tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Όταν βάζω αλευράκι μέσα σε ένα μπωλ και προσθέτω τα ανάλογα υλικά για να πλάσω ζύμη μπαίνω σε άλλη διάσταση , νόμος απαράβατος…Η διαδικασία με ενθουσιάζει , σχεδόν με συναπαίρνει και με κάνει να νιώθω σαν πηλοπλάστης , σαν καλλιτέχνης , σα δημιουργός έργου τέχνης…Αυτή η αίσθηση δίνει την ώθηση στη φαντασία και την εντολή στα χέρια ώστε να δουλεύουν με άλλο ρυθμό και με άλλο σκοπό…και τότε ξεφεύγω από τα όρια της συνταγής που βρίσκεται κάπου εκεί γύρω , παρατημένη και αρχίζω τους αυτοσχεδιασμούς και τις καλλιτεχνίες…Είναι εκείνη η ώρα που λίγο με ενδιαφέρει να δοκιμάσω από αυτό που έφτιαξα…Μου αρκεί που εκφράστηκα μέσα από τα υλικά που είχα στα χέρια μου…

galette kolokythi1
Υλικά για τη βάση:

Οι γαρίδες , εδώ που τα λέμε είναι ένα κορυφαίο θαλασσινό που γίνεται πεντανόστιμο μεζεδάκι , πολύ αγαπητό σε όλους… Στην πιο απλή τους εκδοχή , βραστές ή τηγανιτές είνια πεντανόστιμες και τις απολαμβάνουμε μια χαρά….αν τους προσθέσουμε και λίγη μαγιονέζα ή αν τις κάνουμε σαγανάκι με φέτα ή λεμονάτες ή με ζυμαρικά….ακόμα καλύτερα… Σήμερα θα τις περιλούσουμε με μελωμένη σάλτσα , θα τις πασπαλίσουμε και με καβουρδισμένο σουσάμι και …θα τσακωθούμε για την τελευταία που θα μείνει στο πιάτο …όπως κάνουμε εμείς κάθε φορά όταν  τις μαγειρεύω κατ' αυτό τον τρόπο...

garides meli1
Υλικά :

Το συναρπαστικό αυτό ορεκτικό , όλοι το ξέρουμε , όλοι το αγαπάμε και όλοι το έχουμε συνδυάσει με τη νηστεία της Σαρακοστής αλλά και με τα μεγαλύτερα…σαρακοστιανά…φαγοπότια…Όλοι έχουμε να θυμηθούμε κάποια φορά που “σκάσαμε” από την πολλή λαγάνα με ταραμοσαλάτα που φάγαμε…. Προσωπικά προτιμώ το λευκό ταραμά που είναι πιο φίνος , χωρίς χρωστικές , αλλά προτιμώ επίσης το ζυμωτό  ψωμί ολικής άλεσης…και το κρεμμύδι να είναι από βραδίς στο νερό για να έχει αποβάλει την αψάδα του…Ας τα δούμε με τη σειρά :

taramosalata1
Υλικά :

Είμαι από την Πελοπόννησο και ομολογώ πως τη φάβα δεν την είχα δοκιμάσει ποτέ μου , μιας και δε συνηθίζεται ούτε συναντιέται συχνά στα μέρη μας , μέχρι που γνώρισα μια φίλη- chef με καταγωγή από τη Σίφνο….Ομολογώ πως με την πρώτη πιρουνιά που έβαλα στο στόμα μου γοητεύτηκα , εντυπωσιάστηκα και ενθουσιάστηκα….Μα τι έχανα τόσα χρόνια , αγνοώντας το "ταπεινό λαθούρι” , ένα απλό όσπριο το οποίο με μια απλή κατασκευή , με τον πιο απλό τρόπο μαγειρέματος , και τα πιο απλά γεννήματα της γης μετατρέπεται σε ένα πιάτο εξόχως υπέροχο και απολαυστικό! Σας παρουσιάζω λοιπόν τη φάβα , το πιάτο “σήμα καταταθέν” της κυκλαδίτικης κουζίνας και απλά….υποκλίνομαι!

fava1

Τις είδα στον πάγκο του μανάβη και με κοίταξαν κι αυτές με σημασία. Έστεκαν ολοστρόγγυλες και γυαλιστερές και μου θύμισαν ότι ο καιρός γλύκανε και η άνοιξη μας κλείνει το μάτι. Ακόμα μου θύμισαν την αγάπη που μας συνδέει εδώ και χρόνια. Γιατί τις αγαπώ πολύ τις μελιτζάνες , με κέρδισε η γλύκα τους και η νοστιμιά τους από πολύ νωρίς. Από ‘δω και μπρος , δε λείπουν ποτέ από τον πάγκο μου και καμαρώνουν στρουμπουλές και αφράτες ανάμεσα στα φρούτα και τα υπόλοιπα λαχανικά μέσα στο πανέρι μου. Μεταξύ μας , από μικρή λάτρευα το “μωβ” χρώμα και η μελιτζάνα το χαρίζει γενναιόδωρα , μαζί με τόσα άλλα…Το σημερινό ντιπ είναι ένα βελούδινο μίγμα που θυμίζει μελιτζανοσαλάτα με το ταχίνι και την καπνιστή πάπρικα να το περνούν σε ένα άλλο επίπεδο….

ntip melitzanas10
Υλικά :

Αυτές οι φλογέρες είναι καταπληκτικές.. Με τραγανό φύλλο κρούστας και μια γέμιση βελούδινη και τυρένια που λιώνει στο στόμα. Τις δοκίμασα σε ένα συγγενικό σπίτι ένα βράδυ και την άλλη μέρα με χαρτί και μολύβι στο χέρι τηλεφώνησα στην οικοδέσποινα  (που την έλεγαν Δέσποινα) και της ζήτησα τη συνταγή . Αυτή μου την έδωσε με μεγάλη προθυμία και αναλυτικές οδηγίες κι εγώ με την ίδια προθυμία και αγάπη τη δημοσιεύω:

tyroflogera1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...