tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Να φτιάξουμε τσουρέκια που να είναι αφράτα , πεντανόστιμα , γεμιστά , χωρίς αυγά και βούτυρο που να είναι ΚΑΙ νηστίσιμα γίνεται; Όποιος απαντήσει ότι δε γίνεται θα έχει βιαστεί γιατί πολύ απλά δεν έχει δοκιμάσει τα συγκεκριμένα τσουρέκια. Ο τρόπος τους απλός και ευχάριστος , το αποτέλεσμα σίγουρο και η γεύση τους εκπληκτική. Όσο για τη γέμιση , διαλέγουμε και παίρνουμε , κατά προτίμηση. Εγώ με τη συγκεκριμένη δόση φτιάχνω 4 μεγαλούτσικα στριφτάρια και τα γεμίζω με 4 διαφορετικούς τρόπους για να μην ξέρουμε ποιό να πρωτοδιαλέξουμε…Και τα τέσσερα είναι υπέροχα!

tsoyrekia nhstisima1

Υλικά για το προζύμι:

Εδώ και πολύ καιρό είχα προγραμματίσει να δοκιμάσω κάποια συνταγή που ανακάλυψα σε ένα παλιό βιβλιαράκι “Gourmet” της Ελευθεροτυπίας , τεύχος Απριλίου του 2008. Τα υλικά και η ιδέα με δελέασαν πολύ. Ονομαζόταν “παστιέρα Ναπολιτάνα” και πρόκειται για ένα παραδοσιακό Ιταλικό γλύκισμα που συνηθίζεται το Πάσχα. Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι η συγκεκριμένη πρόταση απέχει αρκετά από την αυθεντική Ιταλική συνταγή αφού η αυθεντική περιέχει βρασμένο σιτάρι , κόντιτα φρούτων και τυρί ρικότα. Εγώ ωστόσο , βασισμένη στην έμπνευση που πήρα , έφερα τη συνταγή στα μέτρα μου , έκανα τις δικές μου μετατροπές και έφτιαξα μια υπέροχη γλυκιά τάρτα με ανθότυρο , σταφίδες και μια αρωματική κρέμα που με έκανε πραγματικά περήφανη.

la pastiera napoletana1

Υλικά για τη βάση:

Τι τις ήθελα τις συναναστροφές με τις Ηπειρώτισσες; Αυτές να φτιάχνουν τα τοπικά , παραδοσιακά αριστουργήματα κι εγώ να τρέχω ξοπίσω λαχανιασμένη να προλάβω τις δοκιμές…όχι  ότι τα προλαβαίνω  όλα αλλά τουλάχιστον προσπαθώ. Αυτή η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Δημιουργός της η πολύ καλή μου φίλη Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου (κι άλλες της συνταγές κυριολεκτικά κοσμούν το site μου και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό). Εκτός από το χειροποίητο φύλλο και την αγαπημένη γέμιση με κίτρινο κολoκύθι εκείνο που κάνει τη διαφορά με αυτή την πίτα είναι το μέλωμά της στο τέλος με αγνό , ατόφιο , αδιάλυτο μέλι το οποίο κάθως είναι καυτή η πίτα ρέει νωχελικά και τρυπώνει ανάμεσα στις αναδιπλώσεις της μεταρέποντάς τη σε ένα γευστικό αριστούργημα.

kolokythopita rolo1

Υλικά:

Το εκμέκ καταϊφι είναι ένα γλυκό λαχταριστό , γεμάτο άρωμα και αρχοντιά "πολίτικη"! Θεωρείται κλασική αξία και κλέβει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά αλλά και με την πρώτη μπουκιά. To τραγανό , καλοψημένο φύλλο καταϊφι μαζί με το αρωματικό σιρόπι του , το άρωμα βουτύρου  και η βελούδινη κρέμα του απογειώνονται με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και όλα  αυτά μαζί... απογειώνουν όποιον το δοκιμάσει . Είναι ένα κλασικό  γλυκό σχετικά εύκολο στην κατασκευή του που απαιτεί μεράκι για να φτιαχτεί και σίγουρα θα δώσει γεύση και άρωμα στην Κυριακή , στη γιορτή , στη χαρά μας αλλά και στην καθημερινότητά μας . Το αμύγδαλο ή το φυστίκι Αιγίνης  είναι απλά το τελικό φινίρισμα που κάνει την εκλεκτή διαφορά.

Δείτε το :

ekmek kataifi1

Υλικά:

Αυτό το γλυκό το αγαπώ ιδιαιτέρως και δε νομίζω ότι είμαι υπερβολική…Είναι  οι μνήμες των παιδικών χρόνων στις οποίες ήταν πάντα εκεί , είναι το λατρεμένο άρωμα λεμονιού που δεσπόζει σε κάθε κουταλιά  καθώς και το πλούσιο σιρόπι  του που με κάνουν να καταλήγω σε αυτό το υπέροχο , κλασικό , παραδοσιακό , εύκολο και αγαπητό γλυκό κάθε φορά που έρχεται  το ερώτημα  "Τι γλυκό να φτιάξω;" σε μια γιορτή , σε ένα τραπέζι με φίλους , σε μια ξεχωριστή στιγμή που ζητάει "γλύκα" . Σερβίρεται μόνο του αλλά και παρέα με μια μπάλα παγωτό και σιρόπι ή γλυκό του κουταλιού και  είναι απλά ακαταμάχητο. Η γοητεία του οφείλεται στην απλότητά του , στο αφοπλιστικό άρωμά του καθώς και στην πλούσια , σπυρωτή , ζουμερή υφή του...

Δείτε το :

revani1

Υλικά:

Πολλά διάσημα , αριστουργηματικά πιάτα  , με διεθνή φήμη οφείλουν την υπάρξή τους σε ένα λάθος . Δεν ξεχνάμε το καζαν ντιπί με τον καμένο πάτο της κατσαρόλας , δεν ξεχνάμε τη sacher torte με την έλειψη κρέμας πατισερί και την αντικατάστασή της από μαρμελάδα βερύκοκο κ.λ.π.

Παρόμοια είναι και η ιστορία της περίφημης γαλλικής tarte tatin που κάνει την εμφάνισή της “κατά λάθος” , το 19ο αι. όταν η Caroline Tatin ιδιοκτήτρια πανδοχείου , ξέχασε τα μήλα στο τηγάνι της με αποτέλεσμα να καραμελώσουν κι αυτή τα σκέπασε με μια pate brisee (βάση τάρτας) , τα έψησε κανονικά και δημιούργησε μια εξαίσια , ανάποδη τάρτα που έγραψε ιστορία…

tarttatin1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Παραδοσιακά