tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Japanese cheese cake

Είναι μερικά πιάτα που έχουν ξεκάθαρα την εθνικότητά τους έτσι τα γνωρίζουμε κι έτσι έχουν περάσει στη συνείδησή μας . Θα αναφέρω  την κλασική  πίτσα και το τιραμισού που φέρουν την ιταλική σφραγίδα , θα αναφέρω ακόμα τις κρέπες , το μιλ-φέι , και την κρεμ- μπρυλέ που έχουν άρωμα Γαλλίας ,  θα μιλήσω για τον μπακλαβά και το περίφημο κεμπάπ που μας παραπέμπουν στην Τούρκικη-Ανατολίτικη κουζίνα ή για το χάμπουργκερ και τα λατρεμένα μπράουνις που μας ταξιδεύουν στη μακρινή Αμερική. Η σημερινή μου πρόταση είναι ένα αέρινο , ελαφρύ και βελούδινο γλυκό , μια ανάλαφρη απόλαυση που αποτελεί το ιδανικό “κλείσιμο” ενός γεύματος γιατί αφήνει στον ουρανίσκο μια αίσθηση απαλότητας σα χάδι , ένα γλύκισμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κρέμα καραμελέ και γαλατόπιτα. Με πολλή χαρά σας παρουσιάζω το κλασικό Japanese cheese cake που αν το αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο θα συναντήσει ένα σωρό βιντεάκια στα οποία οι χαριτωμένες Ασιάτισσες φτιάχνουν με την ηρεμία που τις χαρακτηρίζει και πειθαρχημένες λιτές κινήσεις το υπέροχο Ιαπωνικό κέικ τυριού.

japanese1

Υλικά:

6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

60 γρ. βούτυρο

300 γρ. τυρί κρέμα

100 ml γάλα

2-3 βανίλιες

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Χυμό από μισό λεμόνι

70 γρ. αλεύρι

30 γρ. κορν φλάουρ

120 γρ. ζάχαρη

Λίγη άχνη για το τέλος

japanese2japanese3japanese4japanese5japanese6japanese7japanese8japanese9japanese10japanese11japanese12japanese13japanese14japanese15japanese16japanese17

Εκτέλεση:

Σε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπωλ ρίχνουμε το βούτυρο , το τυρί και το γάλα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση και τοποθετούμε πάνω το μπωλ. Το βάζουμε στη φωτιά και όταν πάρει βράση το νερό , αρχίζουμε να ανακατεύουμε το περιεγχόμενο του μπωλ με το σύρμα. Σιγά-σιγά τα υλικά αρχίζουν να λιώνουν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πετύχουμε μια βελούδινη , ρευστή κρέμα. Αποσύρουμε τότε το μπωλ και περιμένουμε να κρυώσει λίγο (εγώ το μεταφέρω σε άλλο μπωλ για να επιταχύνω τη διαδικασία). Τότε προσθέτουμε  τις βανίλιες και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους , το χυμό λεμονιού και το αλεύρι με το κορν φλάουρ. Εξακολουθούμε να ανακετεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα. 

Τότε χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός και όταν έχουν γίνει αφρός προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα που να στέκεται.  

Αρχίζουμε τότε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τη μαρέγκα στο μίγμα τυριού και να την ενσωματώνουμε σ’ αυτό κάνοντας κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα. Όταν έχουμε ενσωματώσει όλη τη μαρέγκα κι έχουμε ένα αφράτο και αέρινο μίγμα το αδειάζουμε σε μια φόρμα την οποία έχουμε καλύψει και στα τοιχώματα με λαδόκολλα. Προσπαθούμε να τη στρώσουμε όσο πιο προσεκτικά μπορούμε ώστε να βγει λείο στα πλαϊνά το γλυκό. Τότε αδειάζουμε μέσα το μίγμα και βροντάμε τη φόρμα στον πάγκο με σκοπό να διώξουμε τον αέρα που υπάρχει ανάμεσα στο γλυκό ώστε να μην έχει φυσαλίδες και κενά. Τοποθετούμε τη φόρμα μέσα σε ένα ταψί το οποίο γεμίζουμε κατά τα 3/4 με βραστό νερό και το τοποθετούμε στην τελευταία σχάρα , σε προθερμασμένο φούρνο , στους 160ο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Δεν βγάζουμε όμως το γλυκό από το φούρνο αλλά το αφήνουμε να κρυώσει εκεί. Αν κατά το ψήσιμο παρατηρήσουμε ότι η επιφάνεια του γλυκού έχει ανοίξει κι έχουν σχηματιστεί ρωγμές δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί καθώς το γλυκό θα κρυώσει , θα “μαζέψει” οπότε οι ρωγμές θα εξαφανιστούν. Όταν το γλυκό βγεί από το φούρνο το ξεφορμάρουμε με προσοχή , με τη βοήθεια μια δεύτερης πιατέλας , το πασπαλίζουμε με άχνη , το κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

Σημ. : -Χρησιμοποιούμε φόρμα με διάμετρο 22-24 εκ. ανάλογα με το πόσο παχύ θέλουμε το γλυκό.

-Μπορούμε στο σερβίρισμα να το περιλούσουμε με λίγο σιρόπι σφένδαμου ή σιρόπι βύσσινο. Ταιριάζει εξαιρετικά.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...