tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Κουλούρια πασχαλινά με φυτικά έλαια (φυτίνη)

Καταλαβαίνετε τώρα…αυτό με τις συνταγές είναι κάτι σα συλλεκτική μανία. Όσο πιο πολύ μπαίνει κανείς  στο “χώρο" , τόσο πιο πολλά μαθαίνει , τόσο πιο πολύ θέλει να πειραματίζεται . Μια συνταγή για Πασχαλινά κουλούρια δεν είναι ποτέ αρκετή…Κι όταν μάλιστα  έρχεται η φίλη σου και σου εμπιστεύεται την αγαπημένη συνταγή της θείας Μάρως , είναι ποτέ δυνατόν να την περιφρονήσεις και να κλείσεις τα αυτιά σου;. Μάλλον όχι…Δεν περιφρόνησα κι εγώ τη συνταγή αυτή , ούτε τη θεία Μάρω…Το αποτέλεσμα ήταν αυτά  τα εξαιρετικά , τραγανά και πολύ γευστικά κουλούρια τα οποία κατέχουν μια σημαντική θέση στη λίστα των Πασχαλινών μου συνταγών…

pasxalokoyloyra fytinh1
Υλικά:

Read more ...

Πάστα φλώρα νηστίσιμη

Η πάστα φλώρα είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις κλασικές αξίες στην “κουζίνα”…Μας παραπέμπει σε γιαγιάδες , σε πιατέλες με γλυκό στη “σερβάντα” , σε πορσελάνινα πιατέλα του γλυκού με ευφάνταστες παραστάσεις , σε δίσκους με δισκόπανο , σε όμορφα , ζεστά απογεύματα με ελληνικό καφέ και δροσερό νερό….Είναι ένα γλυκό που αγαπιέται όλες τις ώρες , όλες τις μέρες , όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείψει από τις περιόδους της νηστείας. Για να πω την αλήθεια μου , όσες νηστίσιμες συνταγές για πάστα φλώρα είχα δοκιμάσει , έτριβαν και με δυσκόλευαν στο σερβίρισμα…”Σκαλίζοντας” τη σελίδα της εκλεκτής μου φίλης Ελευθερίας Μπουτζα όμως ανακάλυψα μια υπέροχη συνταγή που καθιερώθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη!

pasta flora mhstisimh1
Υλικά:

Read more ...

Αχλαδόπιτα με cranberries (τριφτή)

Πόσο μου αρέσει το αχλάδι! Αν μπορούσα να το χαρακτήριζα , θα του έδινα τον χαρακτηρισμό “ευγενές φρούτο” . Γιατί νομίζω πως είναι ένας από τους πιο “φίνους" καρπούς με διακριτική γεύση  και βελούδινη , ζουμερή υφή . Όσο για το χρώμα του , θεωρώ πως το δικό του πράσινο είναι το πιο απαλό και το πιο “γλυκό”. Σήμερα το έκλεισα μέσα σε μια τραγανή , τριφτή ζύμη με αλεύρι και λίγες νιφάδες βρώμης. Το βούτυρο το απογείωσε ενώ το πάντρεμά του με το μοσοκάρυδο , επιβάλλεται…Το συγκεκριμένο crumble το θεωρώ αξεπέραστο πρωινό συνοδευμένο με λίγο άπαχο γιαούρτι , ενώ αν θέλουμε να το ..επισημοποιήσουμε το σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια. Είναι εξαιρετικό!

crumble axladioy17
Υλικά:

Read more ...

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιό  αγαπημένα γλυκίσματα των παιδικών μου χρόνων. Είναι από τα πρώτα γλυκά που θέλησα να μάθω να φτιάχνω…όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια!!! Και δεν ήταν καθόλου δύσκολο……σαν ποιηματάκι θυμάμαι τη μητέρα μου να ''απαγγέλει'' την αναλογία των υλικών. Εκείνο που με ενθουσιάζει με το χαλβά είναι ότι θεωρείται το γλυκό …με τα χίλια πρόσωπα. Μπορούμε να του προσθέσουμε ποικιλία υλικών και αρωμάτων και να έχει  κάτι το διαφορετικό κάθε φορά , πότε με ξηρούς καρπούς , πότε με αποξηραμένα φρούτα , πότε με ξύσμα εσπεριδοειδών και πότε με μπαχαρικά με αποκορύφωμα την αγαπημένη κανέλα!

Ας τον δούμε :

halvas simigdali1

YΛΙΚΑ:

Read more ...

Μπακλαβας με καρυδι!!!!

Αυτή τη συνταγή μου την έμαθε η αγαπημένη μου ξαδέρφη από την Τρίπολη…Τα καρύδια είναι μέρος της παραγωγής του τόπου τους και  έτσι ο μπακλαβάς ένα από τα παραδοσιακά που συνηθίζεται στην Αρκαδία . Είναι από τα γλυκά που χαίρομαι να φτιάχνω , όλοι το προτιμάμε και το τιμάμε . Ειναι άλλωστε ένα γλυκό με ιστορία  και παράδοση , συνυφασμένο με τις χαρές και τις γιορτές μας....Είναι και το μέλι που βάζουμε στο σιρόπι και "δένει" τόσο αρμονικά με τα καρύδια....κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια , προχωρώ στην περιγραφή της εκτέλεσης!

mpaklavas1

Yλικά:

Read more ...

Χαλβάς δίχρωμος με εσπεριδοειδή και σοκολάτα (νηστίσιμος)

Η μάνα…αυτό το ιερό πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή...μας κρατούσε από το χέρι στα πρώτα μας βήματα…μας έμαθε να περπατάμε…μας έμαθε να κλαίμε , να γελάμε , να αγαπάμε…μας έμαθε να ζούμε…και δεν έπαψε ποτέ να μας δείχνει το δρόμο , να μας μαθαίνει πράγματα…να μας κοιτάζει στα μάτια , να τη κοιτάζουμε κι εμείς και να παίρνουμε δύναμη . Κι όταν κάποτε φύγει για τον ουρανό , είναι πάντα εκεί με όλα όσα σφράγισαν την ύπαρξή της , με όλα όσα μάθαμε , τα μικρά και τα μεγάλα , τα σημαντικά και τα ασήμαντα…τα καθημερινά…Μιλώντας με τη φίλη Μαριάννα για τη συνταγή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας , νόμιζα ότι η μαμά της (που έφτιαχνε αυτό το γλυκό) ζει…όμως έχει φύγει…Κι οι συνταγές της και τα μυστκά της είναι εκεί , μέσα στην καρδιά της κόρης της όπου θα συνεχίσει να ζει….

xalbas dixromos1
Υλικά :

Read more ...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Παραδοσιακά