tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Σαλάμι γλυκό με φυστίκια Αιγίνης και σοκολάτα

Μάλιστα , μάλιστα! Αυτό το γλυκό σαλάμι είναι τόσο αγαπημένο και τόσο υπέροχο , τόσο μαμαδίστικο και μοναδικό που ξυπνάει όλες τις παιδικές μνήμες…Ακόμα και το μπισκότο πτι-μπερ που περιέχει μέσα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο υλικό , παρόλο που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα άλλο  μπισκότο ίσως πιο δελεαστικό και με πιο πλούσια γεύση. Ακόμα κι αυτή η ελαφρά γεύση που παίρνει από το ποτό με το οποίο ραντίζουμε τα μπισκότα είναι κλασικό χαρακτηριστικό αυτού του γλυκού. Κλείνοντας θα αναφέρω το μαγικό κι αξεπέραστο , το αρχοντικό και πανέμορφο φυστίκι Αιγίνης που με το σπάνιο μωβ-πράσινο χρώμα του ξεδιπλώνει έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο κεντημένο καμβά σε κάθε τομή που θα κάνει το μαχαίρι…

salami aiginhs1

Υλικά:

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και απολαμβάνουμε όλες του τις χάρες…Τον καταγάλανο ουρανό και τη θάλασσα, τα δροσερά βραδάκια στην αυλή και το καρπούζι , τα ουζάκια με τους θαλασσινούς μεζέδες στην ακροθαλασσιά , τις βόλτες στις πλατείες και στα δρομάκια τις πόλης και του χωριού όπου σφύζουν από ζωή και τις παιδικές φωνές να χαλούν τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ  , τα ανοιχτά πορτοπαράθυρα και τις κουρτίνες να ανεμίζουν ανέμελα! Αν πάλι ζούμε σε μεγαλόπολη , απλά κλείνουμε τα μάτια κι ονειρεύομαστε….Αφησα για το τέλος τα ζουμερά , κατακόκκινα κεράσια που τα απολαμβάνουμε έτσι τραγανά και υπέροχα σα να δίνουν ακόμα πιο δυνατό  χρώμα στο ήδη ολοζώντανο καλοκαίρι….Αυτό το μικρό θαύμα θα το κάνουμε μια υπέροχη πίτα σήμερα και θα το απολαύσουμε συνδυασμένο με το άρωμα του βουτύρου και μια τραγανή κρούστα που θυμίζει έντονα σπιτική σφολιάτα…

kerasopita1

Υλικά για τη ζύμη:

Τάρτα με κρέμα σοκολάτας

Πολλές φορές οι πειραματισμοί και οι αναζητήσεις στην κουζίνα μας αποπροσανατολίζουν από τις απλές , κλασικές κι αγαπημένες συνταγές και από τις παραδοσιακές , γνώριμες γεύσεις.

Με αγάπη και σχεδόν νοσταλγική διάθεση , λοιπόν ένα πρωινό έφτιαξα αυτήν εδώ την τάρτα , ετοιμάζοντας πρώτα μια βουτυρένια , τραγανή και ξεροψημένη βάση. Ετοιμάσα μια πληθωρική , σοκολατένια γέμιση  με απλά υλικά δένοντας  την κρέμα σοκολάτας στην κατσαρόλα και τελικά τη γαρνίρισα  με σαντιγύ σχηματίζοντας ροζέτες με το κορνέ…Η απλότητά της με γοήτευσε και την απόλαυσα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να ετοιμάζω τα υλικά της μπισκοτένιας βάσης μέχρι τη στιγμή που γεύτηκα την τελευταία κουταλιά!

tarta sokolatenia1

Υλικά για τη βάση:

Κεράσι γλυκό του κουταλιού.

