tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζανόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης και καραμελωμένα κρεμμύδια

Μεγάλος τίτλος , το παραδέχομαι, που προϊδεάζει για το γευστικό αποτέλεσμα! Μια πίτα ξυπόλυτη , με βάση την ολόγλυκη μελιτζάνα, που δε θέλει κόπο αφού είναι ξυπόλυτη, χωρίς φύλλο αλλά θέλει τον τρόπο της και την προετοιμασία της. Θέλει τα ψητά λαχανικά της , θέλει τα νόστιμα υλικά της αλλά κυρίως θέλει τα καραμελωμένα κρεμμύδια που χαρίζουν έξτρα γεύση και αξεπέραστη νοστιμιά. Η φέτα , που τη θεωρώ απαραίτητη δίνει μερικούς επιπλέον πόντους και χωρίς να μακρηγορώ άλλο , η πιτούλα αυτή παίρνει άριστα “δέκα”

melitzanopita1

Υλικά:

5-6 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες

1 πιπεριά Φλωρίνης

2 κρεμμύδια

Για τις μελιτζάνες:

4 κ.σ. λάδι

Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

Για τα κρεμμύδια:

2 κ.σ. λάδι

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι

Για την πίτα:

1 κούπα γάλα

1 κεσεδάκι γιαούρτι

4 αυγά

1/3 κούπας λάδι

200 γρ. Τυρί φέτα

1 κούπα αλεύρι

1 κ.σ. μπέικιν

Αλάτι, πάπρικα, θυμάρι

Για το ταψί:

Λίγο λάδι επιπλέον

4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

melitzanopita2melitzanopita3melitzanopita4melitzanopita5melitzanopita6melitzanopita7melitzanopita8melitzanopita9melitzanopita10melitzanopita11melitzanopita12melitzanopita13melitzanopita14melitzanopita15melitzanopita16melitzanopita17

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Το ίδιο κάνουμε και με την πιπεριά. Τίς αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με θυμάρι, τις ραντίζουμε με το λάδι και τις αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε φέτες, τα ρίχνουμε σε αντικολλητικό σκεύος μαζί με το λάδι, τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξύδι και τα ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να σκουρύνουν και να καραμελώσουν.

Ρίχνουμε τότε σε ένα μπωλ το γάλα, το γιαούρτι, το λάδι, τα αυγά και τα μυρωδικά-μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Τότε προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε άλλο λίγο. Προσθέτουμε τότε τις ψημένες μελιτζάνες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την φέτα και τα ανακατεύουμε για λίγο.

Λαδώνουμε  ένα ταψί 32 εκ. και πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη φρυγανιά. Αδειάζουμε πάνω το μίγμα καιπασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά ώστε να κάνει ωραία κρούστα η πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία! Σημ. : Αν θέλουμε , προαιρετικά γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό , προσθέτουμε μια κουταλιά αλάτι , ανακατεύομε και βυθίζουμε μέσα τις κομμένες μελιτζάνες για 1 ώρα περίπου. Αυτό βοηθά στο ξεπίκρισμα της μελιτζάνας. Τις στραγγίζουμε καλά και τότε ξεκινάμε τη διαδικασία εκτέλεσης!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...