tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Πολλοί την ονομάζουν πουτίγκα Τυρνάβου γιατί συνηθίζεται εκεί και αποτελεί παραδοσιακό , γιορτινό γλύκισμα της περιοχής , άλλοι πάλι την ονομάζουν μελαχρινή με κρέμα για ευνόητους λόγους , λίγο πιο πέρα στην περιοχή  της Καρδίτσας την ονομάζουν “κοφτή” Καρδιτσιώτικη….Μα τι αξιολάτρευτο γλυκό είναι αυτό! Τολμώ να πω ότι δεν το αγαπώ απλώς μα το λατρεύω και οι αντιστάσεις μου απέναντί του είναι μηδενικές. Στην καρυδένια βάση δεν προσθέτω καθόλου αλεύρι ή σιμιγδάλι και χρησιμοποιώ μόνο τριμμένη φρυγανιά και χοντροτριμμένα καρύδια με αποτέλεσμα να απουσιάζει η αίσθηση αφράτου παντεσπανιού και να κυριαρχεί η μεστή , βαριά σιροπιαστή υφή. Αυτό ακριβώς είναι που με τρελαίνει σε αυτό το γλυκό το οποίο έρχεται να ισορροπήσει με την απόλυτη , τη μοναδική βελούδινη κρέμα….Με πολλή χαρά μοιράζομαι μαζί σας ένα απο τα κορυφαία μου γλυκά…

karydopita krema1

Υλικά:

Κοιτάζω πάνω στο τραπέζι…Δυο μεγάλες αγάπες είναι εκεί: Ενα καλάθι με τραγανά , ολόφρεσκα , κόκκινα μήλα που  είναι η πρώτη μεγάλη αγάπη και το δοχείο με το αλεύρι , η δεύτερη αγάπη , που είναι η βάση για τα ζυμώματα. Αυτή η αγχολυτική και δημιουργική ενασχόληση με συναρπάζει κυριολεκτικά. Τρελαίνομαι να κλείνω στις χούφτες μου αυτό το εύπλαστο , μαγικό μπαλάκι που παίρνει τη μορφή , το σχήμα και τη διάσταση που θα του δώσω μετά από το πλάσιμο….Μετά από λίγες ώρες , μόλις έκοψα το πρώτο ζεστό κομμάτι στρούντελ και ξεχύθηκαν πλούσια τα αρώματά του , ως δια μαγείας διακτινίζομαι μαζί με την καλύτερή μου φίλη στη Βιέννη , σε ένα ατμοσφαιρικό caffe bistro όπου απολαμβάνομε μαζί με τον καφέ μας το υπέροχο , αυθεντικό , κορυφαίο γλυκό , σήμα κατατεθέν της Αυστρίας , ένα κομμάτι στρούντελ με τραγανό φύλλο βυθισμένο μέσα σε πλούσια , βελούδινη σάλτσα βανίλιας…Γιατί ο νους κάπου-κάπου έχει την ανάγκη να δραπετεύει και να ζει το όνειρο...

stroundel fyllo1

Υλικά:

Μηλαράκια ζουμερά και αγαπημένα , μπερδεύονται γλυκά με την καστανή ζάχαρη και την αρωματική κανέλα , και τυλίγονται μέσα σε ρολό σφολιάτας , ροδοψήνονται και είναι έτοιμα να χορτάσουν και το πιο “δύσκολο” παιδάκι που δε θέλει να ακούει για φρούτα. Βασίζεται στην κορυφαία , παραδοσιακή συνταγή του στρούντελ. Πολλοί , αυτό το ρολό που φτιάχνουμε σήμερα το ονομάζουν “στρούντελ” , ωστόσο για μένα το αυθεντικό “στρούντελ” είναι απαραίτητα φτιαγμένο με χειροποίητο φύλλο και ενίοτε σερβιρισμένο με κρέμα βανίλας…Επιφυλάσσομαι για τη συνταγή του στο μέλλον...Προς το παρόν θα φτιάξουμε αυτή την απλή και “ταπεινή” μηλόπιτα , θα την πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα και θα την απολαύσουμε με ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι…

mhlopita sfoliata1
Υλικά :

