Taste of Life by Betty
Χωριάτικη τάρτα (με κολοκυθάκια , ντοματίνια και ανθότυρο)
Όταν βάζω αλευράκι μέσα σε ένα μπωλ και προσθέτω τα ανάλογα υλικά για να πλάσω ζύμη μπαίνω σε άλλη διάσταση , νόμος απαράβατος…Η διαδικασία με ενθουσιάζει , σχεδόν με συναπαίρνει και με κάνει να νιώθω σαν πηλοπλάστης , σαν καλλιτέχνης , σα δημιουργός έργου τέχνης…Αυτή η αίσθηση δίνει την ώθηση στη φαντασία και την εντολή στα χέρια ώστε να δουλεύουν με άλλο ρυθμό και με άλλο σκοπό…και τότε ξεφεύγω από τα όρια της συνταγής που βρίσκεται κάπου εκεί γύρω , παρατημένη και αρχίζω τους αυτοσχεδιασμούς και τις καλλιτεχνίες…Είναι εκείνη η ώρα που λίγο με ενδιαφέρει να δοκιμάσω από αυτό που έφτιαξα…Μου αρκεί που εκφράστηκα μέσα από τα υλικά που είχα στα χέρια μου…
Κουλούρια Λαμπρής
Τις μέρες της γιορτής του Πάσχα , το σπίτι κατακλύζεται από αρώματα και δε μπορώ να πω ότι δεν το απολαμβάνω. Είναι που έχει μπει η Άνοιξη για τα καλά , τα λουλούδια ευωδιάζουν , τα παράθυρα άνοιξαν και τα δωμάτια λούζονται πια στο φως αφού το "κλείσιμο" του Χειμώνα είναι παρελθόν. Είναι όμως και κάτι ακόμα που δίνει επιπλέον ένα δυνατό άρωμα και δεν είναι άλλο απ' αυτό του βουτύρου όταν ψήνονται τα περίφημα , αγαπημένα Λαμπροκούλουρα. Είναι το "άρωμα" της γιορτής , για μένα...Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου και τη θεωρώ αξεπέραστη…Πολλές φορές έχω δοκιμάσει και κάποιες άλλες συνταγές , ομολογουμένως πολύ αξιόλογες αλλά όπως και να' χει... πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα : Πάσχα χωρίς τα κουλούρια της πεθεράς μου ΔΕΝ γίνεται. Είναι τα πιο τραγανά , τα πιο νόστιμα , τα πιο αυθεντικά γαλοκούλουρα και τα αγαπώ πολύ . Με πολύ χαρά λοιπόν τα μοιράζομαι μαζί σας!
Δείτε τα :
Υλικά :
Κουλούρια Λαμπρής
Τις μέρες της γιορτής του Πάσχα , το σπίτι κατακλύζεται από αρώματα και δε μπορώ να πω ότι δεν το απολαμβάνω. Είναι που έχει μπει η Άνοιξη για τα καλά , τα λουλούδια ευωδιάζουν , τα παράθυρα άνοιξαν και τα δωμάτια λούζονται πια στο φως αφού το "κλείσιμο" του Χειμώνα είναι παρελθόν. Είναι όμως και κάτι ακόμα που δίνει επιπλέον ένα δυνατό άρωμα και δεν είναι άλλο απ' αυτό του βουτύρου όταν ψήνονται τα περίφημα , αγαπημένα Λαμπροκούλουρα. Είναι το "άρωμα" της γιορτής , για μένα...Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου και τη θεωρώ αξεπέραστη…Πολλές φορές έχω δοκιμάσει και κάποιες άλλες συνταγές , ομολογουμένως πολύ αξιόλογες αλλά όπως και να' χει... πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα : Πάσχα χωρίς τα κουλούρια της πεθεράς μου ΔΕΝ γίνεται. Είναι τα πιο τραγανά , τα πιο νόστιμα , τα πιο αυθεντικά γαλοκούλουρα και τα αγαπώ πολύ . Με πολύ χαρά λοιπόν τα μοιράζομαι μαζί σας!
Δείτε τα :
Κουλούρια Πασχαλινά
Κάποιες φορές σκέφτομαι πως τα κουλούρια το Πάσχα τα φτιάχνουμε όχι γιατί θέλουμε να γευόμαστε κάτι γλυκό αλλά γιατί μέσα από αυτή την παραδοσιακή διαδικασία μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών , μοσχομυρίζει το σπίτι και απολαμβάνουμε τα υλικά που διαθέτει άφθονα αυτή η εποχή...χώρια οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων…πολλές φορές φτιάχνω τα κλασικά , καθιερωμένα μου κουλούρια αλλά νοσταλγώ και κάποια άλλα… και έτσι μπαίνω στον πειρασμό να φτιάξω και την συνταγή των κουλουριών της μου Θοδώρας με τα οποία μας περίμενε το Πάσχα στο χωριό , όταν ήμαστε παιδιά…..
