tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Φοκάτσια είναι ένα επίπεδο, λευκό , “λαδένιο” ψωμί με καταγωγή την Ιταλία και πολλούς λάτρεις. Μόλις τοποθετηθεί το ζυμάρι στο ταψί , σχηματίζουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας κι ακριβώς εκεί μέσα είναι που λιμνάζει το εξαιρετικό ελαιόλαδο και κάνει θαύματα στο ψήσιμο. Συνήθως η φοκάτσια πασπαλίζεται  με χονδρό αλάτι , θυμάρι  και φυλλαράκια αρωματικού δεντρολίβανου. Σήμερα όμως θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα και θα την “γεμίσουμε” κι όλας! Απλά πράγματα: Θα βάλουμε στη βάση λίγη σαλτσούλα , θα προσθέσουμε λίγες φέτες καπνιστού χοιρινού , λίγο τυράκι και θα την ψήσουμε με το γνωστό τρόπο…Μόλις βγει από το φούρνο θα την απολαύσουμε σα να γευμόμαστε το πιο ιδαίτερο έδεσμα του κόσμου. Γιατί στα απλά είναι η ομορφιά!

fokatsia gemisth1

Υλικά:

Να ήταν τρόπος όλη την ώρα να έχω κρέπες…έτοιμες για γέμισμα . Κάθε μια να τη γεμίζω με τέτοια υλικά που να αποτελεί ένα μοναδικό , ξεχωριστό , δελεαστικό και πικάντικο κολατσιό…Και τις υπόλοιπες…να τις μετατρέπω με τα "χίλια καλά" σε ένα μικρό , γλυκό θαύμα…από τα σπλάχνα του οποίου θα “ξεχύνεται” πληθωρικά ή πραλίνα φουντουκιού και τα τρίμματα του μπισκότου , της καρύδας ή της λευκής σοκολάτας…Πολύ ξεφύγαμε όμως…ας επανέλθουμε στις αλμυρές , παραγεμιστές , δελεαστικές κρεπούλες μας που θα τις περιλούσουμε με μια ελαφριά κρέμα γάλακτος , θα τις πασπαλίσουμε με λίγο τυρί , θα τις γκρατινάρουμε και θα τις σερβίρουμε…όποιος πρόλαβε , πρόλαβε…

krepes almyres1

Υλικά :

Το εμβληματικό αυτό τυρί, με καταγωγή τη Νορμανδία, με την ιδιαίτερη πολύπλευρη γεύση του και το μαλακό, βελούδινο σώμα του, με το ξεχωριστό του άρωμα, το θεωρώ λατρεία…Σε προκαλεί να το απολαύσεις μόνο του, λιτά κι απέριττα μέσα σε πράσινη σαλάτα όπου θα ενισχυθεί με υπόγλυκο ντρέσινκ ή ψημένο ώστε να αναδειχτεί ρέοντας η πολύτιμη υφή κι επίγευσή του . Η αγαπημένη μου εκδοχή είναι ψημένο σε σφολιάτα , περιλουσμένο με ένα εκλεκτό ανθόμελο και φυσικά συνοδευμένο με ένα αρωματικό, λευκό κρασί…

camember1

Υλικά:

Δεν έχει κάτι το δύσκολο η συγκεκριμένη συνταγή , δε χρειάζεται αναλυτικές οδηγίες, ούτε πρέπει να κατέχει  συγκεκριμένες γνώσεις και ικανότητες  κάποιος για να την εκτελέσει…Απλά ετοίμασα αυτό το “πιάτο” , το σέρβιρα, το απολαύσαμε κι είπα να το απαθανατίσω και να το συμπεριλάβω στα αρχεία των συνταγών μου, γιατί αξίζει να μείνει…έτσι απλά για τη γοητεία της απλότητας και την ομορφιά των δώρων της φύσης…Ετοίμασε το και απόλαυσε το με ένα δροσερό , φρουτώδες , αρωματικό λευκό κρασί και καλή συντροφιά!

syko graviera

Υλικά:

Τις ζύμες τις λατρεύω και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Με τρελαίνουν οι συνταγές που στο πρώτο τους βήμα έχουν την ετοιμασία μιας ζύμης, με τρελαίνει  η προεργασία, η διαδικασία και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα αφού ό,τι γίνεται με τα δυο χέρια είναι μοναδικό κι αξεπέραστο . Όμως είναι κάποιες φορές που ο χρόνος πιέζει και το “μεζεδάκι” πρέπει να ετοιμαστεί γρήγορα αλλά όχι τόσο ώστε να καταφύγουμε σε αυτά τα  σακουλάκια τα “έτοιμα για ψήσιμο” που κυκλοφορούν στο εμπόριο…

Στην περίπτωση αυτή προτείνω λοιπόν το συγκεκριμένο ρολάκι με έτοιμη ζύμη σφολιάτας που όμως θα ετοιμάσουμε με υλικά της προτίμησης μας και τη δική μας νότα φροντίδας και αγάπης…

sfoliatorolakia1

Υλικά:

“Θέλω να μου φτιάξεις την τυρόπιτα που παραγγέλναμε παλιά όταν πηγαίναμε για φαγητό τις Κυριακές στο μαγαζάκι εκείνο….. ” μου είπε η κόρη μου τις προάλλες…Τι θυμάσαι ; τη ρώτησα. Και μου απάντησε ότι θυμάται το τραγανό φύλλο κρούστας με το σουσάμι και την ξινούτσικη γεύση που ξεχείλιζε στο στόμα…Εντάξει , “το’χω” της απάντησα και της έκανα τη σπουδαία μαγείρισσα. Κατά βάθος όμως τα πράγμτατα είναι απλά: Μπόλικο ελαιόλαδο για τα φύλλα , μπόλικο σουσάμι στην επιφάνεια , ανάλαφρα στρωμένη πίτα , γιαούρτι στη γέμιση για την απαραίτητη οξύτητα , χωριάτικα αυγά  ΚΑΙ πολύ προσοχή στην επιλογή φέτας…Πήρα τα υλικά και μπήκα στην κουζίνα…

tyropita kroystas giaoyrti1
Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...