tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γκιοζλεμέδες με σπανάκι και τυρί φέτα

Οι γκιοζλεμέδες είναι λεπτές, ατομικές πίτες που ετοιμάζονται στο τηγάνι και έχουν καταγωγή τη Μικρά Ασία. Τις συναντάμε πολύ συχνά στις κουζίνες του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου . Γοητευμένη από τις Μικρασιατικές  επιρροές  το έψαξα πολύ κι όσο το έψαχνα τόσο πιο πολύ ενθουσιαζόμουν με την πρόταση αυτή. Συνήθως η γέμιση αποτελείται από σπανάκι και τυρί φέτα ή περιέχει μόνο χορταρικά και μυρωδιές ή πατάτα ή ακόμα και κιμά αλλά κάποιες φορές συναντάμε και γκιοζλεμέδες με γλυκιά γέμιση. Εγώ ξεκάθαρα προτιμώ τις αλμυρές προτάσεις και σήμερα θα φτιάξουμε την πιο συνηθισμένη, κλασική κι αγαπημένη πρόταση που είναι με σπανάκι και τυρί φέτα.

gkiozleme1

Υλικά για τη ζύμη:

180 γρ. χλιαρό νερό

2 κ.γλ. ξηρή μαγιά

2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη

3 κ.σ. λάδι

35 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.γλ. αλάτι

310 γρ. αλεύρι

Για τη γέμιση:

300 γρ. σπανάκι τρυφερό

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

3-4 κ.σ. λάδι

Άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένα

200 γρ. Χονδροτριμμένη φέτα (με το χέρι)

Πιπέρι κατα βούληση

gkiozleme2gkiozleme3gkiozleme4gkiozleme5gkiozleme16gkiozleme17gkiozleme6gkiozleme7gkiozleme8gkiozleme9gkiozleme10gkiozleme11gkiozleme12gkiozleme13gkiozleme14gkiozleme15

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φουσκάλες. Προσθέτουμε τότε το λάδι, το γιαούρτι, το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που κολλάει λίγο στα χέρια.Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα. Σχηματίζουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε αλευρωμένο μπωλ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μέχρι να γίνει αυτό, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι κι όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το σπανάκι ανακατεύοντας διαρκώς ώστε να σωταριστεί και να στεγνώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον άνιθο κι ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία προσθέτουμε το τυρί και το πιπέρι. Ανακατεύομε κι η γέμιση είναι έτοιμη.

  Αλευρώνουμε τότε την επιφάνεια εργασίας κι αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι μας. Πασπαλίζουμε με αλεύρι, δουλεύουμε λίγο τη ζύμη κάνοντας διπλώματα και τότε την χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη (για να φτιάξουμε 4 μεγάλους γκιοζλεμέδες) Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο (35x 25 εκ. περίπου) κι απλώνουμε στο κέντρο το 1/4 από τη γέμιση. Βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο με λίγο νερό (για να κολλήσει) και τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας φάκελο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Ζεσταίνουμε τότε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετούμε μία μία τις πίτες μας , γυρίζοντας τις συχνά κι από τις δύο πλευρές ώστε να ροδοψηθούν ομοιόμορφα. Όταν είναι έτοιμη η κάθε πίτα , με το που θα την βγάλουμε από τη φωτιά την περνάμε με λίγο λάδι κι από τις δυο πλευρές με τη βοήθεα πινέλου. Αυτό χαρίζει έξτρα νοστιμιά και αφρατεύει την επιφάνεια του γκιοζλεμέ. Ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τους άλλους τρεις γκιοζλεμέδες, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως!

Καλή απόλαυση.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...