tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κεικ

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ομορφιά της απλότητας η οποία κερδίζει πάντα. Ένα απλό κέικ βανίλιας , εμπλουτισμένο με άρωμα λεμονιού και τζίντζερ , μπόλικη κρέμα lemon curd στη μέση κι ένα απλό , λιτό απέριττο στόλισμα που πλαισιώνει το κέικ και το μεταμορφώνει σε ζωγραφιά με τον πιο απλό τρόπο. Όταν το έφτιαξα μετά λύπης το μοιράσαμε σε κομμάτια αφού το όμορφο , τελικό αποτέλεσμα μαγνήτισε τα βλέμματα και το “μαχαίρωμά” του φάνταζε ιεροσυλία. Ωστόσο ήταν να μη γίνει το πρώτο βήμα μιας και η γεύση του ήταν εξίσου απογειωτική! Μήπως είμαι υπερβολική στην περιγραφή μου; Κάποιες φορές , το παραδέχομαι , μπορεί να γίνομαι υπερβολική. Σήμερα όμως , όχι!

gemisto keik lemonioy1

Υλικά για το κέικ:

Θα με ρωτήσει κάποιος:   Σε τι διαφέρει το συγκεκριμένο κέικ από ένα απλό κέικ  στο οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε προσθέσει λίγες σταφίδες ή λίγα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα; Σωστά! Μα αν κάποιος αγαπά τις υπόξινες γεύσεις , το άρωμα του πορτοκαλιού και παράλληλα δελεάζεται από το έντονο κόκκινο χρώμα των μικρών αυτών θαυματουργών (υπόξινων επίσης) καρπών , τότε δεν έχει παρά να εκτιμήσει αυτό το υπέροχο κέικ και να διακρίνει τη διαφορά του από οποιοδήποτε άλλο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκω κι εγώ και δε θα μπορούσε να μου ξεφύγει η συγκεκριμένη συνταγή-πρόταση.

keik myrtila portokali1

Υλικά:

Λοιπόν όχι , δεν έχει μόνο η μηλόπιτα το δικαίωμα να σερβίρεται ανάποδα και να θεωρείται μάλιστα ένα δημοφιλές και αγαπητό , παραδοσιακό γλύκισμα αλλά το έχει κι ο ανανάς. Νόστιμος , ζουμερός και πανέμορφος χαρίζει γενναιόδωρα τα αρώματά του και τους χυμούς του σ’ αυτό το κέικ και το κάνει ιδιαίτερο και εντυπωσιακό. Το κυκλικό , ακτινωτό σχήμα του φρούτου στολίζει την επιφάνειά του κέικ ενώ τα κενά του γεμίζουν με τα κερασάκια μαρασκίνο. Όμως δε σταματάμε εδώ…Θα προσθέσουμε και λίγες νιφάδες αποξηραμένης καρύδας και θα του χαρίσουμε ακόμα πιο εξωτική γεύση. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο γευστικό και η γεύση του πιο ώριμη ενώ συνοδεύει άψογα το τσάι.

anapodo keik anana1

Υλικά:

Πάντα έλεγα πως αν υπάρχει ένας λόγος να φτιάχνουμε γλάσο τυριού , αυτός είναι το περίφημο κέικ καρότου. Νόμιζα πως αξίζει που υπάρχει μόνο και μόνο για να πλαισιώνει αυτό το κέικ. Λοιπόν να που προστέθηκε ένας ακόμα λόγος! Ένα εξίσου υπέροχο κέικ ζουμερό , πεντανόστιμο , γεμάτο φρούτα κι αρώματα , ένα κέικ με ψιλοκομμένα κομμάτια ανανά , με λιωμένες ώριμες μπανάνες και με μπόλικο τριμμένο καρύδι…Δε στερείται καθόλου γεύσης , αντικειμενικά δε χρειάζεται ούτε επικάλυψη , ούτε άλλη “βοήθεια” για να θεωρείται δελεαστικό  και επιτυχημένο…απλά προσθέτουμε ένα ακόμα στοιχείο που θα το απογειώσει και θα το ανεβάσει σε άλλο…επίπεδο!

