tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο

Το ψωμί είναι ευλογία , είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα  με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει…λογιών-λογιών…ψωμάκια που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αφράτο λευκό ψωμί με λίγο καλαμποκάλευρο , ένα πεντανόστιμο ψωμί που τελειώνει πριν…τελειώσει η μέρα…
Δείτε το :

psomi kalampokaleyro1
Υλικά :

Με αυτό το ψωμί “σκάλωσα” από την πρώτη στιγμή που το αντίκρυσα. Μου υποσχόταν κάτι διαφορετικό και με δελέασε η αντικειμενική του ευκολία στην παρασκευή αλλά και η ρουστικ του εμφάνιση. Ένα υπέροχο ψωμί που δε χρειάζεται καθόλου ζύμωμα , καθόλου προετοιμασία , καθόλου χρόνο αναμονής , καθόλου δεξιοτεχνία ή εμπειρία…Η συνοχή που έχει το σώμα του ψωμιού αυτού είναι αξιοθαύμαστη και αυτό οφείλεται στην  μπύρα. Εξίσου αξιοθαύμαστη είναι και η γεύση του αφού το εμπλουτίζουμε με αρωματικά βότανα κατά προτίμηση γλυκάνισο και θυμάρι. Αν μάλιστα το καψαλίσουμε και το ραντίσουμε με λίγο αρωματικό ελαιόλαδο μιλάμε για ένα υπέροχο , υγιεινό και πεντανόστιμο κολατσιό.

psomi mpyras1

Υλικά:

Δύο είναι τα ερωτήματα που συνοδεύουν αυτή την πρότασή μου:

Πρώτον , πώς το φτιάχνουμε και δεύτερον πού το χρησιμοποιούμε….Οι απαντήσεις απλές και στα δύο ερωτήματα: Ρίχνουμε τα αρώματα που θέλουμε μέσα σε ένα μπουκάλι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο... και το χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΟΥ. Ενδεικτικά αναφέρω πως μπορούμε να περιλούσουμε μια φρέσκια σαλάτα ή μια σαλάτα με λαχανικά στον ατμό. Ακόμαμπορούμε να ραντίσουμε ένα ψητό ψάρι ή κοτόπουλο. Να ραντίσουμε λίγο καψαλισμένο ψωμί και να το μετατρέψουμε σε υπέροχο κολατσιό , να αρωματίσουμε τα βραστά μας χόρτα ή πατζάρια , να το προσθέσουμε στα ζυμαρικά μας και τέλος να σωτάρουμε γαρίδες , σπαράγγια , μανιτάρια κ.λ.π.

Το μόνο που θα ηθελα να προσθέσω σαν προϋπόθεση είναι η καλή επιλογή ελαιόλαδου.

aromatiko ladi1

Υλικά:

Εδώ μιλάμε για ένα μικρό θαύμα! Μιλάμε για τα αφράτα , γευστικά , ολοστρόγγυλα , ημίγλυκα ψωμάκια , γαλλικής προέλευσης , ζυμωμένα με γάλα , αυγά και βούτυρο μα κυρίως με πολλή αγάπη και ευχαρίστηση. Η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και γεμάτη σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο , η όψη τους είναι παιχνιδιάρικη και δελεαστική ενώ η σπογγώδης υφή τους ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά ή αλμυρά σάντουιτς . Κορυφαία πρόταση το μπέργκερ που αν συνδυαστεί με ενα εξίσου σπιτικό μπιφτέκι και καλοτηγανισμένες πατάτες αποτελεί μια απενοχοποιημένη και ποιοτική πρόταση φαγητού…Εξίσου αγαπητό κι ένα γλυκό σάντουιτς με βούτυρο , μαρμελάδα ή ένα σπιτικό άλειμμα φουντουκιού ή σοκολάτας…Γιατί το ποιοτικό φαγητό δεν θέλει κόπο…θέλει τρόπο και κυρίως αγάπη!

brios1

Υλικά:

 Αυτό το φύλλο είναι πολύ απλό στην κατασκευή και βολεύει πάρα πολύ. Είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να "στήσουμε" κάθε είδους πίτα , εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται καμιά προετοιμασία. Κάποτε θεωρούσα αυτή τη διαδικασία από πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη αλλά όταν  δοκίμασα για πρώτη φορά είδα ότι ήταν μια διαδικασία όχι μόνο εύκολη αλλά και άκρως διασκεδαστική που αγγίζει τα όρια της ψυχοθεραπείας. Αν δεν "το'χετε"  σας προτρέπω να το δοκιμάσετε άμεσα.

zymarenio fyllo1

 

Υλικά:

Αυτή η ζύμη αποτελεί την πιο απλή και συνάμα την πιο φίνα και απέριτη βάση για αλμυρές (κυρίως) τάρτες. Το μυστικό της κρύβεται στο βασικό υλικό που δεν είναι άλλο από το μοναδικό και ανεπανάληπτο βούτυρο το οποίο δουλεύουμε παγωμένο καθώς και στο παγωμένο νερό που εμποδίζει το αλεύρι να αναμιχθεί ολοκληρωτικά με το βούτυρο ώστε να σχηματίζονται λεπτές στρώσεις και μετά το ψήσιμο η βάση αυτή να φαίνεται τόσο τριφτή και τόσο αέρινη που θυμίζει σφολιάτα. Την προψήνουμε για λίγη ώρα και μετά είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε γέμιση προτιμάμε.

pat brisee1

Υλικά (για μια ταρτιέρα 30x20 ή διαμέτρου 28 εκ.)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...αλατι! Bασικές συνταγές