tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Εδώ θα επιμείνω ξεκάθαρα: Τα τυροπιτάκια αυτά θέλουν τηγάνισμα σε άφθονο λάδι ώστε να τα απολαύσουμε σε όλο τους το μεγαλείο. Το αφράτο  φυλλαράκι που περιβάλλει τη γέμιση θα κανει μια υπέροχη , τραγανή ξεροψημένη κρούστα και θα μετατρέψει την κάθε μπουκιά σε μοναδική απόλαυση.

Ωστόσο εξίσου απολαυστική είναι και η διαδικασία παρασκευής: Θα ζυμώσουμε ένα αφράτο ζυμαράκι , θα ανοίξουμε ένα ωραίο φυλλαράκι και θα σχηματίσουμε στρουμπουλά και χορταστικά τυροπιτάκια που θα τα εξαφανίσουμε χωρίς ανάσα. Η γέμιση είναι απλή και μπορεί να ποικίλει ως προς τις ποικιλίες των τυριών ανάλογα με το γούστο μας. Η αγαπημένη δική μου εκδοχή είναι αυτή με το απαλό ανθότυρο και μια μικρή δόση πικάντικης γραβιέρας…Ακόμα μπορεί να περιέχει λίγο ψιλοκομμένο δύοσμο ή σχοινόπρασο ή απλά μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Υλικά:

tyropitakia xeiropoihta1

Για το φύλλο:

Αυτό το έξοχο έδεσμα έχει τη δική του ιστορία…θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι από ιστορίες του παρελθόντος , κάτι από ξεφυλλίσματα παλιών περιοδικών και βιβλίων μαγειρικής ή κάτι από παραδόσεις και έθιμα. Όμως το ντιπ αυτό έχει μια  σύγχρονη ιστορία και έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα των σχέσεων και της επικοινωνίας των ανθρώπων του σήμερα. Εεεε...λοιπόν μια εξαιρετική γυναίκα που δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά εκτιμώ με το δικό μου τρόπο και το δικό μου μέτρο , συμμετέχοντας σε ένα διαγωνισμό βραβεύτηκε γι’ αυτό το ντιπ…Μια δεύτερη γυναίκα που εξίσου αγαπώ και εκτιμώ με το δικό μου τρόπο χωρίς να έχω ποτέ γνωρίσει , γιατί η διαίσθησή μου με κάνει να την ξεχωρίζω…μου σύστησε τη συνταγή αυτή: Με χαρά κι εγώ μοιράζομαι τη συνταγή μαζί σας , τη συνταγή της Μαίρης Σταματοπούλου από τη "σελίδα" της Ελευθερίας Μπούτζα…

ntip tarama1

Υλικά :

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που αγαπώ περισσότερο σ’ αυτή τη συνταγή… το γευστικό αποτέλεσμα ή τη διαδικασία παρασκευής της. Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα: Η γεύση που έχουν αυτά τα τυρορολάκια είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό , ψημένο ζυμαροψωμάκι με σάλτσα…μιας και έχει βούτυρο μέσα στο ζυμάρι αλλά έχει και το τυρί το οποίο δεν το τυλίγουμε μετά  στο ρολάκι αλλά το προσθέτουμε μέσα στη ζύμη και το ζυμώνουμε μαζί. Όσο για την εκτέλεση της συνταγής είναι τόσο παιχνιδιάρικη , τόσο ευχάριστη και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα για ένα σωρό παραλλαγές από τα αρώματα της σάλτας μέχρι τα είδη τυριού ή και άλλων υλικών που μπορούμε να προσθέσουμε…

tyrorolakia1
Υλικά:

Το έχουμε πει πολλές φορές , θα το επαναλάβουμε μια φορά ακόμα: Κάθε στιγμή στην κουζίνα δεν είναι ώρα για περισπούδαστες και περίπλοκες δημιουργίες. Είναι κι εκείνες οι φορές όπου με απλά βήματα , με απλά υλικά και απλές κινήσεις ετοιμάζουμε σνακς και νοστιμιές που γεμίζουν το σπίτι αρώματα και κυρίως ικανοποιούν την όρεξή μας για ένα κολατσιό με τον πιο όμορφο τρόπο.Αυτό ακριβώς ήρθε να κάνει η απλή αλλά υπέροχη τυροπιτούλα της Nikis food η οποία ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ , περιέχει λίγες νιφάδες βρώμης που της χαρίζουν κάτι το ξεχωριστό στην υφή και τη γεύση κι είναι πεντανόστιμη…

tyropita nikis food1

Υλικά:

Σκρολάρω στο instagram και αντικρύζω μπροστά μου μια φωτογραφία με τυροπιτάκια κουρού αγαπημένης φίλης , πολύ δελεαστική και κάπως ανεπιτήδευτη! Η πρώτη σκέψη που έκανα μόλις είδα τη φωτογραφία είναι πως τα τυροπιτάκια αυτά πρέπει να είναι πεντανόστιμα και πολύ επιτυχημένα αφού η γυναίκα ίσα που πρόλαβε να βγάλει μια φωτογραφία μιας και λογικά θα έγιναν ανάρπαστα. Η δεύτερη σκέψη μου είναι πως πάει πολύς , πολύς καιρός από τότε  που έφτιαξα τα δικά μου “κουρουπιτάκια" κι αποφάσισα πως ήρθε η ώρα...Και ναι , τα έφτιαξα επί τόπου , και ναι , ήταν υπέροχα και ναι , τα προτείνω ανεπιφύλακτα!

koyroypitakia1

Υλικά για τη ζύμη:

Είμαι από την Πελοπόννησο και ομολογώ πως τη φάβα δεν την είχα δοκιμάσει ποτέ μου , μιας και δε συνηθίζεται ούτε συναντιέται συχνά στα μέρη μας , μέχρι που γνώρισα μια φίλη- chef με καταγωγή από τη Σίφνο….Ομολογώ πως με την πρώτη πιρουνιά που έβαλα στο στόμα μου γοητεύτηκα , εντυπωσιάστηκα και ενθουσιάστηκα….Μα τι έχανα τόσα χρόνια , αγνοώντας το "ταπεινό λαθούρι” , ένα απλό όσπριο το οποίο με μια απλή κατασκευή , με τον πιο απλό τρόπο μαγειρέματος , και τα πιο απλά γεννήματα της γης μετατρέπεται σε ένα πιάτο εξόχως υπέροχο και απολαυστικό! Σας παρουσιάζω λοιπόν τη φάβα , το πιάτο “σήμα καταταθέν” της κυκλαδίτικης κουζίνας και απλά….υποκλίνομαι!

fava1

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...