tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυροπιτάκια με ανθότυρο και χειροποίητο φύλλο

Εδώ θα επιμείνω ξεκάθαρα: Τα τυροπιτάκια αυτά θέλουν τηγάνισμα σε άφθονο λάδι ώστε να τα απολαύσουμε σε όλο τους το μεγαλείο. Το αφράτο  φυλλαράκι που περιβάλλει τη γέμιση θα κανει μια υπέροχη , τραγανή ξεροψημένη κρούστα και θα μετατρέψει την κάθε μπουκιά σε μοναδική απόλαυση.

Ωστόσο εξίσου απολαυστική είναι και η διαδικασία παρασκευής: Θα ζυμώσουμε ένα αφράτο ζυμαράκι , θα ανοίξουμε ένα ωραίο φυλλαράκι και θα σχηματίσουμε στρουμπουλά και χορταστικά τυροπιτάκια που θα τα εξαφανίσουμε χωρίς ανάσα. Η γέμιση είναι απλή και μπορεί να ποικίλει ως προς τις ποικιλίες των τυριών ανάλογα με το γούστο μας. Η αγαπημένη δική μου εκδοχή είναι αυτή με το απαλό ανθότυρο και μια μικρή δόση πικάντικης γραβιέρας…Ακόμα μπορεί να περιέχει λίγο ψιλοκομμένο δύοσμο ή σχοινόπρασο ή απλά μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Υλικά:

tyropitakia xeiropoihta1

Για το φύλλο:

320 γρ. αλεύρι μαλακό

200 ml. χλιαρό νερό

2 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. τσίπουρο

1 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση:

300 γρ. ανθότυρο

100 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη

1 αυγό

Αλάτι και πιπέρι

Προαιρετικά ψιλοκομμένο δυόσμο και σχοινόπρασο

Επιπλέον μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα

tyropitakia xeiropoihta2tyropitakia xeiropoihta3tyropitakia xeiropoihta4tyropitakia xeiropoihta5tyropitakia xeiropoihta6tyropitakia xeiropoihta7tyropitakia xeiropoihta8tyropitakia xeiropoihta9tyropitakia xeiropoihta10tyropitakia xeiropoihta11tyropitakia xeiropoihta12tyropitakia xeiropoihta13tyropitakia xeiropoihta14tyropitakia xeiropoihta15tyropitakia xeiropoihta16tyropitakia xeiropoihta17tyropitakia xeiropoihta18tyropitakia xeiropoihta19tyropitakia xeiropoihta20tyropitakia xeiropoihta21tyropitakia xeiropoihta22tyropitakia xeiropoihta23

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για το φύλλο:

Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι και το τσίπουρο και κάνουμε ένα πρόχειρο ζύμωμα μέχρι να νωτίσει το αλεύρι. Τότε προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που κολλάει αρκετά στα χέρια. Αν κολλάει πολύ προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι. Ζυμώνουμε για λίγο και αφήνουμε το ζυμαράκι σκεπασμένο με μια πετσέτα για 1-2 ώρες.

-Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί , με ένα πιρούνι μέσα σε ένα μπωλ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Στη συνέχεια  αδειάζουμε το ζυμαράκι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε λίγο ακόμα κάνοντας διπλώματα.

Χωρίζουμε τότε το ζυμάρι σε ισομεγέθη κομμάτια (εγώ το χωρίζω σε 8 κομμάτια όταν θέλω να κάνω μεγαλύτερα τυροπιτάκια ή σε 10 όταν θέλω να κάνω μικρότερα). Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη πασπαλίζοντας με λίγο αλευράκι κάθε φορά. Χαράζουμε το κάθε φυλλαράκι σε τρεις λωρίδες και βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση στο πάνω μέρος της κάθε λωρίδας (ένα μέτριου μεγέθους τυροπιτάκι θέλει λωρίδα 7x35 εκ. ) Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τυλίγουμε σχηματίζοντας τριγωνάκια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. (Η δόση αυτή βγάζει  25 με 30 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θα τους δώσουμε)

Τότε βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά και όταν κάψει ρίχνουμε λίγα λίγα τα τυροπιτάκια μέσα. Όταν χρυσίσουν από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε κι από την άλλη. Τα βγάζουμε από τη φωτιά , τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με τα επόμενα μέχρι το τελευταίο…

Καλή όρεξη!

Σημ. Αν θέλουμε μπορούμε να τα ραντίσουμε  με λίγο μέλι και να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι στο σερβίρισμα.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...