Δείτε την :
Κουλούρια πασχαλινά με φυτικά έλαια (φυτίνη)
Καταλαβαίνετε τώρα…αυτό με τις συνταγές είναι κάτι σα συλλεκτική μανία. Όσο πιο πολύ μπαίνει κανείς στο “χώρο" , τόσο πιο πολλά μαθαίνει , τόσο πιο πολύ θέλει να πειραματίζεται . Μια συνταγή για Πασχαλινά κουλούρια δεν είναι ποτέ αρκετή…Κι όταν μάλιστα έρχεται η φίλη σου και σου εμπιστεύεται την αγαπημένη συνταγή της θείας Μάρως , είναι ποτέ δυνατόν να την περιφρονήσεις και να κλείσεις τα αυτιά σου;. Μάλλον όχι…Δεν περιφρόνησα κι εγώ τη συνταγή αυτή , ούτε τη θεία Μάρω…Το αποτέλεσμα ήταν αυτά τα εξαιρετικά , τραγανά και πολύ γευστικά κουλούρια τα οποία κατέχουν μια σημαντική θέση στη λίστα των Πασχαλινών μου συνταγών…
Τα τσουρέκια της Ελπίδας
Την πρώτη φορά μπορεί να πει κανείς ότι έτυχε! Την επόμενη φορά που έκανα τα περιφημα τσουρέκια της Ελπίδας , δε μπορεί να έτυχε , αλλά πέτυχε και μάλιστα απόλυτα!. Δε με δελέασε ο τίτλος “χωρίς ζύμωμα” αλλά το όνομα της φίλης μου που σ’ αυτήν χρωστάω τη μεγάλη αγάπη για τα ζυμώματα και τις πίτες αφού αυτή είναι “η πρώτη μου διδάξασα” και το έκανε με τόση πολλή αγάπη που δε μου άφησε περιθώρια να αποτύχω…Ο τρόπος εκτέλεσης της συγκεκριμένης συνταγής και τα καλομετρημένα υλικά καθώς και το όνομα της αγαπημένης μου Ελπίδας το οποίο πλέον αποτελεί εγγύηση είναι ταυτόσημο με την επιτυχία σε κάθε συνταγή. Η όλη διαδικασία είναι τουλάχιστον απολαυστική , η συγκεκριμέμη δόση είναι χορταστική αφού δίνει αρκετά τσουρέκια και το αποτέλεσμα είναι αναμφισβητητα υπέροχο. Αφράτα , πεντανόστιμα , κορδονάτα τσουρέκια με δυνατό άρωμα από μαχλέπι , πλασμένα με βούτυρο , αλεύρι και πολλή , πολλή αγάπη!
Υλικά:
Τάρτα λεμονιού με κρέμα και lemon curd
Το λεμόνι το μαγικό, το αρωματικό κάνει θαύματα και τώρα την άνοιξη, που το μεθυστικό άρωμα του ανθού του μας συνεπαίρνει, εκτιμάμε ακόμα περισσότερο τον υπέροχο καρπό του και όλα όσα μπορούμε να φτιάξουμε με αυτόν! Σε πρώτη φάση έφτιαξα μια δόση lemon curd που οριακά είμαι ικανή να την εξαφανίσω, μόνη της με το κουταλάκι αλλά αυτή τη φορά, ζύμωσα αμέσως και μια βάση γλυκιάς τάρτας, οπότε το γλυκό “ήρθε κι έδεσε”. Μια δροσερή κρέμα με τυρί στη μέση κι όλα ευωδιάσαν μέσα στην κουζίνα μου σα να υποδέχτηκα την Άνοιξη αυτοπροσώπως…
Υλικά για τη βάση:
Καρβελάκι ολικής άλεσης (συνταγή θερμομίξ)
Το ψωμί είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει ένα σωρό είδη ψωμιών που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό ψωμί με σκληρό αλεύρι και με αλεύρι ολικής άλεσης, απλά μοναδικό.
Υλικά:
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο (συνταγή θερμομίξ)
Μετά από αρκετές δοκιμές, πειράματα και αυξομειώσεις των υλικών αντίστοιχα, κατέληξα σε αυτή την υπέροχη συνταγή, η οποία κλείδωσε και δεν αλλάζει με τίποτα! Έχει κατά τη γνώμη μου το τέλειο πάχος, την τέλεια πυκνότητα, το τέλειο επίπεδο γλυκύτητας και την τέλεια γεύση. Μια δοκιμή θα σε πείσει και πιστεύω πως θα συμφωνήσεις μαζί μου…Ούτως ή άλλως δε θα κουραστείς αφού θα τα κάνει όλα το θερμομιξ, χωρίς να λερώσεις ούτε δεύτερο μπωλ, ούτε κουτάλι…Όλα τα υλικά στον κάδο, δέσιμο και ψήσιμο απευθείας…Τόσο απλά, τόσο δελεαστικά:
Υλικά:
Τσουρέκια νηστίσιμα με το θερμομίξ
Αυτά τα τσουρέκια τα έφτιαξα ένα απόγευμα, έχοντας σκοπό την άλλη μέρα το πρωί να τα “φιλέψω” κάπου…Βέβαια, δεν τα είχα ξαναφτιάξει τα συγκεκριμένα , μα ήμουν σίγουρη για την επιτυχία τους…Τα υλικά σωστά μετρημένα και η λειτουργία “ζύμη” έτοιμη για δράση. Οπότε όλα ήταν εύκολα κι απλά! Έδωσα στο σύζυγο που ήταν παρόν, να δοκιμάσει χωρίς να του έχω αποκαλύψει πως δεν είναι τα κλασικά τσουρέκια που περιέχουν αυγά και βούτυρο και περίμενα με αγωνία την αντίδραση. Ενθουσιάστηκε και όπως ήταν αναμενόμενο , το “πεσκέσι” την επόμενη μέρα πήγε λειψό. Ωστόσο, είναι τόσο απλή υπόθεση η παρασκευή του που δεν το’χω σε τίποτα να επαναλάβω τη δόση και μάλιστα διπλή!
Υλικά για δυο τσουρέκια: