tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Αυτό το ορεκτικό έχει να κάνει με τις παιδικές μου αναμνήσεις…και όχι με απλά καθημερινά πράγματα , γιατί όπως και να το κάνουμε τα χρόνια εκείνα  τα παιδικά , είχαν μια μαγεία , όλα έπαιρναν άλλη διάσταση στα αθώα μας μάτια και όλα φάνταζαν μεγάλα και σπουδαία . Όταν η μητέρα λοιπόν είχε τραπέζι ,  το πιο σπουδαίο ορεκτικό ,  το επίσημο , το ανυπέρβλητο που στόλιζε το μπουφέ ήταν η γαριδοσαλάτα . Τη διακοσμούσε μάλιστα με κλωνάρια μαϊντανού σα λουλούδι και τότε ήταν που η μητέρα φάνταζε στα μάτια μου ακόμα πιο σπουδαία , ακόμα πιο άξια και τρανή . Την ίδια γαριδοσαλάτα φτιάχνω κι εγώ σε κάθε ευκαιρία μιας και η γεύση της με ξετρελαίνει και την απολαμβάνω με το παραπάνω κάθε φορά όπως τότε…

garidosalata1
Υλικά :

Το παραδέχομαι , αυτό τον καιρό μ’ έχουν πιάσει οι τεμπελιές μου…Όχι ότι επιτρέπω στον εαυτό μου να περάσει μέρα χωρίς να δημιουργήσω κάτι στην κουζίνα αλλά μη μου πει κανείς να “μπλέξω” στα δύσκολα…Θέλω να κάνω “τσακ” με το μαγικό ραβδάκι και να φτιάχνω νοστιμιές! Φάση είναι θα περάσει και τότε θα επανέλθω δριμύτερη. Μα μέχρι τότε θα καταγίνομαι σε ψευτοσουφλέ , ψευτόπιτες , ψευτοτυρόπιτες , πίτες της τεμπέλας , μηλόπιτες-express , γρήγορα κέικς και πάει λέγοντας . Η σημερινή μου συνταγή είναι μια τυρόπιτα που εγώ την ονόμασα “express" , εσείς θα μπορούσατε κάλλιστα να την ονομάσετε "Η Μπέττυ βαριέται" , όμως ο σύζυγος που τη δοκίμασε είπε :"η καλύτερη τυρόπιτα που έχεις φτιάξει τελευταία , μου θυμίζει τη γιαγιά μου”…Πήρα κι εγώ θάρρος λοιπόν και τη μοιράζομαι μαζί σας…(μεταξύ μας , είναι υπέροχη , αφράτη και πανεύκολη).

tyropita express1


Υλικά :

Δε φαντάζεστε για τι γεύση μιλάμε…δε φαντάζεστε για τι υφή μιλάμε…δε φαντάζεστε για τι συνδυασμό υλικών μιλάμε…δε φαντάζεστε πόσο τρελαμένη είμαι με αυτά τα αλμυρά , αφράτα (σαν scones)  μπισκοτάκια τυριού. Το βουτυράκι με το αλεύρι  ελαφρά ζυμωμένα ώστε να δημιουργούν στρώσεις και το τσένταρ που λιώνει μαζί με το αρωματικό και διακριτικό σχοινόπρασο κάνουν τον τέλειο συνδυασμό. Ή μάλλον για να είμαι πιο ειλικρινής τα  μπισκοτάκια αυτά μαζί με ένα ποτήρι παγωμένη , βαρελίσια μπύρα , αυτά κάνουν τον τέλειο συνδυασμό! Και πριν προλάβει κανείς να μου πει ότι την επόμενη μέρα θα είναι στεγνά θα τον προλάβω και θα του απαντήσω πως αν (λέω αν…)  καταφέρει να τα αφήσει μέχρι την επόμενη μέρα θα ανακαλύψει με έκπληξη ότι η γεύση τους είναι πιο ώριμη ενώ δεν έχουν χάσει καθόλου την αφράτη υφή τους…

tsentar mpiskota1

Υλικά:

Το  σπανάκι με την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση και το έντονο , πράσινο χρώμα έχει κυρίαρχη θέση στην κουζίνα , από τη σαλάτα και το αγαπητό σπανακόρυζο μέχρι τη σπανακόπιτα την οποία απολαμβάνουμε  από γιαγιά σε μάνα κι από μάνα σε κόρη , από γενιά σε γενιά…Είναι όμως κάποιες φορές που θέλουμε αυτό το άρωμα κι αυτή τη γέυση…κάπως αλλιώς. Η απάντηση έρχεται με αυτή την "πίτα" χωρίς φύλλο  που θα δώσει την αγαπημένη  γεύση , με λιγότερες  θερμίδες , με λιγότερο κόπο και λίγοτερο χρόνο προετοιμασίας. Ένας χυλός σιμιγδαλιού θα αντικαταστήσει το φύλλο και θα μας χαρίσει μια απλή μα υπέροχη πιτούλα.


spanakopita xipoliti1

Ένα θα πω για αυτή τη συνταγή : ίσως είναι η καλύτερη πίτα χωρίς φύλλο που έχω δοκιμάσει!… Επιπλέον , η μητέρα μου που είναι άξια μαγείρισσα , κλασική  και δεν αλλάζει τόσο εύκολα τα δεδομένα της κουζίνας της όταν τη δοκίμασε , πήρε μολύβι και χαρτί και μου ζήτησε τη συνταγή . Θέλετε κι άλλες αποδείξεις ότι η πιτούλα αυτή είναι έξοχη; Αν την εμπλουτίσουμε μάλιστα με φρέσκα αρωματικά από τη γλάστρα μας και με μπόλικο πιπεράκι σας υπόσχομαι ότι θα γίνει η αγαπημένη τυρόπιτα που την έχουμε δεξί μας χέρι σε κάθε περίσταση… από τραπέζι , απογευματινό καφέ και τσάι , μέχρι εκδρομή και παιδικό πάρτυ .
Δείτε την :

tyropita simigdali1
Υλικά :

Θέλετε να την πείτε “ευκολάκι” ή ξυπόλυτη πίτα ; Θέλετε να την πείτε τυροσουφλέ ή γιαουρτοτυρόπιτα; Το σίγουρο είναι πως σ’ αυτή την εύκολη πιτούλα την παράσταση κλέβει το άφθονο σουσάμι που σχηματίζει μια γενναία στρώση στην επιφάνεια και χαρίζει δελεαστική όψη και ακόμα πιο πλούσια γεύση . Την φτιάχνω πολύ συχνά και την εξαφανίζουμε σε χρόνο ρεκόρ γι' αυτό δεν είχα καταφέρει να την “καταγράψω” . Αυτή τη φορά σχεδόν τα κατάφερα! Και λέω “σχεδόν” γιατί δεν μου άφησε και πολλά περιθώρια ο περίγυρος για ευφάνταστες φωτογραφίσεις αφού η πιτούλα αυτή τρώγεται κυρίως ζεστή…και τρώγεται μετά μανίας.

tyrosoysamenia1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...