tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Το πόσο υγιεινή τροφή είναι το πλιγούρι δε λέγεται…Καλό είναι να το καταναλώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε . Όταν θέλουμε να συνοδέψουμε ένα ψητό κρεατικό , ή ψάρι ή όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι ελαφρύ για να τσιπήσουμε λιγάκι …ας μην καταφεύγουμε σε…πατάτες τηγανιτές που τόσο πολύ τις λατρεύουμε όλοι ή σε άλλα θερμιδούχα σνακς…ας συνηθίσουμε να φτιάχνουμε το ταπεινό…πλην εξαιρετικό πλιγούρι το οποίο σας διαβεβαιώ , είναι υπέροχο! Ας το βάλουμε στη διατροφή μας και στο τραπέζι μας γιατί μόνο καλό μπορεί να μας κάνει…Σήμερα θα ετοιμάσουμε το πλιγούρι με τη βασική συνταγή παρασκευής του και θα το απολαύσουμε νόστιμο και σπυρωτό.
Δείτε το :

pligoyri basikh1

Υλικά :

Πρωί-πρωί εμφανίστηκε ο σύζυγος με τη χαρακτηριστική σακούλα από το ψαρά και την εφημερίδα τυλιγμένη σα “χωνί”να κλέινει το πολύτιμο περιεγχόμενο…το άρωμα της θάλασσας με συνεπήρε αμέσως μόλις το ξεδίπλωσα….! “Έφερα ολόφρεσκο γαύρο να ψήσουμε” μου είπε…Όταν όμως έπιασα τα ψάρια με τα χέρια μου ήταν τόσο σπαρταριστά , τόσο κρουστά , σχεδόν ζωντανά…που είπα: “Όχι αγάπη μου λυπάμαι , μα σήμερα δε θα σου κάνω το χατίρι! Αυτοί οι γαύροι , θα φιλεταριστούν , θα μαριναριστούν και θα συνοδέψουν τα ουζάκια και τα τσίπουρά μας….Η διαδικασία ευχάριστη και το αποτέλεσμα; Λατρεμένο , εξόχως καλοκαιρινό και υπέροχο.

gayros marinatos1

Υλικά:

Ομολογώ πως τούτο το απλό κολπάκι ούτε που μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Πανάρω φιλετίνια κρεατικών , πανάρω πουρέ πατάτας και κάνω πατατοκροκέττες , πανάρω ρολάκια με ζαμπόν και τυρί , μα φέτες μελιτζάνας δε σκέφτηκα ποτέ να πανάρω…Μα πόσο “μπούφος” πια….Επρεπε να “τρέξει” μπροστά μου ένα γρήγορο βιντεάκι ιταλικής προέλευσης για να μου δώσει την αφορμή να κάνω ένα μικρό πείραμα. ¨Οταν μου δόθηκε η αφορμή , η φαντασία μου με πήγε λίγα βηματάκια πιο πέρα κι έτσι όχι μόνο πανάρισα τις ροδέλες μελιτζάνας , μα εμπλούτισα την τριμμένη φρυγανιά με αρώματα και μπαχαρικά και πέτυχα ένα υπέροχο μεζεδάκι το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησα και σαν βάση για σάντουιτς. Το μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας σήμερα και σας διαβεβαιώνω πως είναι νοστιμότατο.

melitzanes pane1

Υλικά:

Ξυπόλυτη πίτα με πράσα και μπέικον

Τελικά το πράσο το λατρεύω! Το γνώρισα και το δοκίμασα σε αρκετά μεγάλη ηλικία αλλά με κέρδισε η μοναδική του γεύση , η γλύκα και η σπιρτάδα του , το χρώμα και το άρωμά του. Το αγάπησα πολύ και το έχω καθιερώσει στη μαγειρική μου δραστηρίοτητα. Το χρησιμοποιώ πλέον τόσο όσο το κρεμμύδι και σχεδόν πάντα στις συνταγές μου το παντρεύω με το φρέσκο κρεμμυδάκι.  Εννοείται πως  αν πέσει στην αντίληψή μου συνταγή που περιέχει πράσο τη δοκιμάζω χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι συνέβη και μ’ αυτή την απλή και εύκολη μα πεντανόστιμη πιτούλα που ξετρύπωσα ξεφυλλίζοντας τις προάλλες ένα παλιό περιοδικό ΒΗΜagazino του Φεβρουαρίου του 2011…και δεν έπεσα έξω! Το αποτέλεσμα ήταν μια παντανόστιμη πίτα , έυκολη κι εύγευστη που έφτιαξα και θα ξαναφτιάξω πολλές φορές.

prasompeikonopita1

Υλικά:

Αυτό το πασίγνωστο , πολύ αγαπητό και πεντανόστιμο θαλασσινό το λατρεύει πολύς κόσμος κι όχι άδικα. Ποιός θα πει όχι σε ένα πιάτο καλαμαράκια καλοτηγανισμένα , αφράτα με τραγανή κρούστα και μπόλικο λεμονάκι…Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο πολυσερβιρισμένα θρυλικά  πιάταμαζί με το σαγανάκι και τις τηγανιτές πατάτες…Σημερα θα μαγειρέψουμε τα καλαμαράκια με ένα απλό μα καταπληκτικό τρόπο και θα ετοιμάσουμε έναν εκπληκτικό μεζέ. Το πειραματίστηκα , πέτυχε , το καθιέρωσα…Θα τα γεμίσουμε λοιπόν με δυο λογιών τυριά και καθώς θα λιώσουν στο ψήσιμο θα χαρίσουν υπέροχο αποτέλεσμα , ενώ το ψήσιμο στη λαδόκολλα εγγυάται ένα καλαμάρι πενταμάλακο και καλομαγειρεμένο…Τόσο απλά , τόσο ξεχωριστά!

kalamari sth ladokolla1

Υλικά:

Εδώ θα επιμείνω ξεκάθαρα: Τα τυροπιτάκια αυτά θέλουν τηγάνισμα σε άφθονο λάδι ώστε να τα απολαύσουμε σε όλο τους το μεγαλείο. Το αφράτο  φυλλαράκι που περιβάλλει τη γέμιση θα κανει μια υπέροχη , τραγανή ξεροψημένη κρούστα και θα μετατρέψει την κάθε μπουκιά σε μοναδική απόλαυση.

Ωστόσο εξίσου απολαυστική είναι και η διαδικασία παρασκευής: Θα ζυμώσουμε ένα αφράτο ζυμαράκι , θα ανοίξουμε ένα ωραίο φυλλαράκι και θα σχηματίσουμε στρουμπουλά και χορταστικά τυροπιτάκια που θα τα εξαφανίσουμε χωρίς ανάσα. Η γέμιση είναι απλή και μπορεί να ποικίλει ως προς τις ποικιλίες των τυριών ανάλογα με το γούστο μας. Η αγαπημένη δική μου εκδοχή είναι αυτή με το απαλό ανθότυρο και μια μικρή δόση πικάντικης γραβιέρας…Ακόμα μπορεί να περιέχει λίγο ψιλοκομμένο δύοσμο ή σχοινόπρασο ή απλά μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Υλικά:

tyropitakia xeiropoihta1

Για το φύλλο:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...