tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Όταν ετοιμάζω ένα άρθρο , μαγειρύω με πολύ όρεξη , μεράκι και ενθουσιασμό ! Τα "δίνω όλα" και το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να πετύχω… μέχρι εδώ όλα ωραία!!! Υπάρχει όμως και μια ώρα που είναι πολύ δύσκολη κι είναι αυτή της φωτογράφισης…πώς να καταφέρεις να αποτυπώσεις όλο αυτό που δημιούργησες; πώς να αποδώσεις τη γεύση , την υφή , το άρωμα;;;; εκεί ιδρώνω και ξεϊδρώνω…έτσι το έπαθα με αυτή την πίτα : ήταν τόσο ΝΟΣΤΙΜΗ που η φωτογραφία την αδικούσε….προσπάθησα πάρα πολύ , κάτι κατάφερα , αλλά σας διαβεβαιώ πως ήταν στ' αλήθεια ΥΠΕΡΟΧΗ!

Είναι μια πίτα ιδανική για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς αλλά φυσικά τη φτιάχνουμε και την απολαμβάνουμε όσο βρίσκουμε πράσα!

kimadopita praso1

Ας τη φτιάξουμε :

Συνήθως η εισαγωγή μου στα άρθρα έχει να κάνει ή με το εγκώμιο της εκάστοτε συνταγής ή με κάποιες παράλληλες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια ή με κάποιες αναφορές στην ελληνική παράδοση ή με το ενθουσιώδες παραλήρημά μου για κάποια καινούρια συνταγή που ανακάλυψα ή τελικά , με τα οφέλη κάποιου συστατικού που χρησιμοιποιώ στη συγκεκριμένη συνταγή . Σήμερα δε συμβαίνει τίποτε απ’ όλα αυτά…απλά έφτιαξα λίγο μουσακά και πρίσσεψαν 250 γραμμάρια μοσχομυρωδάτου κιμά…Λοιπόν αυτό το περίσσευμα έγινε μια δόση υπέροχα , πεντανόστιμα μπουρεκάκια , τόσο πεντανόστιμα που οι κόρες μου για χάρη τους τσακώθηκαν στη μοιρασιά…

mpoyrekia1

Υλικά:

"Μπουγιουρντί" είναι μια λέξη τούρκικη και σημαίνει " επίσημο έγγραφο-διαταγή ενός αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με περιεγχόμενο μια οικονομική επιβάρυνση” . Τώρα θα μου πείτε γιατί νομάζουμε έτσι αυτό το δελεαστικό ορεκτικό; Μα γιατί είναι τόσο καυτερό , όσο το έγγραφο του Τούρκου αξιωματούχου…αλλά και γιατί  το έγγραφο αυτό  ήταν διπλωμένο σε φάκελο , όπως διπλωμένο αρχικά σε λαδόκολλα ψηνόταν το έδεσμα αυτό. Εμείς σήμερα θα απλοποιήσουμε κάπως τα πράγματα και θα φτιάξουμε ένα υπέροχο ορεκτικό το οποίο , σας προειδοποιώ , κάνει μεγάλη ζημιά με τα “ζουμάκια” του σε συνδυασμό με ζυμωτό ψωμί και καλό κρασί!

mpoygioyrnti1
Υλικά :

Μη με ρωτάτε να σας πω τι σχέση έχω με τα Ιωάννινα…δεν έχω ούτε συγγενείς , ούτε καμιά καρδιακή φίλη , ούτε έχω υπηρετήσει εκεί , ούτε κάποιος δικός μου μένει εκεί . Η σχέση μας είναι πολύ απλά…σχέση πάθους . Έχω επισκεφτεί την πόλη των Ιωαννίνων , τα Ζαγοροχώρια και τις γύρω περιοχές πολλές φορές , έχω απολαύσει το "χρώμα" τους όλες τις εποχές στου χρόνου , έχω κάνει εκεί Χριστούγεννα , καλοκαιρινές διακοπές , αποδράσεις τετραήμερες…έχω περπατήσει σε δρομάκια χαμένα μέσα σε δέντρα , πλάι στο Βοϊδομάτη , έχω γευτεί τις απίστευτες πίτες και τα απίστευτα κρεατικά…Χρωστάω βέβαια στον εαυτό μου ένα ταξίδι στο μαγευτικό Συρράκο…Ας δούμε τώρα τη μπατσαριά , μια παραδοασιακή πίτα με χυλό καλαμποκάλευρου και σπανάκι .

mpatsaria1

Υλικά :

Φοκάτσια είναι ένα επίπεδο, λευκό , “λαδένιο” ψωμί με καταγωγή την Ιταλία και πολλούς λάτρεις. Μόλις τοποθετηθεί το ζυμάρι στο ταψί , σχηματίζουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας κι ακριβώς εκεί μέσα είναι που λιμνάζει το εξαιρετικό ελαιόλαδο και κάνει θαύματα στο ψήσιμο. Συνήθως η φοκάτσια πασπαλίζεται  με χονδρό αλάτι , θυμάρι  και φυλλαράκια αρωματικού δεντρολίβανου. Σήμερα όμως θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα και θα την “γεμίσουμε” κι όλας! Απλά πράγματα: Θα βάλουμε στη βάση λίγη σαλτσούλα , θα προσθέσουμε λίγες φέτες καπνιστού χοιρινού , λίγο τυράκι και θα την ψήσουμε με το γνωστό τρόπο…Μόλις βγει από το φούρνο θα την απολαύσουμε σα να γευμόμαστε το πιο ιδαίτερο έδεσμα του κόσμου. Γιατί στα απλά είναι η ομορφιά!

fokatsia gemisth1

Υλικά:

Η φοκάτσια είναι ένα είδος ψωμιού με ιταλική προέλευση , απλό , αφράτο και μυρωδάτο! Πρόκειται για ένα επίπεδο , στρογγυλωπό ψωμί ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα . Τρώγεται σκέτο…και είναι υπέροχο , αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κολατσιό με τυριά και αλλαντικά της προτίμησής μας ή να αποτελέσει τη βάση για ένα πικάντικο ντιπ ή για μια ταραμοσαλάτα ή πάστα ελιάς  ή άλλο πατέ… Μπορούμε να το ζυμώσουμε σκέτο αλλά μπορούμε να του προσθέσουμε ντοματίνια , ελιές , αλλαντικά (κυρίως κάποιο σαλάμι) και μυρωδικά…Ετοιμάζεται πανεύκολα , ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα και ευχάριστα και…προκαλεί…εθισμό!

fokatsia1

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...