tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυρορολάκια με αρωματική σάλτσα

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που αγαπώ περισσότερο σ’ αυτή τη συνταγή… το γευστικό αποτέλεσμα ή τη διαδικασία παρασκευής της. Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα: Η γεύση που έχουν αυτά τα τυρορολάκια είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό , ψημένο ζυμαροψωμάκι με σάλτσα…μιας και έχει βούτυρο μέσα στο ζυμάρι αλλά έχει και το τυρί το οποίο δεν το τυλίγουμε μετά  στο ρολάκι αλλά το προσθέτουμε μέσα στη ζύμη και το ζυμώνουμε μαζί. Όσο για την εκτέλεση της συνταγής είναι τόσο παιχνιδιάρικη , τόσο ευχάριστη και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα για ένα σωρό παραλλαγές από τα αρώματα της σάλτας μέχρι τα είδη τυριού ή και άλλων υλικών που μπορούμε να προσθέσουμε…

tyrorolakia1
Υλικά:


200 γρ. σκληρό αλεύρι
200 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ.γλ. ζάχαρη
200 ml. ζεστό νερό
60 γρ. βούτυρο
300 γρ. τυρί μαλακό ( mozzarella , regato , κασέρι κλπ…) τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κ.γλ. αλάτι
Για τη σάλτσα:
500 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
5-6 κ.σ. λάδι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 αρωματικό ματσάκι (φρέσκια ρίγανη , θυμάρι , βασιλικό , δεντρολίβανο , φρέσκο κρεμμυδάκι κλπ.)
Αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον για το ρολό:
Λίγο ελαιόλαδο και λίγα φύλλα βασιλικού

tyrorolakia2tyrorolakia3tyrorolakia4tyrorolakia5tyrorolakia6tyrorolakia7tyrorolakia8tyrorolakia9tyrorolakia10tyrorolakia11tyrorolakia12tyrorolakia13tyrorolakia14v15v16v17tyrorolakia18tyrorolakia19


Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) , τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενεργοποηθεί η μαγιά. Θα το καταλάβουμε γιατί θα φουσκώσει ελαφρά το υγρό. Τότε προσθέτουμε τα αλεύρια και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη , ομοιογενή  ζύμη.  Σκεπάζουμε το λεκανάκι με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε ετοιμάζουμε τη σάλτσα τοποθετώντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαθύ τηγάνι. Βράζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας συχνά , τόσο ώστε να στεγνώσει εντελώς από υγρά! Την αφήνουμε στην άκρη.
Όταν στο μεταξύ φουσκώσει η ζύμη , προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ζυμώνουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό στο ζυμάρι. Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο διαστάσεων 60X40 (απλώνεται πανεύκολα και δεν κολλάει καθόλου). Ραντίζουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω τη σάλτσα και τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού. Τότε τυλίγουμε  τη ζύμη από την πιο μεγάλη πλευρά της σε ένα ρολό. Με προσοχή , χωρίς να πιέζουμε το ρολό και αδειάσουμε τη σάλτσα ,το  κόβουμε σε φέτες με πάχος ενάμισι εκατοστό και τις αραδιάζουμε “ξαπλωτές” σε δύο μεγάλα ταψιά , στρωμένα με λαδόκολες. Μας βγαίνουν 24 κομμάτια οπότε τοποθετούμε από 12 σε κάθε ταψί. Τα ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε αμέσως , αλλά και χλιαρά είναι εξίσου νόστιμα.
Σημ. : -Μια καλή πρόταση και πολύ γευστική , είναι να χρησιμοποιήσουμε καπνιστό τυρί Μετσοβόνε ή καπνιστό Βερμίου ή το Ιταλικό Provolone!

-Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένη πιπεριά στη σάλτσα ή κάποιο αλλαντικό!

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...