , μπροστά μου είτε σε συνταγή γραμμένο…κάτι με πιάνει . Είναι ένας από τους γευστικούς συνδυασμούς που λατρεύω . Ήταν δυνατόν λοιπόν να μη σταθώ σε μια εξαιρετική συνταγή για μπισκότα που είναι πλασμένα με κόντιτα πορτοκαλιού και σταγόνες μαύρης σοκολάτας ενώ ψάχνοντας τη συνταγή είδα ότι περιέχει και τριμμένο φουντούκι; ΑΔΥΝΑΤΟΝ …την ίδια μέρα κι όλας έβαλα μπροστά το ζύμωμα και το ψήσιμο…Έγιναν υπέροχα , τραγανά και γευστικότατα…Εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ…Δείτε τα :

kontita1
Υλικά :

Είναι μεσημέρι και κάθομαι στον υπολογιστή μου για να γράψω τη συνταγή για τα μπισκότα μου. Που και που κοιτάζω έξω από το παράθυρο και χαζεύω. Παρατηρώ την Άνοιξη και τα καμώμωτά της . Ενώ ο ήλιος λάμπει κι ο ουρανός είναι καταγάλανος , μια δυνατή μπόρα ετοιμάζεται γιατί στο βάθος μαυρίζει ο τόπος…Οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη όμως κάποιες αξίες παραμένουν   σταθερές. Κοίτα να δεις τώρα που θα φτιάξω ένα φλιτζάνι τσάι με άρωμα earl grey και θα το συνοδέψω με τα ολόφρεσκα , τραγανά μου μπισκότα. Δεν είναι μόνο η λευκή σοκολάτα και τα cranberries που τα κάνουν τόσο ξεχωριστά μα το υπέροχο και λατρεμένο βουτυράκι που τα απογειώνει και μετατρέπει την κάθε μπουκιά σε μια μοναδική απόλαυση…

cookies cranberries leykh sokolata1

Υλικά:

Θα μπορούσα να γράψω πολλά γι’ αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που με παραπέμπει αμέσως σε πολύ όμορφες στιγμές των παιδικών μου χρόνων όταν  με τα παιδικά μου μάτια θαύμαζα τη σκαλιστή κρυστάλλινη φοντανιέρα με το χλιδάτο “πόδι” και μέσα φιγουράριζαν αρχοντικά και απέριττα τα περίφημα αμυγδαλωτα. Η λιτή , αέρινη και παράλληλα πληθωρική τους γεύση με γοήτευε πάντα και δεν τα βαριόμουν ποτέ. Λάτρευα αυτό το τραγανό , φίνο περίβλημά τους και το γλασάτο εσωτερικό τους που ερέθιζε διακριτικά τον ουρανίσκο. Η ονομασία “εργολάβοι” καθιερώθηκε κάπου στη δεκαετία του ’60 και προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το γεγονός ότι αποτελούσε το βασικό κέρασμα τη στιγμή που “υπογράφονταν” τα συμβόλαια για μια καινούρια οικοδομή ανάμεσα στον εργολάβο και στον οικοπεδούχο.

Το κλασικό αυτό γλύκισμα το “πείραξα” λιγάκι , δεν το πασπάλισα κλασικά με ψιλοκομμένα αμύγδαλα , ούτε έβαλα ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο του αλλά το “κύλησα” μέσα στην άχνη ώστε να πάρει αυτή την όμορφη ανάγλυφη μορφή με τα υπέροχα ραγίσματα και φυσικά του έδωσα την ονομασία κρακελέ , όπως ακριβώς ονομάζεται η τεχνοτροπία βαφής επιφανειών με το ίδιο αποτέλεσμα , έτσι ώστε να συνδέομε και τα ζητήματα , αφού… “περί οικοδομής” και εργολαβίας ο λόγος…

amygdalota krakele1

Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)

Τα συνάντησα πριν πολύ καιρό  κάπου στην αναζήτησή μου στο διαδίκτυο και μου άρεσαν πολύ…Είπα ότι θα τα φτιάξω μα το αμέλησα…Τα ξανασυνάντησα πάλι και πάλι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία και διασταυρύωνοντας τις συνταγές αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για εξαιρετική πρόταση. Αυτή τη φορά δεν το αμέλησα , προχώρησα στην εκτέλεση της συνταγής και δεν έπεσα έξω. Έγιναν εξαιρετικά , σαν κρουασάν , εντυπωσιακά , εκρηκτικά!

Ψάχνοντας πληροφορήθηκα ότι πρόκειται για Εβραϊκή παραδοσιακή συνταγή που συνηθίζεται στην αντίστοιχη γιορτή των Φώτων κι είναι πολύ διαδεδομένη. Η τεχνική τους βασίζεται στα κρύα υλικά ώστε να πετύχουμε τα επίπεδα στη ζύμη που δίνουν την αίσθηση της σφολιάτας. Η γέμιση ποικίλει και απογειώνει το αποτέλεσμα…

rugelach1

Υλικά για τη ζύμη:

 

Μπισκοτάκια μαλακά , νόστιμα , γιορτινά και "γλυκούλια" φτιάχνουμε σήμερα . Τα κερασάκια δίνουν μια παιχνιδιάρικη πινελιά αλλά και μια χαρούμενη νότα ενώ η λευκή σοκολάτα τους προσθέτει έξτρα γεύση και τα κάνει απολαυστικά και αρωματικά , καραμελοβανιλένια  ή κάτι παρόμοιο….. Είναι πανεύκολα και διασκεδαστικά στην κατασκευή και ετοιμάζονται σε χρόνο ρεκόρ…Ας μπούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων , ας τα φτιάξουμε κι ας απολαύσουμε  το τσάι ή τον καφέ μας με καλή παρέα κια κλίμα γιορτινό!

mpiskota soft1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Μπισκοτα | Κουλουρια