tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Είναι μερικές φορές που στέκεται κανείς μπροστά σε ένα γλύκισμα όπου η όραση χαίρεται πιο πολύ από τη γεύση κι αυτά συμβαίνουν μόνο στην κουζίνα. Εκεί όπου το πάθος “παντρεύεται” με το μεράκι , με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες , με την αγάπη και τη δημιουργικότητα , εκεί όπου η διάθεση για πειραματισμούς και για νεωτερισμούς  χτυπάει κόκκινο και φαντάζουν όλα εύκολα  και προσιτά. Το επόμενο βήμα είναι να μπει κανείς στη διαδικασία να αρχίσει τους πειραματισμούς , τις προσπάθειες , έστω κι αν αυτές κάποιες φορές είναι αποτυχημένες. Γιατί όταν αγαπάς κάτι η επιτυχία σε πεισμώνει , σε δυναμώνει σε κάνει να προσπαθείς ακόμα πιο πολύ. Παλιότερα χαρακτήριζα κάποιες συνταγές δύσκολες ή ακατόρθωτες. Τώρα ξέρω πολύ καλά πως τίποτα δεν είναι αδύνατον αρκεί το εγχείρημα να συνοδεύεται από πολλή όρεξη και μεγάλο κέφι. Η συγκεκριμένη τάρτα προέκυψε από αυτοσχεδιασμό μόνο και μόνο επειδή μια φωτογραφία που έπεσε στην αντίληψή ήταν κάπως έτσι….

tartaamygdala mhlo1

Υλικά για τη βάση:

Θα μπορούσα να γράψω πολλά γι’ αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που με παραπέμπει αμέσως σε πολύ όμορφες στιγμές των παιδικών μου χρόνων όταν  με τα παιδικά μου μάτια θαύμαζα τη σκαλιστή κρυστάλλινη φοντανιέρα με το χλιδάτο “πόδι” και μέσα φιγουράριζαν αρχοντικά και απέριττα τα περίφημα αμυγδαλωτα. Η λιτή , αέρινη και παράλληλα πληθωρική τους γεύση με γοήτευε πάντα και δεν τα βαριόμουν ποτέ. Λάτρευα αυτό το τραγανό , φίνο περίβλημά τους και το γλασάτο εσωτερικό τους που ερέθιζε διακριτικά τον ουρανίσκο. Η ονομασία “εργολάβοι” καθιερώθηκε κάπου στη δεκαετία του ’60 και προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το γεγονός ότι αποτελούσε το βασικό κέρασμα τη στιγμή που “υπογράφονταν” τα συμβόλαια για μια καινούρια οικοδομή ανάμεσα στον εργολάβο και στον οικοπεδούχο.

Το κλασικό αυτό γλύκισμα το “πείραξα” λιγάκι , δεν το πασπάλισα κλασικά με ψιλοκομμένα αμύγδαλα , ούτε έβαλα ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο του αλλά το “κύλησα” μέσα στην άχνη ώστε να πάρει αυτή την όμορφη ανάγλυφη μορφή με τα υπέροχα ραγίσματα και φυσικά του έδωσα την ονομασία κρακελέ , όπως ακριβώς ονομάζεται η τεχνοτροπία βαφής επιφανειών με το ίδιο αποτέλεσμα , έτσι ώστε να συνδέομε και τα ζητήματα , αφού… “περί οικοδομής” και εργολαβίας ο λόγος…

amygdalota krakele1

Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)

Το περίμενα με πολλή λαχτάρα το φετινό φθινόπωρο. Ήθελα τη δροσιά του , την ηρεμία και τη γλύκα του . Ήθελα τον χαλαρό ρυθμό του και τις ομορφιές του , ήθελα τα χρώματά του και τα “καλούδια” του. Ναι , αυτά τα υπέροχα “καλούδια” , τα δώρα που γενναιόδωρα χαρίζει η φύση αυτή την εποχή. Πρώτα έρχονται τα σύκα και τα σταφύλια , μετά οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα…Κάπου εκεί ξεφυτρώνουν και τα κυκλάμινα , τα ρόδια , τα κυδώνια και τα μήλα….ΩΩΩ ναι , τα μήλα που για μένα είναι ένας από τους πιο ευλογημένους καρπούς της γης και δε χορταίνω να τα βλέπω , να τα μαγειρεύω και να τα γεύομαι. Η κουζίνα μου χωρίς τα λατρεμένα μου μήλα θα ήταν πιο φτωχή και πιο αδιάφορη…Μια λιτή μα υπέροχη τάρτα μήλου με απλή βάση , βουτυρένια βάση και μια αγκαλιά ομορφοστιβαγμένα , καραμελωμένα μήλα στο εσωτερικό της είναι ό,τι χρειάζομαι για να απολαύσω ένα ήρεμο απογευματινό τσάι με άρωμα μήλου και κανέλας.

