tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Μερικές φορές , στο ξεκίνημα της μέρας μου αρέσει να ζυμώνω ένα ζυμαράκι , να το αφήνω να φουσκώνει και την τελευταία στιγμή να αποφασίζω πως θα το αξιοποιήσω…Αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παιχνίδι! Συχνά ετοιμάζω ένα τυρόψωμο ή μια φοκάτσια ή ένα απλό ψωμάκι ή μια πίτσα με ό,τι υλικά διαθέτω εκείνη τη στιγμή όμως τις προάλλες , ομολογώ πως είχα κέφια και προχώρησα ένα βήμα ακόμα: Χώρισα το ζυμαράκι μου στα τρία , γέμισα το κάθε κομμάτι με τυριά κι αλλαντικά , το έκανα μια όμορφη πλεξίδα την οποία “έλουσα” στο λάδι και στο σκόρδο. Προέκυψε έτσι ένα πεντανόστιμο ορεκτικό που αποτέλεσε την αφορμή για μια “τσιπουροποσία” και ονομάστηκε “γεμιστό σκορδώμο”. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω άλλου είδους γέμιση…

gemisto skordopsomo1

Υλικά:

Θέλετε να την πείτε “ευκολάκι” ή ξυπόλυτη πίτα ; Θέλετε να την πείτε τυροσουφλέ ή γιαουρτοτυρόπιτα; Το σίγουρο είναι πως σ’ αυτή την εύκολη πιτούλα την παράσταση κλέβει το άφθονο σουσάμι που σχηματίζει μια γενναία στρώση στην επιφάνεια και χαρίζει δελεαστική όψη και ακόμα πιο πλούσια γεύση . Την φτιάχνω πολύ συχνά και την εξαφανίζουμε σε χρόνο ρεκόρ γι' αυτό δεν είχα καταφέρει να την “καταγράψω” . Αυτή τη φορά σχεδόν τα κατάφερα! Και λέω “σχεδόν” γιατί δεν μου άφησε και πολλά περιθώρια ο περίγυρος για ευφάνταστες φωτογραφίσεις αφού η πιτούλα αυτή τρώγεται κυρίως ζεστή…και τρώγεται μετά μανίας.

tyrosoysamenia1

Υλικά:

Σύχνα-πυκνά ζυμώνω ψωμάκι! Έχει άλλη γεύση το σπιτικό ψωμί , έχει άλλο νόημα η θέση του πάνω στο μεσημεριανό τραπέζι και άλλη αξία.  Ένα μικρό μέρος της ζύμης πάντα το ζυμώνω με τυρί φέτα , ελιές , ρίγανη , λιαστή ντομάτα και με μπόλικο λαδάκι και το κάνω ένα λιγουρευτό , μικρό τυρόψωμο για το οποίο γίνεται “μάχη”. Κάποια στιγμή , έλεγα , θα ζυμώσω ένα μεγάλο τυρόψωμο , θα μετρήσω τις αναλογίες του και θα το καταγράψω οπότε να μην το φτιάχνω τυχαία , με το μάτι αλλά να γίνεται μεγάλο , χορταστικό πληθωρικό , για  να μη μαλώνουμε κι όλας…Και το έκανα! Δεν έτυχε λοιπόν , όπως συνήθως , αλλά πέτυχε…μόνο που και πάλι μαλώσαμε για το τελευταίο κομμάτι , για εκείνη την επίμαχη γωνίτσα που είναι ψημένη μες στο λαδάκι και “βάζει κάτω” το πιο δελεαστικό έδεσμα…..

tyropsomo1

Υλικά:

Δεν ξέρω αν απολαμβάνω πιο πολύ τη γεύση σε αυτά τα χορτοπιτάκια ή τη διαδικασία της παρασκευής τους. Όχι πως είναι κάτι το σημαντικό , κάτι το ιδιαίτερο και το σπάνιο. Μα είναι αυτό που όλοι το προτιμάμε και θα απλώσουμε το χέρι με ευχαρίστηση να φάμε κανα-δυο στην καθισιά μας ή να αρπάξουμε ένα στο κάθε χέρι περνώντας βιαστικά μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας. Εγώ πάλι απολαμβάνω το ζυμαράκι που θα πλάσσω , τα φυλλαράκια που θα ανοίξω , τα μυρωδικά που θα σωτάρω με το λαδάκι και θα μοσχοβολήσει η κουζίνα και το “κεντηματάκι" που θα κάνω για να κλείσω τα πιτάκια μου και να τα αραδιάσω στο ταψί. Είναι αυτό που λέμε πως η δύναμη της παράδοσης είναι μεγάλη όπως και οι εικόνες και  που κουβαλούμε από τα παιδικά μας χρόνια καθώς η μητέρα μου έφτιαχνε πάντα αυτά τα χορτοπιτάκια σε περιόδους νηστείας.

xortopitakia pligoyri1

Υλικά:

ΜΙλάμε για ένα “δυνατό” ορεκτικό-συνοδευτικό που πάει παντού…Γεμίζει με τον πιο γλυκοπικάντικο τρόπο τις αραβικές ή άλλες πίτες , συμπληρώνει το σάντουιτς , το τόστ , το χάμπουργκερ , συνοδεύει το ψητό κοτόπουλο της σχάρας , νοστιμίζει ένα χοιρινό φιλέτο , ταιριάζει απίστευτα με το μπιφτέκι σχάρας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να προσπαθήσω περισσότερο για να σας πείσω ότι το έδεσμα αυτό δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας…

Άφησα για το τέλος την καλύτερη κατά τη γνώμη μου πρόταση: Αποτελεί ένα εξαιρετικό συνοδευτικό δίπλα στο ψητό χαλούμι και μετατρέπει την κάθε μπουκιά σε μια μοναδική απόλαυση , σε μια γευστική εμπειρία!

karamelomena kremmydia piperia1

Υλικά:

 "Το έκανα (περίπου)  όπως ο Άκης" και ομολογώ πως πέτυχε! Μια ζουμερή και πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με απλό αλλά ευφάνταστο τρόπο παρασκευής που δίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και ικανοποιεί τόσο τον ουρανίσκο και το στομάχι όσο και τα μάτια μας αφού μοιάζει με ζωγραφιά. Για να πάρω τα πράγματα με τη σειρά και να είμαι ειλικρινής είναι αλήθεια πως αυτός ο βομβαρδισμός από γρήγορα βιντεάκια που μας κατακλύζουν καθημερινά και προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας και να μας οδηγήσουν  έστω για λίγα δευτερόλπτα στον ιστότοπό τους με κουράζουν και με γεμίζουν άγχος με την ταχύτητα με την οποία “τρέχουν”. Όμως αυτό το βιντεάκι πραγματικά με κέρδισε και μου τράβηξε ζωηρά το ενδιαφέρον…Aφού έκανα κάποιες (λίγες) μετατροπές στην ποσότητα των υλικών και στη διάσταση του προτεινόμενου σκεύους , προχώρησα άμεσα στην εκτέλεση της συνταγής και σε λίγες ώρες η ζαμπονοτυρόπιτα ήταν κι όλας στο πιάτο μας..

zamponotyropita Akh1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...