tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Αυτό το πασίγνωστο , πολύ αγαπητό και πεντανόστιμο θαλασσινό το λατρεύει πολύς κόσμος κι όχι άδικα. Ποιός θα πει όχι σε ένα πιάτο καλαμαράκια καλοτηγανισμένα , αφράτα με τραγανή κρούστα και μπόλικο λεμονάκι…Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο πολυσερβιρισμένα θρυλικά  πιάταμαζί με το σαγανάκι και τις τηγανιτές πατάτες…Σημερα θα μαγειρέψουμε τα καλαμαράκια με ένα απλό μα καταπληκτικό τρόπο και θα ετοιμάσουμε έναν εκπληκτικό μεζέ. Το πειραματίστηκα , πέτυχε , το καθιέρωσα…Θα τα γεμίσουμε λοιπόν με δυο λογιών τυριά και καθώς θα λιώσουν στο ψήσιμο θα χαρίσουν υπέροχο αποτέλεσμα , ενώ το ψήσιμο στη λαδόκολλα εγγυάται ένα καλαμάρι πενταμάλακο και καλομαγειρεμένο…Τόσο απλά , τόσο ξεχωριστά!

kalamari sth ladokolla1

Υλικά:

Αρωματικές , ψητές μελιτζάνες με ντομάτα και φέτα

Να ήταν  τρόπος να μπορούσα όλο το καλοκαίρι  να τρέφομαι αποκλειστικά με τις μαγικές και ολόγλυκες μελιτζάνες…Μελιτζάνες γεμιστές , μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί , ψητές στο σχαροτήγανο , με σάλτσα σαβόρ , μελιτζάνες παπουτσάκια , και σε μουσακά και…και…και…

Σήμερα θα φτιάξουμε μία από τις πιο αγαπημένες μου εκδοχές: μελιτζάνες ψημένες στη λαδόκολλα  με αρωματικό λάδι και γανιρισμένες με ντοματούλα ψιλοκομμένη και μπόλικη χοντροτριμμένη φέτα! ΜΙλάμε για ένα απλό μα έξοχο ορεκτικό με εξαιρετική γεύση και υπέροχα αρώματα…Το ψιλοκομμένο σκορδάκι εδώ , επιβάλλεται.

melitzanes shtes stayrotes1

Υλικά:

Εδώ θα επιμείνω ξεκάθαρα: Τα τυροπιτάκια αυτά θέλουν τηγάνισμα σε άφθονο λάδι ώστε να τα απολαύσουμε σε όλο τους το μεγαλείο. Το αφράτο  φυλλαράκι που περιβάλλει τη γέμιση θα κανει μια υπέροχη , τραγανή ξεροψημένη κρούστα και θα μετατρέψει την κάθε μπουκιά σε μοναδική απόλαυση.

Ωστόσο εξίσου απολαυστική είναι και η διαδικασία παρασκευής: Θα ζυμώσουμε ένα αφράτο ζυμαράκι , θα ανοίξουμε ένα ωραίο φυλλαράκι και θα σχηματίσουμε στρουμπουλά και χορταστικά τυροπιτάκια που θα τα εξαφανίσουμε χωρίς ανάσα. Η γέμιση είναι απλή και μπορεί να ποικίλει ως προς τις ποικιλίες των τυριών ανάλογα με το γούστο μας. Η αγαπημένη δική μου εκδοχή είναι αυτή με το απαλό ανθότυρο και μια μικρή δόση πικάντικης γραβιέρας…Ακόμα μπορεί να περιέχει λίγο ψιλοκομμένο δύοσμο ή σχοινόπρασο ή απλά μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Υλικά:

tyropitakia xeiropoihta1

Για το φύλλο:

Το ντολμαδάκι ή σαρμαδάκι  είναι ένα φαγητό που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει " λαχανικό γεμιστό" . Είναι γνωστό σε όλους μας ότι έχει Οθωμανικές ρίζες όπως αποδεικνύει άλλωστε και το όνομά του : Προέρχεται από το ρήμα doldurmak που σημαίνει γεμίζω . Τα ντολμαδάκια στην Ελλάδα είναι φημισμένα και από περιοχή σε περιοχή αλλάζει ο τρόπος παρασκευής τους . Θα τα συνατήσουμε με περιτύλιγμα διαφορετικών λαχανικών (μαρούλι , λάχανο, σέκουλο κ.λ.π.) αλλά και με διαφορετική γέμιση (κιμά , σαρδέλα ή ψιλοκομμένο βακαλάο κ.λ.π.). Τα πιο διάσημα ωστόσο είναι αυτά που περιβάλλονται από τα μυρωδάτα αμπελόφυλλα ενώ τα γεμίζουμε με σκέτο ρύζι , τα λεγόμενα ορφανά ή γιαλαντζί (=χωρίς κρέας).
Αυτά θα φτιάξουμε σήμερα και θα τα απολαύσουμε σε περιόδους νηστείας αλλά και σαν καταπληκτικό μεζεδάκι για ούζο ή κρασάκι!

gialantzi
Υλικά :

Όταν  μια Βλάχα μιλάει για πίτες και για την “πλατσίντα” εγώ απλά υποκλίνομαι!… Ανακάλυψα αυτή τη συνταγή “ξεφυλλίζοντας” τις εξαιρετικές σελίδες συνταγών της  φίλης Ελευθερίας Μπούτζα , της αγαπητής Βλάχας από το Συρράκο Ιωαννίνων και την έβαλα στο πρόγραμμα αμέσως…Πρόκειται για μια υπέροχη πίτα , με μαγιά , αφράτη , ζυμωμένη με μπόλικο λαδάκι και εμπλουτισμένη με τυρί φέτα και ντομάτα…Ακολούθησα τις οδηγίες της πιστά κι ευλαβικά χωρίς να αλλάξω το παραμικρό και το θαύμα έγινε…. μια υπέροχη πίτα που δεν ησυχάζεις αν δεν αδειάσει ολόκληρο το ταψί!
Δείτε την :

platsinta10

Υλικά :

Αυτό το πανεύκολο και υπέροχο κολατσιό το έφτιαχνα για τα παιδιά , για το σχολείο μιας και ήταν από τα αγαπημένα τους αλλά μόνο αυτά δεν προλάβαιναν να το απολαύσουν. Είναι τόσο νόστιμο και  τόσο αφράτο που γίνεται ανάρπαστο με το που βγαίνει απο το φούρνο. Είναι ιδανικό , εκεί γύρω στις 12 η ώρα το μεσημέρι , εκεί που θέλουμε  να κάνουμε  ένα "time out" και να πιούμε  δυο γουλιές καφέ…  Αν δεν εθιστείτε μ' αυτό το αλμυρό , τυρένιο ελιοψωμάκι...να μη με λένε Μπέττυ. Το μόνο που θα ήθελα να συμβουλέψω είναι : προσοχή  στις θερμίδες γιατί το συγκεκριμένο σνακ έχει την τάση  να εξαφανίζεται αμέσως μόλις βγει από το φούρνο  και να μας παρασύρει  ...

Ας το φτιάξουμε :

eliotyropsomo1

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...αλατι! Ορεκτικά - Συνοδευτικά