tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό κι επίπεδο ψωμί , το  πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι , με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά εδέσματα και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα! Η αγαπημένη φίλη , η ταλαντούχα Ελπίδα Χαραλαμπίδου μας χάρισε τη συνταγή της “λαγάνα χωρίς ζύμωμα” , εγώ ακολουθώντας τις οδηγίες της προχώρησα στην εκτέλεσή της και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Υπέροχες , πεντανόστιμες λαγάνες με τραγανή κρούστα και αφράτη εσωτερική ψίχα!

lagana elpidas1

Υλικά για 2 λαγάνες:

Αυτή η ζύμη αποτελεί την πιο απλή και συνάμα την πιο φίνα και απέριτη βάση για αλμυρές (κυρίως) τάρτες. Το μυστικό της κρύβεται στο βασικό υλικό που δεν είναι άλλο από το μοναδικό και ανεπανάληπτο βούτυρο το οποίο δουλεύουμε παγωμένο καθώς και στο παγωμένο νερό που εμποδίζει το αλεύρι να αναμιχθεί ολοκληρωτικά με το βούτυρο ώστε να σχηματίζονται λεπτές στρώσεις και μετά το ψήσιμο η βάση αυτή να φαίνεται τόσο τριφτή και τόσο αέρινη που θυμίζει σφολιάτα. Την προψήνουμε για λίγη ώρα και μετά είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε γέμιση προτιμάμε.

pat brisee1

Υλικά (για μια ταρτιέρα 25x20 ή διαμέτρου 24 εκ.)

Η κρέπα είναι ένα θρυλικό , ζυμαρένιο , τηγανιτό  φύλλο με καταγωγή από η Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή της Βρετάνης . Παραδόσεις θέλουν τη Δούκισα Άννα να χάθηκε στο δάσος και να την φιλοξένησαν απλοί χωρικοί προσφέροντας της κρέπες . Αυτή ενθουσιάστηκε και έφερε τη συνταγή στο Δουκάτο όπου καθιερώθηκε , εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις εθνικού φαγητού και θρησκευτικού γεγονότος . Το στρογγυλό της σχήμα και το χρυσαφένιο χρώμα συμβολίζουν το λαμπρό ήλιο και την αισιοδοξία ενώ ο τρόπος μαγειρέματός της , με την περιστροφή στον αέρα συμβολίζει την τύχη (όπως αντιστοιχα γνωρίζουμε τη διαδικασία με το κέρμα)…Πιο πρακτικά…πρόκειται για ένα πασίγνωστο , αγαπητό ζυμαράκι που αν έχει κανείς φαντασία κάνει θαύματα (αλμυρά και γλυκά) μαζί του .

kreres basikh1

Υλικά :

Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο

Το ψωμί είναι ευλογία , είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα  με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει…λογιών-λογιών…ψωμάκια που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αφράτο λευκό ψωμί με λίγο καλαμποκάλευρο , ένα πεντανόστιμο ψωμί που τελειώνει πριν…τελειώσει η μέρα…
Δείτε το :

psomi kalampokaleyro1

Υλικά :

Τι να πρωτογράψω γι’ αυτό το ευλογημένο δέντρο που είναι ταυτόσημο με την ευημερία , την ειρήνη , την μακροζωΐα…Θεωρώ τα χώματά μας ευλογημένα αφού εδώ ευδοκιμεί η ελιά και παράγεται τόσο πλουσιοπάροχα αυτός ο πολύτιμος μικρός καρπός…Οι ποικιλίες πολλές , άλλες παράγουν λάδι κι άλλες είναι βρώσιμες. Ακόμα θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο γιατί αξιώθηκαμε φέτος να μαζέψουμε με τα ίδια μας  τα χέρια ελιές από τα μικρά δεντράκια που μόνοι μας φυτέψαμε πριν λίγα χρόνια και τα βλέπουμε μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν και να δίνουν τον καρπό τους σα να είναι φυτεμένες για να “δίνουν"  , σα να έχουν “το αγαθό" μέσα τους και να μας ευεργετούν…

elies1

Υλικά:

Το ψωμί αυτό έχει πλέον πασίγνωστη ονομασία και αποτελεί έναν θρύλο…Η μέθοδός του ευρηματική και πανεύκολη βασίζεται στην αναμονή ωρίμανσης της ζύμης , στο χρόνο και στην υπομονή που θα του αφιερώσουμε και στη μέθοδο ψησίματός του ενώ το αποτέλσμα είναι ένα ψωμί με μεστή γεύση , με συμπαγή ψίχα , ξεροσκασμένη τραγανή κόρα και λαχταριστή εμφάνιση. Το ανακάλυψε ο πολυβραβευμένος Jim Lahey που θεωρείται αρχιερέας της ζύμης , είναι ο ιδιοκτήτης του παγκοσμίου φήμης αρτοποιείου Sullivan Street Bakery της Ν. Υόρκης και εκτός από τη σπουδαία μέθοδο ετοιμασίας της ζύμης εφηύρε και τη σπουδαία μέθοδο να ψήνει το ψωμί σε καλά προθερμασμένο σκεύος με σκέπασμα ώστε να εγκλωβίζεται μέσα η υγρασία και να σχηματίζεται αυτη η μαγική , κριτσανιστή με σκασίματα επιφάνεια.

Από εκεί και πέρα πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά του , πολλοί πειραματίστηκαν πάνω σε αυτή την πρόταση και μας χάρισαν ωραίες ιδέες κι έξυπνες παραλλαγές…

Η δική μου επαφή με τις ζύμες οφείλεται στην αγαπημένη μου διαδικτυακή φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου , ενώ το πρώτο μου άκουσμα για τη συγκεκριμένη μέθοδο εδώ και κάποια χρόνια ήταν από την Μυρτώ Αγγέλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν κι άλλες αξιόλογες προτάσεις κατά καιρούς.

Μετά από κάμποσους πειραματισμούς και “παιχνίδια” με τα άλευρα και με τη μέθοδο ψησίματος  κατέληξα στη δική μου αγαπημένη εκδοχή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας.

psomi xvris zymoma1

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...