Αυτή τη γνωστή μέθοδο που ψιλοκόβουμε το φύλλο κρούστας και το χρησιμοποιούμε σαν “σώμα” για να ψήσουμε κάθε λογής πίτα τη μάθαμε , την καθιερώσαμε , τη δοκιμάσαμε σε ένα σωρό παραλλαγές…Φτιάξαμε πορτοκαλόπιτα , φτιάξαμε λεμονόπιτα , ενίοτε προσθέσαμε και αρώματα από μανταρίνι και περγαμόντο και την ονομάσαμε εσπεριδοειδόπιτα , φτιάξαμε “πατσαβουρόπιτα” , φτιάξαμε πλισέ τυρόπιτα σε αλμυρή εκδοχή….Σοκολατόπιτα λοιπόν , ήταν δυνατόν να μη φτιάξουμε; Πειραματίστηκα λιγάκι με τα υλικά , βασίστηκα στην επιτυχημένη συνταγή της πορτοκαλόπιτας , πρόσθεσα μπόλικη σοκολάτα στο μίγμα και κακάο στο σιρόπι και το αποτέλεσμα , απλά με ενθουσίασε. Η σοκολατόπιτα με φύλλο κρούστας ήρθε για να μείνει και  για να μας βασανίσει “γλυκά” όπως όλοι οι σοκολατένιοι "πειρασμοί"...

sokolatopita fyllo1

Υλικά:

Μια φορά το χρόνο κάνει την εμφάνισή του αυτός ο μικρός καρπός που τον φτιάχνουμε τουρσί και γίνεται απίθανο αλλά το φτιάχνουμε και γλυκό του κουταλιού κι εκεί απογειώνεται. Το έντονο άρωμα του γαρύφαλλου και το καλοδεμένο σιρόπι , μαζί με το καρύδι ή το αμύγδαλο σερβιρισμένο στο αρχοντικό πιατέλο  μεταμορφώνουν το μελιτζανάκι σε ένα μικρό θαύμα που μας θυμίζει ότι η παράδοση , αυτή που παραλάβαμε από τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας ομορφαίνει τις στιγμές μας και μας ταξιδεύει στα όμορφα μονοπάτια του παρελθόντος , της νοσταλγίας και του ρομαντισμού….Μια βόλτα στη λαική , τέλη Σεπτέμβρη είναι ό,τι χρειάζεται αφού στους πάγκους  των παραγωγών , τουλάχιστον στην περιοχή μας , συναντά κανείς σε βουναλάκια το μικρό , πολύχρωμο καρπό…ακόμα χρειάζεται το κέφι , η αγάπη για τα γλυκά του κουταλιού….και μπόλικη ζάχαρη…

melitzanaki glyko1

Υλικά:

Ναι ακριβώς! Αυτές τις περίφημες καριόκες θα φτιάξουμε σήμερα που τις θυμόμαστε όλοι από παιδιά. Αυτά τα “πλακέ”  γλυκίσματα που ήταν περιλουσμένα με σοκολάτα και όταν κόβαμε την πρώτη μπουκιά , έκανε την εμφάνισή του το πλούσιο και δελεαστικό , ζουμερό και λαχταριστό εσωτερικό του. Η γεύση του κονιάκ έντονη , όπως και η παρουσία του χοντροτριμμένου καρυδιού ενώ το clou της υπόθεσης ήταν το χρωματιστό , γυαλιστερό περιτύλιγμα που μας θάμπωνε και μας κέντριζε την περιέργεια για το πολύτιμο περιεγχόμενο. Η βάση της γέμισης είναι το κέικ , το οποιοδήποτε κέικ διαθέτουμε στο σπίτι μας. Εγώ ωστόσο θα σας δώσω μια συμβουλή: Μην περιμένετε να ξεμείνει μισό κέικ στον πάγκο της κουζίνας για να δοκιμάσετε τις καριόκες…Φτιάξτε ένα κέικ και εκμεταλλευτείτε το άμεσα , αξίζει πραγματικά!

kariokes1

Υλικά: 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Παραδοσιακά