tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Γλυκιά και υπέροχη , με κρέμα που λιώνει  απαλά στο στόμα και πασπαλισμένη με μια  γενναία δόση άχνης και κανέλας , αποτελεί ένα αγαπημένο γλύκισμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Την κρέμα την συναντάμε με πολλές παραλλαγές , άλλοτε με σιμιγδάλι , άλλοτε με κορν φλάουρ , άλλοτε με συνδυασμό περισσότερων υλικών και όλες οι έκδοχές έχουν τη χάρη τους . Εγώ σήμερα θα φτιάξω την πρώτη μπουγάτσα που έμαθα πριν χρόνια και φυσικά οι πειραματισμοί…έπονται.

mpougatsa11

Αυτά τα γλυκάκια με το περίεργο όνομα , την υπέροχη γέμιση και την άχνη να τα περιβάλλει  τα αγαπώ ιδιαιτέρως και δε νομίζω ότι είμαι υπερβολική…Είναι  οι μνήμες των παιδικών χρόνων στις οποίες ήταν πάντα εκεί , είναι το λατρεμένο άρωμα της κανέλας  που δίνει το παρόν  σε κάθε μπουκιά  καθώς και οι πολύτιμες γεύσεις των αποξηραμένων φρούτων , του καρυδιού και του κονιάκ , που με κάνουν να καταλήγω σε αυτά τα υπέροχα , κλασικά , παραδοσιακά , κεράσματα κάθε φορά που έρχεται  το ερώτημα  "Τι γλυκό να φτιάξω σε περίοδο νηστείας σε μια γιορτή , σε ένα τραπέζι με φίλους , σε μια ξεχωριστή στιγμή που ζητάει γλυκό"; Η απάντηση είναι αυτά εδώ τα μικρά θαύματα που ξεσήκωσα από το τετράδιο της γιαγιάς... Η γοητεία τους οφείλεται στην απλότητά τους , στην αρχοντιά και στη θύμηση  μιας άλλης εποχής…

skaltsoynia1

Υλικά:

Επιτέλους τα κατάφερα! Θα μπορούσα να πω ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι η πιο πολυδοκιμασμένη κι η πιο πολυπειραματισμένη μου. Τι εννοώ; Παρόλο που η συνταγή αυτή με την πρώτη ματιά φαίνεται (και είναι όντως) εύκολη , πιο πολλά πειράματα για πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω δεν έχω κάνει για  γλυκό…Κι αυτό γιατί τη μία φορά δεν είχε την απαραίτητη συνοχή η βάση , την άλλη γιατί δεν με ικανοποίησε η γεύση της γέμισης αφού πότε ήταν περισσότερο όξινη και πότε υπερβολικά γλυκιά. Τέλος με βασάνισε το γεγονός ότι συχνά η γέμιση υγρή καθώς είναι , τρύπωνε κάτω από τη βάση ώστε να ψήνεται “ανάποδα" με αποτέλεσμα οπτικά να είναι... όχι για φωτογράφιση αλλά για κρυφή δοκιμή στο σκοτάδι μην την "πάρει κανένα μάτι". Τώρα όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μετά από τόσα πειράματα , πέτυχα την τέλεια συνταγή και οι μπάρες λεμονιού μου είναι απλά ακατμάχητες!

lemon bars1

Υλικά:

Ελπίζω να μην απευθύνομαι σε αυτούς που θεωρούν ότι το red velvet cake είναι ένα γλυκό που απλά έχει κόκκινο χρώμα και προορίζεται για να πλαισιώνει τη γιορτή των...ερωτευμένων μιας και μιλάμε για ένα θρυλικό γλύκισμα με vintage στυλ και μεγάλη ιστορία. 