keik anana banana frosting1

Υλικά:

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Καθώς έκανα μια περιήγηση στο μαγικό κόσμο του instagram βλέπω μια φωτογραφία που μου πήρε τα μυαλά. Ένα ζουμερό σοκολατένιο κέικ με γέμιση σοκολάτας  που ξεχείλιζε ατίθαση από εδώ κι από έκεί και πλαισιωμένο με μια σοκολατένια επικάλυψη. Το θέαμα ήταν πολύ δελεαστικό για να το προσπεράσω κι έτσι αποφάσισα να αναζητήσω την συνταγή και να περάσω χωρίς χρονοτριβή στο παρασύνθημα. Ετσι κι έγινε : η συμπαθέστατη foodblogger , Αμερικάνικης καταγωγής με τις αναλυτικές της οδηγίες και την πολύ σωστή συνταγή της με οδήγησε στο να φτιάξω ένα υπέροχο pokecake. Το συγκεκριμένο είδος κέικ είναι πολύ διαδεδομένο στην Αμερική με ένα σωρό παραλλαγές και βασίζεται στη μέθοδο της δημιουργίας οπών και το γεμισμά τους με ένα ζουμερό υλικό που δημιουργεί μια χρωματική αλλά και γευστική εναλλαγή. Όταν ήρθε η ώρα να το γράψω και να το ονοματίσω κάπως πιο…ελληνικά αποφάσισα να το ονομάσω “τρυπητό” (κατά το σιροπιαστό , γεμιστό κλπ) και μετά από μια πρόχειρη αναζήτηση για παρόμοια ονομασία (τι σύμπτωση!!!) ανακάλυψα ότι μια ελληνίδα foodblogger είχε σχεδόν την ίδια ιδέα με μένα και το ονόμασε “κεικ τρυπάτο” ενώ η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη με περίμενε όταν ανακάλυψα στο τέλος του άρθρου της ότι η πηγή της εμπνευσής της ήταν ακριβώς η ίδια με μένα , δηλαδή η συγκεκριμένη Αμερικανίδα foodblogger! Συμπέρασμα; ο κόσμος , ακόμα κι αυτός του διαδικτύου , όσο κι αν φαίνεται χαοτικός είναι πολύ μικρός ενώ το τρυπητό κέικ είναι μια πανδαισία!!!

Υ.Γ. για τις συμπτώσεις που περιέγραψα , ομολογώ με ειλικρίνεια πως δεν υπερέβαλα καθόλου και περιέγραψα τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν. Στο τέλος θα παραθέσω links και από το “ελληνικό τρυπάτο” και από το “αμερικάνικο poke cake”.

poke cake1

Υλικά:

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική ή υπερήφανη το συγκεκριμένο κέικ πιθανόν να είναι ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα που έχω κάνει ποτέ στην κουζίνα μου. Και δεν το λέω εγώ μα όσοι το δοκίμασαν! Πρόκειται για ένα κέικ βανίλιας , ζουμερό και αφράτο που περιέχει γενναίες δόσεις βουτυρένιου μίγματος κανέλας που ξεδιπλώνεται  χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα σε όλο του το σώμα και είναι περιλουσμένο με ένα εξίσου πληθωρικό και φίνο γλάσο με κρέμα γάλακτος. Θυμίζει έντονα τα “κανελορολάκια” , συνοδεύει με απίστευτη αρμονία το απογευματινό τσάι και κλέβει την καρδιά όποιου το δοκιμάσει. Είναι ένα κέικ-αποκάλυψη και διεκδικεί επάξια τον τίτλο του αγαπημένο μου κέικ και δεν θα πάψω να το φτιάχνω με την πρώτη ευκαιρία.

keik gemisto me kanela kai glaso1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Κεικ