tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο

Το ψωμί είναι ευλογία , είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα  με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει…λογιών-λογιών…ψωμάκια που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αφράτο λευκό ψωμί με λίγο καλαμποκάλευρο , ένα πεντανόστιμο ψωμί που τελειώνει πριν…τελειώσει η μέρα…
Δείτε το :

psomi kalampokaleyro1

Υλικά :

Τι να πρωτογράψω γι’ αυτό το ευλογημένο δέντρο που είναι ταυτόσημο με την ευημερία , την ειρήνη , την μακροζωΐα…Θεωρώ τα χώματά μας ευλογημένα αφού εδώ ευδοκιμεί η ελιά και παράγεται τόσο πλουσιοπάροχα αυτός ο πολύτιμος μικρός καρπός…Οι ποικιλίες πολλές , άλλες παράγουν λάδι κι άλλες είναι βρώσιμες. Ακόμα θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο γιατί αξιώθηκαμε φέτος να μαζέψουμε με τα ίδια μας  τα χέρια ελιές από τα μικρά δεντράκια που μόνοι μας φυτέψαμε πριν λίγα χρόνια και τα βλέπουμε μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν και να δίνουν τον καρπό τους σα να είναι φυτεμένες για να “δίνουν"  , σα να έχουν “το αγαθό" μέσα τους και να μας ευεργετούν…

elies1

Υλικά:

Το ψωμί αυτό έχει πλέον πασίγνωστη ονομασία και αποτελεί έναν θρύλο…Η μέθοδός του ευρηματική και πανεύκολη βασίζεται στην αναμονή ωρίμανσης της ζύμης , στο χρόνο και στην υπομονή που θα του αφιερώσουμε και στη μέθοδο ψησίματός του ενώ το αποτέλσμα είναι ένα ψωμί με μεστή γεύση , με συμπαγή ψίχα , ξεροσκασμένη τραγανή κόρα και λαχταριστή εμφάνιση. Το ανακάλυψε ο πολυβραβευμένος Jim Lahey που θεωρείται αρχιερέας της ζύμης , είναι ο ιδιοκτήτης του παγκοσμίου φήμης αρτοποιείου Sullivan Street Bakery της Ν. Υόρκης και εκτός από τη σπουδαία μέθοδο ετοιμασίας της ζύμης εφηύρε και τη σπουδαία μέθοδο να ψήνει το ψωμί σε καλά προθερμασμένο σκεύος με σκέπασμα ώστε να εγκλωβίζεται μέσα η υγρασία και να σχηματίζεται αυτη η μαγική , κριτσανιστή με σκασίματα επιφάνεια.

Από εκεί και πέρα πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά του , πολλοί πειραματίστηκαν πάνω σε αυτή την πρόταση και μας χάρισαν ωραίες ιδέες κι έξυπνες παραλλαγές…

Η δική μου επαφή με τις ζύμες οφείλεται στην αγαπημένη μου διαδικτυακή φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου , ενώ το πρώτο μου άκουσμα για τη συγκεκριμένη μέθοδο εδώ και κάποια χρόνια ήταν από την Μυρτώ Αγγέλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν κι άλλες αξιόλογες προτάσεις κατά καιρούς.

Μετά από κάμποσους πειραματισμούς και “παιχνίδια” με τα άλευρα και με τη μέθοδο ψησίματος  κατέληξα στη δική μου αγαπημένη εκδοχή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας.

psomi xvris zymoma1

Υλικά :

Με αυτό το ψωμί “σκάλωσα” από την πρώτη στιγμή που το αντίκρυσα. Μου υποσχόταν κάτι διαφορετικό και με δελέασε η αντικειμενική του ευκολία στην παρασκευή αλλά και η ρουστικ του εμφάνιση. Ένα υπέροχο ψωμί που δε χρειάζεται καθόλου ζύμωμα , καθόλου προετοιμασία , καθόλου χρόνο αναμονής , καθόλου δεξιοτεχνία ή εμπειρία…Η συνοχή που έχει το σώμα του ψωμιού αυτού είναι αξιοθαύμαστη και αυτό οφείλεται στην  μπύρα. Εξίσου αξιοθαύμαστη είναι και η γεύση του αφού το εμπλουτίζουμε με αρωματικά βότανα κατά προτίμηση γλυκάνισο και θυμάρι. Αν μάλιστα το καψαλίσουμε και το ραντίσουμε με λίγο αρωματικό ελαιόλαδο μιλάμε για ένα υπέροχο , υγιεινό και πεντανόστιμο κολατσιό.

psomi mpyras1

Υλικά:

Δύο είναι τα ερωτήματα που συνοδεύουν αυτή την πρότασή μου:

Πρώτον , πώς το φτιάχνουμε και δεύτερον πού το χρησιμοποιούμε….Οι απαντήσεις απλές και στα δύο ερωτήματα: Ρίχνουμε τα αρώματα που θέλουμε μέσα σε ένα μπουκάλι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο... και το χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΟΥ. Ενδεικτικά αναφέρω πως μπορούμε να περιλούσουμε μια φρέσκια σαλάτα ή μια σαλάτα με λαχανικά στον ατμό. Ακόμαμπορούμε να ραντίσουμε ένα ψητό ψάρι ή κοτόπουλο. Να ραντίσουμε λίγο καψαλισμένο ψωμί και να το μετατρέψουμε σε υπέροχο κολατσιό , να αρωματίσουμε τα βραστά μας χόρτα ή πατζάρια , να το προσθέσουμε στα ζυμαρικά μας και τέλος να σωτάρουμε γαρίδες , σπαράγγια , μανιτάρια κ.λ.π.

Το μόνο που θα ηθελα να προσθέσω σαν προϋπόθεση είναι η καλή επιλογή ελαιόλαδου.

aromatiko ladi1

Υλικά:

Εδώ μιλάμε για ένα μικρό θαύμα! Μιλάμε για τα αφράτα , γευστικά , ολοστρόγγυλα , ημίγλυκα ψωμάκια , γαλλικής προέλευσης , ζυμωμένα με γάλα , αυγά και βούτυρο μα κυρίως με πολλή αγάπη και ευχαρίστηση. Η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και γεμάτη σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο , η όψη τους είναι παιχνιδιάρικη και δελεαστική ενώ η σπογγώδης υφή τους ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά ή αλμυρά σάντουιτς . Κορυφαία πρόταση το μπέργκερ που αν συνδυαστεί με ενα εξίσου σπιτικό μπιφτέκι και καλοτηγανισμένες πατάτες αποτελεί μια απενοχοποιημένη και ποιοτική πρόταση φαγητού…Εξίσου αγαπητό κι ένα γλυκό σάντουιτς με βούτυρο , μαρμελάδα ή ένα σπιτικό άλειμμα φουντουκιού ή σοκολάτας…Γιατί το ποιοτικό φαγητό δεν θέλει κόπο…θέλει τρόπο και κυρίως αγάπη!

brios1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...