tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με ελαιόλαδο και σταφίδες (χωρίς αυγά)

Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας αυτό το μπλε τετράδιο συνταγών που έχουν οι παλιότερες νοικοκυρές στα συρτάρια τους…Ναι , αυτό το κλασικό μπλέ , σχολικό τετράδιο που ξεφυλλίζοντάς το ταξιδεύουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια , σε άλλες εποχές…Πολλές φορές μάλιστα κρύβει μέσα θησαυρούς και ανεκτίμητες αξίες , γράμματα αγαπημένων προσώπων που δεν υπάρχουν πια , συνταγές με οκάδες από παππούδες και γιαγιάδες…και κάπου στην άκρη ξεφυτρώνουν και λίγες ¨καλικαντζούρες” από τα μικρά μας χεράκια που βρίσκαμε την ευκαιρία να γράψουμε κι εμείς τα δικά μας όσο η μητέρα ζύμωνε τους κουραμπιέδες…Αξία ανεκτίμητη , λοιπόν , αυτό το τετράδιο που σήμερα μας χαρίζει μια απλή , αγνή και υπέροχη συνταγή :

keik ashmvs1
Υλικά (όπως τα μετέτρεψα ):


100 ml. ελαιόλαδο
160 γρ. ζάχαρη
400 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κ.γλ. σόδα
100 γρ. σταφίδες (μισές κορινθιακές και μισές σουλτανίνες)
Λίγο κονιάκ
Λίγη κανέλα
500 γρ. κοκ. φαρίνα

keik ashmvs2keik ashmvs3keik ashmvs4keik ashmvs5keik ashmvs6keik ashmvs7keik ashmvs8keik ashmvs9keik ashmvs10keik ashmvs11


Εκτέλση:
Βάζουμε σε ένα μπωλ τις σταφίδες , τις ραντίζουμε με το κονιάκ και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι .
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα για αρκετή ώρα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη . Διαλύουμε τότε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε κι αυτό στη λεκάνη , συνεχίζοντας το ανακάτεμα . Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι , μετά την κανέλα και τέλος τις σταφίδες (ανακατεύουμε με σπάτουλα) . Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί 30 εκ. στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία!
Σημ.:  Ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μου θεία Ασήμω για το τετράδιό της με τις όμορφες συνταγές που μου εμπιστεύτηκε...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...