tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ντιπ με ταραμά και πιπεριές Φλωρίνης

Αυτό το έξοχο έδεσμα έχει τη δική του ιστορία…θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι από ιστορίες του παρελθόντος , κάτι από ξεφυλλίσματα παλιών περιοδικών και βιβλίων μαγειρικής ή κάτι από παραδόσεις και έθιμα. Όμως το ντιπ αυτό έχει μια  σύγχρονη ιστορία και έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα των σχέσεων και της επικοινωνίας των ανθρώπων του σήμερα. Εεεε...λοιπόν μια εξαιρετική γυναίκα που δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά εκτιμώ με το δικό μου τρόπο και το δικό μου μέτρο , συμμετέχοντας σε ένα διαγωνισμό βραβεύτηκε γι’ αυτό το ντιπ…Μια δεύτερη γυναίκα που εξίσου αγαπώ και εκτιμώ με το δικό μου τρόπο χωρίς να έχω ποτέ γνωρίσει , γιατί η διαίσθησή μου με κάνει να την ξεχωρίζω…μου σύστησε τη συνταγή αυτή: Με χαρά κι εγώ μοιράζομαι τη συνταγή μαζί σας , τη συνταγή της Μαίρης Σταματοπούλου από τη "σελίδα" της Ελευθερίας Μπούτζα…

ntip tarama1

Υλικά :

160 γρ. λευκό ταραμά

3 μεγαλούτσικες πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο , περίπου 200 γρ.)

Χυμό από δύο  μεγάλα , ζουμερά λεμόνια (100ml.)

200 γρ. βρασμένα ρεβύθια

1 χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα (στεγνά)

300 ml. ηλιέλαιο (ή και περισσότερο)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

ntip tarama2ntip tarama3ntip tarama4ntip tarama5ntip tarama6ntip tarama7

Εκτέλεση :

Πρώτα βράζουμε τα ρεβύθια που τα έχουμε από το προηγούμενο βράδυ στο νερό . Τα βράζουμε για μια ώρα κι ένα τέταρτο ή όσο χρειαστεί  μέχρι να μαλακώσουν και να "γίνουν" και  στη συνέχεια τα στραγγίζουμε . Eτοιμάζουμε όλα τα υλικά . Πρώτα ρίχνουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι . Χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως και τότε προσθέτουμε από το άνοιγμα το ηλιέλαιο σιγά-σιγά  με σταθερή ροή μέχρι να “δέσει” το ντιπ . Όταν δούμε να έχει γίνει μια ομοιογενής και σφιχτή κρέμα , είναι πανέτοιμο! Το μεταφέρουμε σε μπωλ και σερβίρουμε . Διατηρείται στο ψυγείο! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δυο λόγια ακόμα: -Πολλές φορές όταν φτιάχνουμε σούπα με ρεβύθια , περισσεύει ένα πιάτο . Αυτό που περίσσεψε λοιπόν μπορούμε να το στραγγίσουμε και να το αξιοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο… (έτσι έκανα κι εγώ αυτή τη φορά).

-Το κρεμμύδι , αν θέλουμε το κόβουμε σε φέτες και το βάζουμε στο νερό για λίγες ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε για να φύγει η “αψάδα” του.

-Η αρχική συνταγή της Μαίρης Σταματοπούλου δίνει 180 γρ. ταραμά και 450ml. λάδι . Εγώ για λόγους ειδικής διατροφής και μόνον παρέλειψα λίγη από την ποσότητα του λαδιού… Προφανώς και μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον λάδι για πιο παχιά , βελούδινη υφή και γεμάτη γεύση…Όπως κι αν το δοκιμάσουμε , πρόκειται για ένα εξαιρετικό , θρεπτικότατο και ωφέλιμο έδεσμα!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...