tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Τάρτα “ρουστίκ” με κεράσια

Ας αρχίσω επαινώντας τα κεράσια , αυτό το μικρό - μεγάλο θαύμα της φύσης που φαντάζει “ζωγραφιά”. Τόσο όμορφο με δυνατό χρώμα , ζουμερό , γευστικό , υγιεινό , “παιχνιδιάρικο”….Δε νομίζω ότι υπάρχει κοριτσάκι που να μην έχει κρεμάσει ένα ζευγαράκι κεράσια στ’ αυτιά του για σκουλαρίκια όταν πρωτοαντίκρυσε αυτό το λαμπερό θέαμα…Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος να μην έχει παραδεχτεί την ομορφιά του αντικρύζοντας ένα μπωλ με φρεσκοπλυμένα , ελκυστικά κεράσια. Δε νομίζω ότι υπάρχει “ζαχαροπλάστης” που να μην έχει εκμεταλλευτεί μέχρι τέλος το υπέροχο αυτό φρούτο του καλοκαιριού…Κι εδώ θα περάσω στο “κόλλημα” που έχω φάει τώρα τελευταία με τις “ρουστίκ” , χωριάτικες τάρτες…Όταν βλέπω το πανέρι μου με μια ποικιλία φρούτων ή λαχανικών και μοιάζουν σαν πίνακας ζωγραφικής , θέλω να τα κλείσω μέσα σε μια βάση τάρτας σα να τα βάλω σε κορνίζα και να αποθανατίσω την ομορφιά τους. Σήμερα αποθανάτισα ένα “καλάθι” με κεράσια…

galette kerasia1

Υλικά για τη βάση:

Read more ...

Ρεβανί με δυο κρέμες

Μάλιστα , με δυο κρέμες! Γιατί η μία δε μας φτάνει όταν μας πιάνει αυτή η απληστία της γεύσης και θέλουμε ένα πληθωρικό γλυκό που να τα έχει όλα! Κι όταν λέω όλα , το εννοώ :  Να έχει ένα πλούσιο , αφράτο ρεβανί για βάση σιροπιασμένο με ένα εξίσου πλούσιο σιρόπι  και αυτό να το σκεπάζουμε με μια βελούδινη , παχιά και πλούσια κρέμα πατισερί και να μη σταματάμε εκεί αλλά να διπλοσκεπάζουμε το γλυκό με μια ακόμα κρέμα , πιο αέρινη και πιο ανάλαφρη για να κρατάει (και καλά) την ισορροπία στα υλικά..Σιγά μην είναι αυτό! Είναι που το γλυκό αυτό το σκάρωσα ένα απόγευμα που είχα κρίση υπογλυκαιμίας και αυτή η κρίση με οδήγησε στην υπερπαραγωγή…Φυσικά δεν αφήνουμε το γλυκό αυτό αγαρνίριστο  αλλά το πασπαλίζουμε  με μπόλικη τρούφα σοκολάτας και με τριμμένους ξηρούς καρπούς , έτσι για τη συνέχεια της υπερβολής....Ιδού τα αποτελέσματα….

 

revani diplokremo1

Υλικά: (για ένα πυρέξ 20x28)

Read more ...

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

Εδώ μιλάμε για αγάπη μεγάλη , μιλάμε για λατρεία…Σιροπιαστό , βουτυρένιο , με βελούδινη , υπέροχη και ανάλαφρη κρέμα και το φύλλο καταΐφι στα καλύτερά του. Καλοψημένο , τραγανό και παιχνιδιάρικο , θα κλείσει μέσα την κρέμα και αφού καλοψηθεί θα σιροπιαστεί και θα μελώσει τόσο δελεαστικά που θα παρασύρει στην “αμαρτία” και τους πιο συγκρατημένους. Τη συγκεκριμένη κρέμα τη φτιάχνω εδώ και χρόνια και την αγαπώ ιδιαιτέρως. Βασικό υλικό της είναι το τριμμένο ρύζι και αυτό είναι που την κάνει τόσο ανάλαφρη και τόσο ξεχωριστή. Δεν “πετρώνει” καθόλου ακόμα κι αν περάσουν μέρες αν και με το συγκεκριμένο γλυκό δε μετράμε μέρες αλλά ώρες μέχρι να καταναλωθεί…Το δε καταΐφι έχει το προνόμιο να μη μαλακώνει όπως το φύλλο αρκεί να καλοψηθεί ώστε να είναι τραγανό….

kataifi galaktompoyreko1

Υλικά :

Read more ...

