tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Αυτό το τόσο απλό , τόσο  ταπεινό και συνάμα τόσο αρχοντικό γλυκό το θεωρώ κορυφαίο και συνοδεύει εικόνες και μνήμες του μυαλού και της καρδιάς μου από  άλλες εποχές. Απόγευμα , στην αυλή της γιαγιάς μου, κάτω απ' την κληματαριά με ελληνικό καφέ και δροσερό αεράκι, στιγμές ρομαντικές με άρωμα φθινοπώρου. Αποκλείεται , λοιπόν , να έρθει κάποιος στο σπίτι μου και να μη βρει γλυκό σταφύλι , δε γίνεται! Νιώθω το σπίτι μου άδειο χωρίς αυτό, χώρια που συνοδεύει τόσο τέλεια το βραδινό μας γιαούρτι!

Δείτε το :

glyko stafyli2

Υλικά:

Η ημέρα της Φανουρόπιτας είναι η 27η Αυγούστου. Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Αγίου Φανουρίου , ήταν πολύ σκληρή , άσπλαχνη και αμαρτωλή και οι νοικοκυρές καλούνται να φτιάξουν την πίτα αυτή με σκοπό να συγχωρεθεί η αμαρτωλή αυτή γυναίκα και παράλληλα να φανερωθούν χαμένα αντικείμενα ή ό,τι άλλο τέλος πάντων ζητά ο καθένας!

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα , έγω ξέρω ότι η "Φανουρόπιτα" είναι ένα υπέροχο γλύκισμα , νηστίσιμο , που περιέχει μόνο φυτικά υλικά , άκρως αρωματικό και πολύ-πολύ ωφέλιμο. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά , αγνά και υπέροχα , το άρωμά της αξεπέραστο και το αποτέλεσμα καταπληκτικό. Η φανουρόπιτα για μένα είναι ένα καταπληκτικό κέικ που δεν έχει εποχή ούτε περιορίζεται σε μια μόνο μέρα το χρόνο ενώ συνιστάται σε άτομα που κάνουν ειδική διατροφή και αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά και το αυγό!

Δείτε τη:

fanoyropita19

Υλικά :

Να φτιάξουμε τσουρέκια που να είναι αφράτα , πεντανόστιμα , γεμιστά , χωρίς αυγά και βούτυρο που να είναι ΚΑΙ νηστίσιμα γίνεται; Όποιος απαντήσει ότι δε γίνεται θα έχει βιαστεί γιατί πολύ απλά δεν έχει δοκιμάσει τα συγκεκριμένα τσουρέκια. Ο τρόπος τους απλός και ευχάριστος , το αποτέλεσμα σίγουρο και η γεύση τους εκπληκτική. Όσο για τη γέμιση , διαλέγουμε και παίρνουμε , κατά προτίμηση. Εγώ με τη συγκεκριμένη δόση φτιάχνω 4 μεγαλούτσικα στριφτάρια και τα γεμίζω με 4 διαφορετικούς τρόπους για να μην ξέρουμε ποιό να πρωτοδιαλέξουμε…Και τα τέσσερα είναι υπέροχα!

tsoyrekia nhstisima1

Υλικά για το προζύμι:

Μην περιμένεις προσεγμένες φωτογραφικές λήψεις σε αυτό το άρθρο. Ζητώ κατανόηση κι ενός λεπτού σιγή για όλο το bullying και την επιθετική συμπεριφορά που υπομένω από την οικογένεια μου όλα αυτά τα foodblogικά μου χρόνια αφού πρέπει πρώτα να φωτογραφίσω επιτυχημένα τα πιάτα που έχω σερβίρει και μετά να δώσω το πράσινο φως ώστε να ακουμπήσουν το εκάστοτε πιάτο και να χαλάσουν το σκηνικό που έχει στρωθεί πάνω στο τραπέζι. Μπορεί να βγαίνει ένα όμορφο και δελεαστικό αποτέλεσμα μα η ψυχή μου γνωρίζει το background , τις φωνες , τις αδημονίες , την αγανάκτηση και ενίοτε τις απειλές…