Αν δεν έχει γλυκό κεράσι το ντουλάπι μου το θεωρώ κενό και φτωχό . Κατά τη γνώμη μου είναι το απόλυτο , παραδοσιακό , αρχοντικό γλυκό του κουταλιού . Αν κλείσω τα μάτια φέρνω τόσες πολλές εικόνες στο μυαλό μου και μια νοσταλγία με κυριεύει...το καφενείο του χωριού μας , το σπίτι της γιαγιάς μου με τα παραδοσιακά , μικρά πιατελάκια καλοσερβιρισμένα στο δίσκο με το κεντητό κοφτό δισκόπανο , τα τεράστια βάζα στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και ένα σωρό άλλες… είναι τόσο νόστιμο , τόσο αρωματικό , τόσο απολαυστικό! Συνοδεύει άριστα τον ελληνικό , απογευματινό καφέ αλλά είναι κι ένα υπέροχο γαρνίρισμα στο παγωτό βανίλια . Είναι ταυτόσημο με τις πρώτες καλοκαιρινές στιγμές και το σχήμα του σε συνδυασμό με το υπέροχο χρώμα του αναντίλεκτα φτιάχνουν τη διάθεση...
Δείτε το :

kerasi4
Υλικά :

Η πάστα φλόρα είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις κλασικές αξίες στην “κουζίνα”…Μας παραπέμπει σε γιαγιάδες , σε πιατέλες με γλυκό στη “σερβάντα” , σε πορσελάνινα πιατέλα του γλυκού με ευφάνταστες παραστάσεις , σε δίσκους με δισκόπανο , σε όμορφα , ζεστά απογεύματα με ελληνικό καφέ και δροσερό νερό….Είναι ένα γλυκό που αγαπιέται όλες τις ώρες , όλες τις μέρες , όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείψει από τις περιόδους της νηστείας. Για να πω την αλήθεια μου , όσες νηστίσιμες συνταγές για πάστα φλώρα είχα δοκιμάσει , έτριβαν και με δυσκόλευαν στο σερβίρισμα…”Σκαλίζοντας” τη σελίδα της εκλεκτής μου φίλης Ελευθερίας Μπουτζα όμως ανακάλυψα μια υπέροχη συνταγή που καθιερώθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη!

pasta flora mhstisimh1
Υλικά:

Θα μπορούσα να αρχίσω να γράφω για τις αναμνήσεις μου , τις εικόνες και τις γευστικές μου μνήμες , ακόμα και για το καλό σερβίτσιο “πάστας" της γιαγιάς  που μέσα η πάστα φλόρα φάνταζε σαν κόσμημα…όμως όχι! Σήμερα θα αναφερθώ στον προβληματισμό μου : πώς γράφεται επιτέλους αυτό το γλυκό ; πάστα φλΟρα ή πάστα φλΩρα; Αυτό το ερώτημα με βασάνιζε από μικρή και η σκέψη μου πηγαινε πάντα σε κάποια κυρία Φλώρα η οποία προφανώς θα έφτιαχνε εξαιρετικά το συγκεκριμένο γλυκό. Ωστόσο η απάντηση βρίσκεται στη γειτονική μας χώρα , την Ιταλία όπου το φημισμένο αυτό γλυκό είναι η περίφημη pasta frola. Οπότε συμπερασματικά η ελληνική ονομασία είναι αποτέλεσμα αναγραμματισμού και σωστότερη θεωρώ την εκδοχή με όμικρον! Κατά τ' άλλα , λατρεύω αυτό το γλυκό και ομολογώ πως είναι το πιο πολυφτιαγμένο γλυκό στην κουζίνα μου. Λατρεύω την υπέροχη γεύση της και το συνδυασμό βουτυρένιου μπισκότου-μαρμελάδας. Ακόμα λατρεύω τη χειροτεχνία και το κέντημα που κάνουμε στην επιφάνειά της από τα κλασικά , σταυρωτά κορδονάκια μέχρι τα φυλλαράκια , τις καρδούλες και ό,τι άλλο επιβάλλει η έμπνευση της στιγμής!

pasta flora15

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Παραδοσιακά