Λαδοραβανί

Λαδοραβανί
Αυτό το υπέροχο παραδοσιακό γλυκό το συναντάμε στην περιοχή μας πολύ συχνά. Ομολογώ πως στην οικογένειά μου δεν συνηθιζόταν αλλά όπου κι αν πήγαινα το συναντούσα μπροστά μου κι έτσι δεν το στερήθηκα ποτέ. Μου αρέσει αυτό το γλυκό, έτσι λαδένιο , στεγνό και ξεροψημένο που είναι , γαρνιρισμένο με ολόκληρα αμύγδαλα και μπόλικο άρωμα βανίλιας (κάποιοι το συνηθίζουν με ξύσμα λεμονιού) και το έβαλα στόχο να βρω τη συνταγή για να το απολαμβάνω όσο συχνά θέλω. Μια εξαιρετική μου φίλη και συμπολίτισσα , η Γιάννα και μια εξίσου εξαιρετική διαδικτυακή μου φίλη , pastry chef η Μαρκέλα Παππά μου εμπιστέυτηκαν τη συνταγή τους η οποία ήταν σχεδόν ίδια…

ladoravani1
Υλικά :

Read more ...

Λεμόνι γλυκό του κουταλιού

Το άρωμα του λεμονιού είναι γοητευτικό και απ' όσο ξέρω πολλοί το λατρεύουν…Τολμώ να πω πως για κάποιους είναι λατρεία , παρόμοια μ' αυτή της σοκολάτας…Μια απ' αυτούς τους λάτρεις , μανιακούς του λεμονιού είμαι κι εγώ , όχι μόνο  του χυμού αλλά των αρωμάτων και των αιθέριων ελαίων του…Πόσο μου αρέσει να "ξύνω" τη σάρκα του και να μυρίζω τον καρπό του! Ακόμα και το άνθος του όταν μυρίζω…το απολαμβάνω  και με συνεπαίρνει το μεθυστικό άρωμά του το οποίο  θεωρώ αξεπέρστο . Όταν είναι η εποχή που βγαίνουν αυτά τα ωραία , χοντρόφλουδα , αρωματικά  λεμόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα τιμήσω δεόντως . Θα φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό του κουταλιού , με την αρχοντιά και την διακριτική γεύση το οποίο καταναλώνω με φειδώ σα να πρόκειται για κάτι βαρύτιμο που μια-δυο μικρές πιρουνιές αρκούν ….

lemoni koytalioy1

Read more ...

Τάρτα με βερύκοκα και κρέμα αμυγδάλου

Μακάρι να μπορούσα να “κλείσω” στον τίτλο , στην περιγραφή και στις φωτογραφίες , όσο επιτυχημένες και ζωντανές και να είναι , τη νοστιμιά και την μοναδική ελαφριά γεύση αυτής της τάρτας. Εκτός από το αγαπημένο , δροσερό βερύκοκο που όλοι αγαπάμε , είναι αυτή η βουτυρένια , αρωματική βάση ΚΑΙ αυτή η αέρινη , ασυναγώνιστη κρέμα με μαρέγκα και πούδρα αμυγδάλου που κάνει αυτή την τάρτα ξεχωριστή. Την έχω ανακαλύψει εδώ και χρόνια σε ένα περιοδικό με συνταγές (real taste / style 8/04/2012) και την έχω αγαπήσει…Είναι αυτή η αμυγδαλόκρεμα που με δελέασε , μου έκλεισε το μάτι κι εγώ υπέκυψα χωρίς πολλή σκέψη..Το απότέλεσμα μιλάει από μόνο του….

tarta verykoko1

Υλικά:

Read more ...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Παραδοσιακά