tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Γαρίδες- φέτα- ντομάτα-σκόρδο-πάπρικα και ελαιόλαδο….Οι συντελεστές της απόλυτης επιτυχίας σε ένα πιάτο που ξεχωρίζει και αρέσει σε όλους. Ένα έδεσμα που φτάνει και περισσεύει για να συνοδεύσει ένα ποτήρι λευκό κρασί και να χαρίσει τη δυνατή και ξεχωριστή του γεύση στην παρέα. Πολλοί το θεωρούν ορεκτικό που “ανοίγει το δρόμο” σε μια γευστική ψαροφαγία  , άλλοι το θεωρούν κυρίως πιάτο μιας και είναι γεμάτο γεύση και μπόλικη τυρένια σάλτσα που αν συνοδευτεί με ένα καλό ζυμωτό ψωμί δε θέλει να περάσει κανείς σε άλλο πιάτο αλλά να παραμείνει εκεί μέχρι που να εξαφανιστούν και τα τελυταία ίχνη σάλτσας και να απομείνουν μόνον τα στοιβαγμένα υπόλείματα από τα κελύφη  των αγαπημένων θαλασσινών…

garides saganaki1

Υλικά:

“Θέλω να μου φτιάξεις την τυρόπιτα που παραγγέλναμε παλιά όταν πηγαίναμε για φαγητό τις Κυριακές στο μαγαζάκι εκείνο….. ” μου είπε η κόρη μου τις προάλλες…Τι θυμάσαι ; τη ρώτησα. Και μου απάντησε ότι θυμάται το τραγανό φύλλο κρούστας με το σουσάμι και την ξινούτσικη γεύση που ξεχείλιζε στο στόμα…Εντάξει , “το’χω” της απάντησα και της έκανα τη σπουδαία μαγείρισσα. Κατά βάθος όμως τα πράγμτατα είναι απλά: Μπόλικο ελαιόλαδο για τα φύλλα , μπόλικο σουσάμι στην επιφάνεια , ανάλαφρα στρωμένη πίτα , γιαούρτι στη γέμιση για την απαραίτητη οξύτητα , χωριάτικα αυγά  ΚΑΙ πολύ προσοχή στην επιλογή φέτας…Πήρα τα υλικά και μπήκα στην κουζίνα…

tyropita kroystas giaoyrti1
Υλικά:

 Η πίτα τελικά δεν είναι τίποτε άλλο , παρά  ένας "φάκελος"που κλείνει μέσα της  ό,τι τραβάει η όρεξή μας ,  ό,τι υλικά μας προσφέρει ο τόπος μας και η κάθε εποχή του χρόνου. Οι ντομάτες το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους…κι εμείς μ' αυτές και με όλα τα αγαθά που μας χαρίζει απλόχερα ο τόπος μας  αυτή την εποχή θα φτιάξουμε μια πίτα άκρως καλοκαιρινή , πανέυκολη και απίστευτα νόστιμη. Μια πίτα με μεσογειακό ταπεραμέντο που θα μπορούσε κάλλιστα να την ονομάσει κανείς "πίτα με χωριάτικη σαλάτα" .

 

ntomatopita9

Yλικά: (για ένα ταψί Νο 32)

Τους ηλιόσπορους τους αγαπώ και δε χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει να με πείσει για να τους εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή. Μια χούφτα ηλίοσπορους θα προσθέσω στη σαλάτα , στις ζύμες μου , στο γιαούρτι μου ή στο γάλα μαζί με νιφάδες βρώμης και λίγες σταφίδες…Η αποθέωση ωστόσο γίνεται  με τα κριτσίνια μου , τα οποία συνοδεύουν το φρούτο του “δεκατιανού” γεύματος ή το cottage cheese του βραδινού.  Είναι εξαιρετική πηγή βιατμινών , ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών , φυτικών στερολών και πολυφαινολών…Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας βομβαρδίσει με λόγους που μας προτρέπουν να τα αγαπήσουμε και να τα προτιμήσουμε…Εγώ απλά μοιράζομαι την πανεύκολη συνταγούλα μου μαζί σας…Δικαιολογία καμμιά , λοιπόν…

kritsinia me hliosporoys1

Υλικά:

Τη συγκεκριμένη πίτα την ανακάλυψα μέσω μιας καλής , αγαπημένης "ηλεκτρονικής φίλης" η οποία με παρέπεμψε στο blog "Κρητικά τραπεζώματα".
Δελεάστηκα αμέσως , με το περιεγχόμενο της πιτούλας , τα απλά υλικά της  αλλά κυρίως με το χειροποίητο και πολύ εύκολο φύλλο της. Είναι αυτό το φύλλο που δε χωράει αμφιβολίες ούτε δικαιολογίες αφού είναι τόσο έυκολο , τόσο απλό , ετοιμάζεται γρήγορα και δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία στην παρασκευή του. Η δοκιμή έγινε πάραυτα και το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθειά μου. Εξ' άλλου...κολοκαίρι έχουμε  και τα κολοκυθάκια "δίνουν και παίρνουν" . Δεν ξέρω για σας , πάντως εγώ στην κουζίνα μου , πάντα έχω ένα καλάθι γεμάτο "κολυκιθαάκια-φιλέματα" Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να μην τα αξιοποιήσω;

kolokythopita fyllo1

Υλικά: (για ταψάκι Νο 32)

Τα σπαράγγια τα γνωρίζω , τα γεύομαι και τα αγαπώ από παιδί. Είχα την τύχη να περνώ όμορφες στιγμές στο πατρικό χωριό , στην Αρκαδική γη και να γνωρίζω τις ομορφιές και τα δώρα του τόπου σε όλες τις περιόδους του χρόνου. Μια από τις πιο αγαπημένες μου είναι αυτή της Άνοιξης στα λουλουδιασμένα βουνά της Αρκαδίας. Ο πέτρινος και τραχύς ορεινός τόπος ήταν γεμάτος αγριολούλουδα και βλαστάρια που ξεφύτρωναν ανάμεσα στις πέτρες σα να απολάμβαναν κι αυτά την αναγέννηση μαζί με την Άνοιξη. Οι περίπατοι τις γλυκές μεσημεριανές ώρες και η συγκομιδή των βλασταριών σπαραγγιών ήταν μια μαγική εμπειρία που ολοκληρωνόταν λίγες ώρες μετά όταν στο αλουμίνιο τηγάνι , στο πετρογκάζ που είχε η θεία στο μικρό κουζινάκι , ετοίμαζε τα σπαράγγια με αυγά ομελέτα. Τα ήμερα σπαράγγια είναι απλά η ανακούφιση στην αναζήτηση της γευστικής εκείνης εμπειρίας….

tarta sparaggia1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...αλατι! Ορεκτικά - Συνοδευτικά