Αυτή η τάρτα ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Από την ώρα που ψηνόταν κατάλαβα πως θα περνούσα πολύ δύσκολες ώρες αφού το άρωμα της ήταν μεθυστικό και υποσχόταν στιγμές μοναδικής απόλαυσης. Με συνοπτικές διαδικασίες , με διπλωματική ευελιξία κι έχοντας επιστρατεύσει όλη την ψυχραιμία , υπομονή και φωτογραφική εμπειρία όλων αυτών των χρόνων , το μόνο που μπόρεσα να καταφέρω είναι οι λήψεις που βλέπεις …

Για να μην τα πολυλογώ: Φτιάξε αυτή την ταρτα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!

galette banana1

Υλικά για τη βάση:

Ελπίζω να μην απευθύνομαι σε αυτούς που θεωρούν ότι το red velvet cake είναι ένα γλυκό που απλά έχει κόκκινο χρώμα και προορίζεται για να πλαισιώνει τη γιορτή των...ερωτευμένων μιας και μιλάμε για ένα θρυλικό γλύκισμα με vintage στυλ και μεγάλη ιστορία. 

Κάπου στις αρχές του 19ου αι. , ίσως και νωρίτερα η τάση της ζαχαροπλαστικής στην Αμερική ήταν η αναζήτηση γλυκών με μαλακές , βελούδινες υφές . Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης προστέθηκαν συστατικά μεγάλης οξύτητας όπως το ξiνόγαλο , η σόδα  και το ξύδι ενώ αντικατασταθηκε μέρος του αλευριού με το πιο φίνο και αέρινο κακάο το οποίο να σημειωθεί πως τότε ήταν πιο αγνό και ελεύθερο επεξεργασίας με αποτέλεσμα να χαρίσει σε ανάμιξη  με το ξύδι και τη σόδα ένα βαθύ , ζεστό κοκκινωπό χρώμα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή , ήταν η αφορμή μιας αναζήτησης φλογερού και έντονου χρώματος το οποίο αναζητήθηκε μέσα από φυσικές χρωστικές όπως αυτές του πατζαριού…Παράληλλα έχοντας πια φτάσει στην εποχή του οικονομικού κραχ του ’29 η αναζήτηση πιο οικονομικών λύσεων και υλικών επιβράβευσε και καθιέρωσε το πολτό πατζαριού στη ζαχαροπλαστική…Από τότε και μετά τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου πήραν άλλη τροπή και το red velvet cake κατωχύρωσε το βαθυκόκκινο χρώμα του με τη βοήθεια βρώσιμων χρωστικών ουσιών ζαχαροπλαστικής,  εμπορρευματοποιήθηκε ώστε να φτάσει να αποτελεί ένα γλυκό-σύμβολο , ένα θρυλικό γλυκό που συνοδεύει το απογευματινό τσάι με μυθικό τρόπο…Παρότι η έντονη εμπορευματοποίηση του έχει αφαιρέσει αρκετή  από την αίγλη του εγώ απομονώνω αυτό το γεγονός και  αγαπώ το red velvet cake , το θαυμάζω και το απολαμβάνω μένοντας στη φίνα , εξαιρετική και μεγαλοπρεπή του παρουσία και στην ακαταμάχητη γεύση του!

 red velvet vake

Υλικά:

Χρόνια τώρα το πρωινό γεύμα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητά μας και δίκαια…Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να ξεκινάς την ημέρα σου γεμάτος ενέργεια , καλή διάθεση και αίσθημα  υγείας και ζωντάνιας. Το συγκεκριμένο , μας καλύπτει από κάθε πλευρά  αφού διαθέτει υπερτροφές όπως είναι η βρώμη , τα αξεπέραστα μύρτιλα , τη μοναδική μπανάνα και βέβαια το αυγό. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την υπέροχη γεύση και την απόλαυση που προσφέρει αυτό το δελεαστικό βουναλάκι , περιλουσμένο με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου τότε μιλάμε για ένα μικρό , καθημερινό θαύμα.

pancakes bromh myrtila1

Υλικά (για κάθε μερίδα δίνει 4 pancakes ή 6 μικρότερα):

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...