tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φάβα παραδοσιακή

Είμαι από την Πελοπόννησο και ομολογώ πως τη φάβα δεν την είχα δοκιμάσει ποτέ μου , μιας και δε συνηθίζεται ούτε συναντιέται συχνά στα μέρη μας , μέχρι που γνώρισα μια φίλη- chef με καταγωγή από τη Σίφνο….Ομολογώ πως με την πρώτη πιρουνιά που έβαλα στο στόμα μου γοητεύτηκα , εντυπωσιάστηκα και ενθουσιάστηκα….Μα τι έχανα τόσα χρόνια , αγνοώντας το "ταπεινό λαθούρι” , ένα απλό όσπριο το οποίο με μια απλή κατασκευή , με τον πιο απλό τρόπο μαγειρέματος , και τα πιο απλά γεννήματα της γης μετατρέπεται σε ένα πιάτο εξόχως υπέροχο και απολαυστικό! Σας παρουσιάζω λοιπόν τη φάβα , το πιάτο “σήμα καταταθέν” της κυκλαδίτικης κουζίνας και απλά….υποκλίνομαι!

fava1


Υλικά:
250 γρ. φάβα κομμένη
1 μέτριο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
1 κολοκυθάκι κομμένο κι αυτό σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1/2 φλ. λάδι
Αλάτι
750 ml. νερό
Για το σερβίρισμα :
1 κ.σ. κάππαρη
Κρεμμύδι , ξερό ψιλοκομμένο
Ντομάτα φρέσκια κομμένη σε μικρά καρέ (μόνο την σάρκα)
Λίγο ακόμα ελαιόλαδο

fava2fava3fava4fava5fava6fava7

Εκτέλεση:
Πλένουμε τη φάβα καλά και τη σουρώνουμε. Την τοποθετούμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό , το λάδι , το κρεμμύδι , το καρότο και το κολοκύθι (αλάτι όχι τώρα). Περιμένουμε να πάρει βράση το φαγητό και τα πρώτα λεπτά ξαφρίζουμε διαρκώς . Όταν καθαρίσει , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μία ώρα περίπου ανακατεύοντας κάπου-κάπου . Τότε ξεσκεπάζουμε και θα δούμε ότι η φάβα έχει γίνει σαν κρέμα , έχει πιει τα υγρά  και έχει χιλώσει . Αλατίζουμε και με το μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε καλά το περιεγχόμενο της κατσαρόλας για να λιώσουν και τα υπόλοιπα υλικά και να  πετύχουμε μια βελούδινη υφή! Για λίγα λεπτά ακόμα , αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για να “στεγνώσει" και να “στέκεται” (με προσοχή γιατί πιτσιλάει). Σερβίρουμε στο πιάτο σκορπίζοντας εδώ κι εκεί τα ψιλοκομμένα υλικά (κάπαρη , κρεμμύδι , ντομάτα) και ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο!

Η φάβα "παντρεύεται" μοναδικά με καραμελωμένα κρεμμύδια. Τη συνταγή για τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!
Καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...