Κάπου στις αρχές του 19ου αι. , ίσως και νωρίτερα η τάση της ζαχαροπλαστικής στην Αμερική ήταν η αναζήτηση γλυκών με μαλακές , βελούδινες υφές . Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης προστέθηκαν συστατικά μεγάλης οξύτητας όπως το ξiνόγαλο , η σόδα  και το ξύδι ενώ αντικατασταθηκε μέρος του αλευριού με το πιο φίνο και αέρινο κακάο το οποίο να σημειωθεί πως τότε ήταν πιο αγνό και ελεύθερο επεξεργασίας με αποτέλεσμα να χαρίσει σε ανάμιξη  με το ξύδι και τη σόδα ένα βαθύ , ζεστό κοκκινωπό χρώμα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή , ήταν η αφορμή μιας αναζήτησης φλογερού και έντονου χρώματος το οποίο αναζητήθηκε μέσα από φυσικές χρωστικές όπως αυτές του πατζαριού…Παράληλλα έχοντας πια φτάσει στην εποχή του οικονομικού κραχ του ’29 η αναζήτηση πιο οικονομικών λύσεων και υλικών επιβράβευσε και καθιέρωσε το πολτό πατζαριού στη ζαχαροπλαστική…Από τότε και μετά τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου πήραν άλλη τροπή και το red velvet cake κατωχύρωσε το βαθυκόκκινο χρώμα του με τη βοήθεια βρώσιμων χρωστικών ουσιών ζαχαροπλαστικής,  εμπορρευματοποιήθηκε ώστε να φτάσει να αποτελεί ένα γλυκό-σύμβολο , ένα θρυλικό γλυκό που συνοδεύει το απογευματινό τσάι με μυθικό τρόπο…Παρότι η έντονη εμπορευματοποίηση του έχει αφαιρέσει αρκετή  από την αίγλη του εγώ απομονώνω αυτό το γεγονός και  αγαπώ το red velvet cake , το θαυμάζω και το απολαμβάνω μένοντας στη φίνα , εξαιρετική και μεγαλοπρεπή του παρουσία και στην ακαταμάχητη γεύση του!

red velvet cake1

Υλικά:

Άργησα , πολύ άργησα να το φτιάξω αυτό το υπέροχο , μοναδικό , ανεπανάληπτο γλυκό! Υπήρχε στις σημειώσεις μου εδώ και χρόνια , ένα γλυκό που όπου κι αν πας στην κυριολεξία “πέφτεις πάνω του”. Πολλοί το έχουν φτιάξει , πολλοί το έχουν παραλλάξει , το έχουν ονοματίσει κάπως διαφορετικά μα όπως και να’χει , αυτό το απλό σιροπιαστό κέικ με την τρούφα να θυμίζει μυρμηγκοφωλιά και την πλούσια μοναδική επικάλυψη κακάο να το μεταφέρει σε άλλο επίπεδο είναι και θα είναι ταυτισμένο με τη Γκόλφω Νικολού από την Πρέβεζα που το μοιράστηκε μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις διαδικτυακές “συνταγές της παρέας”. Η επιτυχία του είναι απόλυτη και δεδομένη και το αποτέλεσμα απλά σαγηνευτικό…Αν δεν το έχεις δοκιμάσεις ακόμα , απλά βιάσου…

myrmhgkato1

Υλικά:

Όχι δε συμφωνώ καθόλου με αυτό  το τρελό πάρτυ που γίνεται το Νοέμβριο μήνα με την κολοκύθα…Όπου κι αν πας , όπου κι αν γύρεις το βλέμμα , όπου κι αν ψάξεις για γλυκές ή αλμυρές προτάσεις συνταγών θα σκοντάψεις πάνω σε μια μεγάλη και στρουμπουλή κολοκύθα. Άσε τις δημοσιεύσεις και τα ποσταρίσματα στα social media που περιστρέφονται γύρω της μετά μανίας. Τώρα κάποιος που διαβάζει το άρθρο μου θα αναρωτιέται γιατί δε συμφωνώ κι αφού δε συμφωνώ γιατί να φτιάχνω ένα γλυκό που περιέχει κολοκύθα. 

Δε συμφωνώ λοιπόν με το πάρτυ που γίνεται ΜΟΝΟ το Νοέμβριο αφού την κολοκύθα τη λατρεύω και θα ήθελα να τη συναντώ μπροστά μου όλο το χρόνο…γίνεται; Το γλυκό αυτό είναι εξόχως υπέροχο και δεν υπερβάλω καθόλου! Όποιος δεν το δοκιμάσει , απλά θα χάσει!

pumpkinroll1

Υλικά για το παντεσπάνι:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...