galette mhloy1

Υλικά:

Εδώ νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με το αξεπέραστο , το μοναδικό , το απολαυστικό , το απόλυτο γλυκό: την παραδοσιακή καρυδόπιτα λουσμένη με ένα πλούσιο γλάσο σοκολάτας που την απογειώνει και τη μετατρέπει σε γλυκό πειρασμό. Ούτως ή άλλως γλυκό σαν την καρυδόπιτα δεν υπάρχει…Δεν είναι τυχαίο που όταν τη γευόμαστε ο νους γυρίζει πίσω στα παιδικά τα χρόνια μας , μας οδηγεί σε εικόνες παραδοσιακών γιορτών , μας θυμίζει γάμους και χαρές , μας φέρνει την εικόνα της “σάλας” εκεί όπου δέσποζε πάνω στη σερβάντα καλοσερβιρισμένη και καλοκομμένη η καρυδόπιτα…Κι ο τόπος να μοσχοβολά γαρύφαλλο και κανέλα…Εδώ λοιπόν , σήμερα θα την εμπλουτίσουμε με μπόλικη σοκολάτα , αν θέλουμε θα τη συνοδεύσουμε με λίγο παγωτό βανίλια…κι όποιος αντέξει…

 

karydopita me sokolata1

Υλικά:

Αυτό που μερικοί καρποί της φύσης είναι τόσο όμορφοι , τόσο ιδιαίτεροι , με τόσο ξεχωριστό σχήμα και χρώμα με τρελαίνει , στ’ αλήθεια. Νιώθω ευγνωμοσύνη , ευτυχία , ευεξία όταν κρατώ στα χέρια μου μια χούφτα φράουλες ή μια χούφτα σμέουρα ή μια χούφτα μύρτιλα…Ένα μικρό…ή μεγάλο θαύμα κλεισμένο σε ένα τόσο δα ολοστρόγγυλο μωβ μπαλάκι γεμάτο χυμό , βιταμίνες και ένα χρώμα που δεν το βάζω με όλη τη χρωματική γκάμα του εμπορίου. Ένα θαύμα της φύσης αμίμητο , μοναδικό και αξεπέραστο. Και μια τάρτα που παίρνει “άριστα” με την απλότητά της , με το βούτυρο σαν βασικό συστατικό για τη βάση και τα μύρτιλα στη γέμισή της….Μια τάρτα σκέτη απόλαυση!

bloymperopita19

Υλικά για τη βάση:

Όταν η ζωή σου δίνει ροδάκινα , κοίτα να τα απολαύσεις φρέσκα και ζουμερά και τα υπόλοιπα κάνε τα τάρτα με κρέμα και ροδάκινα…Χαριτολογώ βεβαίως , βεβαίως αλλά η τάρτα αυτή είναι καταπληκτική και αξίζει για χάρη της να θυσιάσουμε μερικά ροδάκινα και τα φτιάξουμε γλυκό. Και το αναφέρω αυτό γιατί θεωρώ ότι τα φρούτα πρέπει κατά κύριο λόγο να τα καταναλώνουμε φρέσκα και δροσερά επωφελούμενοι όλα όσα μπορεί να χαρίσει ο πλούσιος καρπός τους…Μα η γλύκα και η νοστιμιά αυτής της τάρτας με ξεπερνά. Η βουτυρένια βάση της είναι μοναδική και η κρέμα που αγκαλιάζει τα ροδάκινα είναι βελούδινη και μοσχοβολά βανίλια…Αγαπημένη τάρτα που όποιος δε τη δοκιμάσει..απλά “θα χάσει”…

tarta krema rodakino1

Υλικά για τη βάση:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Παραδοσιακά