tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Αυτές οι πίτες στο "τσακ μπαμ" είναι οι μεγάλη μου αδυναμία. Πρώτα-πρώτα είναι το ζυμαρένιο φυλλαράκι που γίνεται τόσο εύκολα και πλάθετται τόσο ευχάριστα! Στη συνέχεια είναι η γέμιση. Με τα πιο απλά , αγνά και ωραία υλικά , με αυτά που διαθέτει ο τόπος και η εποχή , με αυτά που σχεδόν πάντα έχουμε στο ψυγείο και το ντουλάπι μας μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικές νοστιμιές . Η τυρόπιτα αυτή μας ενθουσίασε οικογενειακώς! Η σιμιγδαλένια κρέμα θυμίζει έντονα τη γέμιση μπουγάτσας και είναι υπέροχη. Έτσι προέκυψε μια πιτούλα τόσο απίθανη  που ….μαλώσαμε για το τελευταίο κομμάτι… Φτιάξτε την  , την προτείνω ανεπιφύλακτα αλλά το πολύ-πολύ , ετοιμάστε διπλή δόση...Θα γίνει ανάρπαστη.

tyropita krema1

 

Υλικά:

Τυρί “σαγανάκι”

Νομίζω ότι όταν μιλάμε για σαγανάκι μιλάμε ίσως για το πιο παραδοσιακό , εκλεκτό ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Πήρε το όνομά του από το μικρό σκεύος μέσα στο οποίο συνήθως τηγανίζεται και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πλατύ κομμάτι τυριού αλευρωμένο και καλοτηγανισμένο ώστε να θωρακιστεί μέσα σε  μια χρυσαφένια κρούστα ενώ εσωτερικά να λιώνει τόσο ώστε να χαρίζει γενναιόδωρα τις γεύσεις και τα αρώματά του. Η καλή επιλογή τυριού επιβάλλεται ενώ ένα μικρό μυστικό που μου έμαθε μια φίλη της μητέρας μου πριν πολλά χρόνια κάνει τη μικρή-μεγάλη διαφορά!

saganaki1

Υλικά :

Ας το παραδεχτούμε , όταν λέμε πουρέ , το μυαλό αμέσως πηγαίνει στη μαγική αυτή βελούδινη , παχιά κρέμα από βρασμένες πατάτες μου μοσχοβολά βούτυρο και μας θυμίζει το πατροπαράδοτο γεύμα των παιδικών μας χρόνων με το κοκκινιστό μοσχαράκι της κατσαρόλας και την πλούσια σάλτσα που συνόδευε τόσο τέλεια…Κατά γράμμα βέβαια ο πουρές (puree)  που είναι γαλλική λέξη σημαίνει καλά πολτοποιημένη βρασμένη τροφή , όχι απαραίτητα πατάτα…Μα όπως και να έχει ο κλασικός , μαμαδίστικος πουρές πατάτας έχει μια σπουδαία θέση στην καρδιά μας. Συνδυάζει κατά κύριο λόγο το μοσχάρι , αλλά αποτελεί εξίσου αχτύπητο δίδυμο μαζί με το ψητό ψάρι ή το σνίτσελ. Και βέβαια μαζί με τα λατρεμένα σουτζουκάκια αποτελεί μια παραδοσιακή πρόταση , ένα από τα απόλυτα comford foods φαγητά , παραδοσιακό και γεμάτο νοσταλγία.

poures roystik1

Υλικά:

Ο πουρές πατάτας  συνοδέυει πολύ …"αρμονικά" και ελαφρά , κατά τη γνώμη μου , το κρέας , το ψάρι , τα μπιφτέκια , τα παναρισμένα κρεατικά , αλλά και τα σουτζουκάκια και ένα σωρό άλλα φαγητά…Υπάρχουν βέβαια  πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς πουρέ , με ανάμιξη κι άλλων υλικών όπως τυρί κρέμα ή με  λογιών βούτυρα ή με ποικιλία λαχανικών και ό,τι βάζει ο νους... Ο κλασικός , αφράτος , σφιχτός πουρές είναι ασύγκριτος με τη μεστή του γεύση και την παχιά , σφιχτή υφή  (θα τον φτιάξουμε άλλη μέρα )  αλλά εδώ θα δούμε έναν βελούδινο πουρέ , σχετικά αραιό , σχεδιασμένο   να συνοδεύει τα κρεατικά  "ήσυχα" και διακριτικά..…

poures1
Υλικά :

Όχι , δεν έκανα λάθος στη γραφή. Αυτό ακριβώς ήθελα να γράψω: “τυροπιτσάκια” που να μην είναι ούτε τυροπιτάκια μα ούτε και κομμάτια πίτσας . Πρόκειται για γευστικά , αφράτα και πεντανόστιμα  σνακς με ζυμάρι , αρώματα και τυράκι λιωμένο στην επιφάνεια , κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια σαν τυρένιες  μπάρες και ζυμωμένα με πολύ αγάπη. Αγαπώ να φτιάχνω ζύμες και απολαμβάνω την αίσθηση αυτή. Όταν περνά καιρός και δεν έχω πιάσει ζυμαράκι στα χέρια μου κάτι μου λείπει και το αναζητώ. Η αναζήτησή μου αυτή με οδήγησε στα λεγόμενα cheesebread sticks . Τα ανακάλυψα πρόσφατα και δε χάνω ευκαιρία να τα απολαμβάνω συχνά σε διάφορες παραλλαγές. Πότε με άρωμα σχοινόπρασου , πότε με θυμάρι και πιπέρι , πότε με ντοματίνια σκορπισμένα στην επιφάνεια , πότε με δεντρολίβανο και άρωμα σκόρδου. Πρόκειται για εξαιρετικό κολατσιό αλλά και για περίφημο μπυρομεζεδάκι . Εκείνο που προτείνω πάντα είναι το τυρί να είναι μοτσαρέλλα , ώστε να είναι ήπιας γεύσης και να μην επισκιάζει τα αρώματα της ζύμης. Θυμίζει αρκετά την επίπεδη και αρωματική φοκάτσια και παραπέμπει σε αλμυρή μπάρα τυριού. Αυτό το σνακ έγινε αγαπημένο κι ήρθε για να μείνει.

cheese bread sticks1

Υλικά:

Γαρίδες- φέτα- ντομάτα-σκόρδο-πάπρικα και ελαιόλαδο….Οι συντελεστές της απόλυτης επιτυχίας σε ένα πιάτο που ξεχωρίζει και αρέσει σε όλους. Ένα έδεσμα που φτάνει και περισσεύει για να συνοδεύσει ένα ποτήρι λευκό κρασί και να χαρίσει τη δυνατή και ξεχωριστή του γεύση στην παρέα. Πολλοί το θεωρούν ορεκτικό που “ανοίγει το δρόμο” σε μια γευστική ψαροφαγία  , άλλοι το θεωρούν κυρίως πιάτο μιας και είναι γεμάτο γεύση και μπόλικη τυρένια σάλτσα που αν συνοδευτεί με ένα καλό ζυμωτό ψωμί δε θέλει να περάσει κανείς σε άλλο πιάτο αλλά να παραμείνει εκεί μέχρι που να εξαφανιστούν και τα τελυταία ίχνη σάλτσας και να απομείνουν μόνον τα στοιβαγμένα υπόλείματα από τα κελύφη  των αγαπημένων θαλασσινών…

garides saganaki1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...