tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Φοκάτσια είναι ένα επίπεδο, λευκό , “λαδένιο” ψωμί με καταγωγή την Ιταλία και πολλούς λάτρεις. Μόλις τοποθετηθεί το ζυμάρι στο ταψί , σχηματίζουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας κι ακριβώς εκεί μέσα είναι που λιμνάζει το εξαιρετικό ελαιόλαδο και κάνει θαύματα στο ψήσιμο. Συνήθως η φοκάτσια πασπαλίζεται  με χονδρό αλάτι , θυμάρι  και φυλλαράκια αρωματικού δεντρολίβανου. Σήμερα όμως θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα και θα την “γεμίσουμε” κι όλας! Απλά πράγματα: Θα βάλουμε στη βάση λίγη σαλτσούλα , θα προσθέσουμε λίγες φέτες καπνιστού χοιρινού , λίγο τυράκι και θα την ψήσουμε με το γνωστό τρόπο…Μόλις βγει από το φούρνο θα την απολαύσουμε σα να γευμόμαστε το πιο ιδαίτερο έδεσμα του κόσμου. Γιατί στα απλά είναι η ομορφιά!

fokatsia gemisth1

Υλικά:

Η φοκάτσια είναι ένα είδος ψωμιού με ιταλική προέλευση , απλό , αφράτο και μυρωδάτο! Πρόκειται για ένα επίπεδο , στρογγυλωπό ψωμί ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα . Τρώγεται σκέτο…και είναι υπέροχο , αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κολατσιό με τυριά και αλλαντικά της προτίμησής μας ή να αποτελέσει τη βάση για ένα πικάντικο ντιπ ή για μια ταραμοσαλάτα ή πάστα ελιάς  ή άλλο πατέ… Μπορούμε να το ζυμώσουμε σκέτο αλλά μπορούμε να του προσθέσουμε ντοματίνια , ελιές , αλλαντικά (κυρίως κάποιο σαλάμι) και μυρωδικά…Ετοιμάζεται πανεύκολα , ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα και ευχάριστα και…προκαλεί…εθισμό!

fokatsia1

Υλικά :

Κανονικά θα έπρεπε να τις ονομάσω πατάτες “αμαρτία” όχι γιατί περιέχουν λίγο μπέικον και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά λιπαρό , αλλά γιατί είναι τόσο νόστιμες που δε σταματάει κανείς αν δεν αδειάσει η πιατέλα…Κατά τ’ αλλα δεν είναι και για την πυρά! Λίγο ελαιόλαδο περιέχουν , μπόλικο χοντροκομμένο , ολόγλυκο ξερό κρεμμύδι και λίγο μπούκοβο που το κάνει τόσο πικάντικο όσο πρέπει ώστε να συνοδέψει τα ψητά κρεατικά μας ή το λουκάνικο ή το μπιφτέκι μας  και να πιούμε ένα -δυο ποτηράκια κρασί ή μπύρα! Εγώ βέβαια μια χαρά τις προτιμώ και με λίγη σαλάτα αφού αποτελούν ένα πληρέστατο και νοστιμότατο πιάτο. Είναι πραγματικά καταπληκτικές και τις προτείνω ανεπιφύλακτα.

patates mpeikon1

Υλικά :

Όταν φτιάχνω αυτή την τυρόπιτα μέσα μου την ονομάζω “μπουγάτσα με τυρί” και κατά βάθος την έχω κρυφό καμάρι . Δεν την αναφέρω βέβαια επισήμως με αυτή την ονομασία σεβόμενη την έξοχη , κλασική , παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί που μόνο στη Μακεδονία θα μπορούσε να συναντήσει κανείς και δικαιωματικά τους ανήκει και το όνομα και η χάρη…Εγώ την προσεγγίζω από πολύ μακριά με φύλλο σφολιάτας και μια κρεμώδη γέμιση βασισμένη στο γάλα και το σιμιγδάλι…Πέρα από την ονομασία , μιλάμε για μια υπέροχη πίτα που εξαφανίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και η βελούδινή της τυροκρέμα κάνει τη διαφορά…
Δείτε την :

tyropita mpoygatsa1

Υλικά :

Δεν ξέρω τι γινόταν στο σπίτι όταν ήσαστε παιδιά , ούτε τι γίνεται τώρα στο σπίτι με τα δικά σας παιδιά. Εγώ πάντως , αλλά κυρίως ο αγαπημένος και μονάκριβος αδερφός μου μεγαλώσαμε με πατάτες τηγανιτές…και δεν πιστεύω ότι είμαστε η εξαίρεση. Ό,τι και να υπήρχε στο τραπέζι , συμπληρωνόταν φυσικά και αυτονόητα με “μια τηγανιά πατάτες”…Εγώ βέβαια μεγαλώνοντας απαρνήθηκα το πιάτο αυτό , καθώς άρχισα να μετρώ θερμίδες και να προσέχω …τη γραμμή μου. Αλλά πώς να συνοδέψεις τη μπριζόλα ή τα κεφτεδάκια; (που κι’ αυτά ψητά τα φτιάχνω τώρα πιά) ; Η απάντηση βρίσκεται στο αρχαίο γνωμικό “Πενία τέχνας κατεργάζεται" και την τέχνη αυτή την ανακάλυψα εδώ και καιρό και την "εξασκώ" σχεδόν καθημερινά αφού μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε τις πατάτες μας ψητές με λιγοστό λάδι αλλά καμωμένες "σαν τηγανιτές". 

patates san thganites1

Υλικά:

Αυτή τη σούπα τη φτιάχνω κάθε φορά που θέλουμε να φάμε πολύ ελαφρά ή όταν θέλω να συνοδέψω ψητό κρέας ή ψάρι  που απόμεινε στεγνό και μόνο…..Έτσι το τραπέζι παίρνει άλλο χρώμα κι η διάθεσή μας επίσης!
Την προσφέρω ακόμα σαν πρώτο πιάτο όταν έχω τραπέζι….για να προετοιμάσει τα στομάχια μας για το φαγοπότι που θα ακολουθήσει ή όταν το στομάχι ζητάει τα βράδια κάτι ελαφρύ και "μαλακτικό".
Τη φτιάχνω εδώ και χρόνια και την αγαπάμε πολύ. Συχνά τη συνοδεύουμε με cottage cheese ή γιαούρτι και την αρωματίζουμε με ένα σωρό αρώματα ανάλογα με την όρεξη , την εποχή ή το υλικό που συνοδεύει.

Είναι μοναδική!

Δείτε τη :

karotosoypa veloyte1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...