tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με καλαμποκάλευρο

Θα μπορούσα να συστήσω αυτό το κέικ σαν ένα κέικ ελεύθερο γλουτένης αφού το βασικό συστατικό του είναι το καλαμποκάλευρο ενώ δεν περιέχει καθόλου αλεύρι , φαρίνα κ.λ.π. Ακόμα θα μπορούσα να μιλήσω για το πόσο ωφέλιμο είναι το αλεύρι καλαμποκιού στον οργανισμό και πόσο πολύ ενδείκνυται για μια υγιεινή διατροφή. Όμως εγώ θα εστιάσω στη γεύση , στην απλότητα και στην επιτυχία αυτού του γλυκού ψωμιού , με τη ρουστίκ εμφάνιση , με την τριφτή υφή και το φίνο κι αγαπημένο άρωμα του λεμονιού και της βανίλιας…Είναι ένα κέικ που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές , σε γιαγαδίστικες καταστάσεις , σε κεράσματα “του χωριού” και σε στιγμές όμορφης καθημερινότητας…

Υλικά:

keik kalampokaleyro1

Υλικά:

2 κούπες καλαμποκάλευρο

4 αυγά χωρισμένα (κρόκους-ασπράδια)

400 γρ. γιαούρτι

1 κούπα ζάχαρη

180 ml ηλιέλαιο

1 κ.σ. μπέικιν

2 βανίλες

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για την επιφάνεια:

4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 

keik kalampokaleyro2keik kalampokaleyro4keik kalampokaleyro3keik kalampokaleyro5keik kalampokaleyro6keik kalampokaleyro7keik kalampokaleyro8keik kalampokaleyro9keik kalampokaleyro10keik kalampokaleyro11keik kalampokaleyro12keik kalampokaleyro13

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη , το ξύσμα και τις βανίλες για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζουμε με το λάδι ,  με το γιαούρτι και με το μπέικιν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο σε τρεις δόσεις και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να ενωθεί κι αυτό με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτουμε σε τρεις δόσεις και τη μαρέγκα. Την πρώτη δόση μπορούμε να τη ενσωματώσουμε χρησιμοποιώντας το μίξερ αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μια μαρίζ και ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κάνωντας απαλές , κυκλικές κινήσεις. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε απλό με λαδόκολλα (24x27) και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 40-45 λεπτά. Μόλις κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

Σημ: Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος από την ποσότητα του καλαμποκάλευρου με αλεύρι γ.ο.χ. για πιο αφράτο αποτέλεσμα!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...