tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Αυτό το γλυκό το προτιμώ και το αγαπώ για πολλούς λόγους : Ο πρώτος και βασικός  (συναισθηματικός) λόγος  είναι ότι πρόκειται για το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω πριν κάμποσα χρόνια και αισθανόμουν τόσο περήφανη για το αποτέλεσμα  αυτό! ΚΑι  άρεσε σε όλους τόσο πολύ ώστε η περηφάνεια μου μαζί με την αγάπη μου για γλυκιές δημιουργίες μπλέχτηκαν τόσο παραγωγικά , με πλάνεψαν και με οδήγησαν με μαεστρία στον υπέροχο και τόσο λατρεμένο κόσμο της ζαχαροπλαστικής...Πόσο πειράματα και πόσες εφευρέσεις , αλήθεια , ακολούθησαν από εκείνη την ημέρα!...Τόσες που έχω χάσει το μέτρημα... Ένας δευτερος λόγος είναι ότι περιέχει κρέμα ζαχαροπλαστικής αγνή κι αγαπημένη που με παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αγνά παραδοσιακά γλυκίσματα "της γιαγιάς". Επιπλέον  η κανέλα και το σιρόπι χαρίζουν αυτό το διακριτικό και μαγικό άρωμα "ανατολής" που  ασκεί , όπως και να το κάνουμε , μια γοητεία... Τέλος ένας ακόμα  λόγος για τον οποίο το ξεχωρίζω ,  είναι ότι το συγκεκριμένο γλυκό  μοιάζει με έναν  καμβά που το σερβίρει ο καθένας με ό,τι προτιμάει και μπορεί να του δώσει ένα σωρό μορφές , αρώματα , χρώματα και γεύσεις.

Δείτε το :

politiko1

Yλικά:

Τις μέρες της γιορτής του Πάσχα , το σπίτι κατακλύζεται από  αρώματα και δε μπορώ να πω ότι δεν το απολαμβάνω. Είναι που έχει μπει η Άνοιξη για τα καλά , τα λουλούδια ευωδιάζουν , τα παράθυρα άνοιξαν και τα δωμάτια λούζονται πια στο φως αφού το "κλείσιμο" του Χειμώνα είναι παρελθόν. Είναι όμως και κάτι ακόμα που δίνει επιπλέον ένα δυνατό άρωμα και δεν είναι άλλο απ' αυτό του βουτύρου όταν ψήνονται τα περίφημα , αγαπημένα Λαμπροκούλουρα. Είναι το "άρωμα" της γιορτής , για μένα...Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου και τη θεωρώ αξεπέραστη…Πολλές φορές έχω δοκιμάσει και κάποιες άλλες συνταγές , ομολογουμένως πολύ αξιόλογες αλλά όπως και να' χει... πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα : Πάσχα χωρίς τα κουλούρια της πεθεράς μου ΔΕΝ γίνεται.  Είναι τα πιο τραγανά , τα πιο νόστιμα , τα πιο αυθεντικά γαλοκούλουρα και τα αγαπώ πολύ . Με πολύ χαρά λοιπόν τα μοιράζομαι μαζί σας!

Δείτε τα :

koyloyria5

Υλικά :

Κάποιες φορές σκέφτομαι πως τα κουλούρια το Πάσχα τα φτιάχνουμε όχι γιατί θέλουμε να γευόμαστε κάτι γλυκό αλλά γιατί μέσα από αυτή την παραδοσιακή διαδικασία μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών , μοσχομυρίζει το σπίτι και απολαμβάνουμε τα υλικά που διαθέτει άφθονα αυτή η εποχή...χώρια οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων…πολλές φορές φτιάχνω τα κλασικά , καθιερωμένα μου κουλούρια αλλά νοσταλγώ και κάποια άλλα… και έτσι μπαίνω στον πειρασμό να φτιάξω και την συνταγή των κουλουριών της μου Θοδώρας με τα οποία μας περίμενε το Πάσχα στο χωριό , όταν ήμαστε παιδιά…..  
Δείτε την :

koyloyria pasxalina1
Υλικά :

Το τονίζω αυτό : Σήμερα θα φτιάξουμε κέικ όχι ρεβανί , το οποίο ρεβανί βέβαια  λατρεύω αλλά αυτό το γλυκό είναι κάτι διαφορετικό : χωρίς σιμιγδάλι και πολύ μπέικιν , ένα  ανάλαφρο και αφράτο κέικ που χάνεται στο στόμα και αφήνει μια δροσερή , ελαφρώς γλυκιά αίσθηση και βέβαια  με το αξεπέραστο άρωμα της καρύδας . Είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ ή ένα ελαφρύ επιδόρπιο που μπορεί μαζί με μια μπάλα παγωτό να κλείσει ένα γεύμα χωρίς να μας λιγώσει και να μας βαρύνει…
Δείτε το :

keik karyda12
Υλικά :

Τα θυμάμαι αυτά τα γλυκάκια όταν ήμουν μικρή! Κυκλοφόρησαν κάποια στιγμή στο εμπόριο και με είχαν τρελάνει. Ήταν στριφτάρια με φύλλο σφολιάτας και γεμιστά με κρέμα και σταφίδες…Τα κατανάλωνα μετά μανίας. Μέχρι που σταμάτησε να με ενθουσιάζει η “έτοιμη” σφολιάτα και να τη θεωρώ λύση ανάγκης. Άρχισα να υπολογίζω και τις θερμίδες , άρχισα να αποφεύγω και τα πολλά λιπαρά…για να μην τα πολυλογώ άρχισα να ψάχνω για αντικατάσταση τους με κάτι πιο ανάλαφρο και φυσικά “χειροποίητο” . Εδώ και καιρό έχω βρει την τέλεια συνταγή και απολαμβάνω το λατρεμένο μου γλύκισμα χωρίς τύψεις. Ήρθε η ώρα να τη μάθετε κι εσείς.

rolakia me krema1

Υλικά:

Είναι τελευταίες μέρες του Φλεβάρη. Σε λίγο μας αποχαιρετά τουλάχιστον τυπικά ο χειμώνας , ένας βαρύς και δύσκολος χειμώνας. Και σα να μη θέλει να τα παραδώσει μας αποχαιρετά με ένα ακόμα κύμα κακοκαιρίας , έναν σφοδρό χιονιά και άπειρο κρύο. Ωστόσο για μένα πάντα ο αποχωρισμός με το χειμώνα , την αγαπημένη μου εποχή είναι δύσκολος…Όσο κουραστικός κι αν ήταν πάντα μου αφήνει μια γλυκιά γεύση όμοια με τις ζεστές αγκαλιές που απολαμβάνουμε για να ζεσταθούμε και όμοια με τα γλυκά που τον συνοδεύουν , γλυκά γεμάτα αρώματα μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Θα αποχαιρετήσω λοιπόν την αγαπημένη μου εποχή με μήλα βρασμένα σε σιρόπι από κόκκινο κρασί , μπαχαρικά και ροζ πιπέρι. Κι αν βρεθεί ανάμεσα στα δόντια σας κάποιος κόκκος ροζ πιπεριού μη διστάσετε να τον συντρίψετε…θα ξεχυθεί στον ουρανίσκο ένα εκρηκτικό , μεθυστικό άρωμα…

mhla kok. krasi1

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Παραδοσιακά