tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψωμί του τοστ, ολικής άλεσης

Το ψωμί του τοστ είναι κάτι που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας. Συνεπώς, θεωρώ τίμιο να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνό, φροντισμένο και υγιεινό. Να φτιάχνεται με επιλεγμένα προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς βιομηχανικά λίπη κι έλαια, αλλά με καλό αλεύρι που μόνοι μας θα επιλέξουμε, με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Τα τελευταία και σημαντικότερα υλικά είναι η φροντίδα και το μεράκι…Είναι τόσο εύκολο που είναι κρίμα να μην το κάνουμε…

psomi tost olikhs1

Υλικά:

310 γρ. Χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. καστάνη ζάχαρη

30 γρ. λιωμένο βούτυρο

250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

200 γρ. αλεύρι σκληρό

2 κ.γλ. αλάτι

psomi olikhs5psomi tost olikhs2psomi tost olikhs3psomi tost olikhs4psomi tost olikhs5psomi tost olikhs6psomi tost olikhs7psomi tost olikhs8

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί η μαγιά κι η ζάχαρη. Περιμένουμε λίγα λεπτά και τότε ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αλεύρια και το αλάτι και προσθέτουμε εκεί το υγρό μίγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί και ομοιόμορφη ζύμη που κολλάει ελαφρά. Την αδειάζουμε τότε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστεί ένα χονδρό φύλλο 25x35. To τυλίγουμε σε ρολό , σχηματίζουμε μια ομοιόμορφη φραντζόλα και την τοποθετούμε σε φόρμα 25x12 που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και περιμένουμε μια δυο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο, μέχρι να ροδοψηθεί, για περίπου 45 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το τοποθετούμε σε σχ’αρα μέχρι να κρυώσει εντελώς!

Κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...