tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα αγαπημένα , χειμωνιάτικα υλικά  ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα είναι γιορτή. Η καλύτερή μου στιγμή μάλιστα είναι όταν τελειώσω με το μέλωμά τους και τα αραδιάζω σαν πύργο στην πιατέλα πασπαλίζοντάς τα γενναιόδωρα με τριμμένο καρύδι και κανέλα. Κάποιες φορές ξεφεύγω ωστόσο από το παραδοσιακό τους  σερβίρισμα κι αποφασίζω να τα λούσω με σοκολάτα…

melomakarona me sokolata1

Υλικά:

Όταν λέμε “πίτα” το εννοούμε : Ανοίγουμε δυο φυλλαράκια , και στήνουμε μια γλυκιά και υπέροχη πιτούλα που στο εσωτερικό της κλείνει ζουμερά , καραμελωμένα μήλα , αρωματισμένα με κανέλα και κονιάκ . Είπαμε , από συνταγές για μηλόπιτες άλλο τίποτα…Καταλαβαίνουμε ότι το μήλο είναι λατρεία , ένα δώρο της φύσης που όλοι αγαπάμε και το έχουμε στη ζωή μας…μια απ’ τις πρώτες εικόνες που έχω στο μυαλό μου , σχεδόν μωρό ακόμα είναι ο γυάλινος τρίφτης-βαρκούλα με τον οποίο η μητέρα μου έτριβε μήλο , ένωνε με λίγη ζάχαρη και αυτό ήταν το αγαπημένο μου γλυκό κολατσιό…
Ας δούμε όμως την μηλόπιτά μας :

mhlopita fyllo1
Υλικά :

Κάθε χρόνο τον καλοδέχομαι το Νοέμβρη…Αγαπώ αυτό το μήνα , αγαπώ τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μου τέτοια εποχή , με την ψύχρα να είναι αισθητή , το σούρουπο να έρχεται νωρίς και να υπόσχεται στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μέσα στο σπίτι το οποίο σιγά σιγά αρχίζει να φορά τα χειμωνιάτικά του και να μας γλυκαίνει με τη θαλπωρή του. Αγαπώ το διάκοσμο του σπιτιού αυτή την εποχή με τα απαλά , γήινα χρώματα και τις κολοκύθες με τα χαριτωμένα σχήματά τους και τα λατρεμένα χρώματά τους να έχουν τον πρώτο λόγο μαζί μα τα ρόδια , τα μήλα , τα κυδώνια. Εννοείται πως η κουζίνα μου δεν ξεφεύγει από το “θέμα”…Οι τηγανίτες μου λοιπόν , που ομορφαίνουν τα χαλαρά πρωινά των Κυριακών έχουν το χρώμα , τη γεύση και το άρωμα της αγαπημένης καλοκύθας!

pumpkinpancakes1

Υλικά:

Τώρα είναι η εποχή τους , τώρα θα τα απολαύσουμε , τώρα θα ομορφύνουμε με τα χρώματα και τα αρώματά τους αλλά κυρίως με τη γεύση τους στις στιγμές μας. Φτιάξαμε μαρμελάδα που μοσχοβολάει , φτιάχνουμε καθημερινά smoothies που το άρωμά τους βάζει τη σφραγίδα του , φτιάξαμε κέικς , τα απολαμβάνουμε φρέσκα και ζουμερά όλη την ώρα , φτιάξαμε τάρτα με κρέμα και ροδάκινα , ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κι αυτή την υπέροχη ροαδκινόπιτα , με τη γνωστή μέθοδο της τριφτής ζύμης. Η συνταγή που συμβουλεύτηκα προτείνει κανέλα και μοσχοκάρυδο…Σε αυτό το σημείο δεν ακολούθησα τις οδηγίες της , προσθέτοντας μόνο βανίλια που μαζί με το αρωματικό βούτυρο δε σκεπάζει το αξεπέραστο άρωμά τους αλλά το υπογραμμίζει και το αναδεικνύει με τον πιο υπέροχο τρόπο!

trifti rodakinopita100

Υλικά:

Από τη μια είναι τα κεράσια , αυτά τα ζουμερά , υπέροχα , κατακόκκινα φρουτάκια που περιμένουμε πώς και πώς να κάνουν την εμφάνισή τους και να τα απολαύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε μιας και η εποχή που ευδοκιμούν  είναι σχετικά περιορισμένη κι από την άλλη είναι αυτή η υπέροχη , παραδοσιακή , γαλλική συνταγή που θυμίζει κάτι από γαλατόπιτα με φρούτα . Πρόκειται για μια παραδοσιακή κατασκευή , κάτι σαν ψητή κρέμα η οποία παίρνει χρώμα και άρωμα , γλύκα και χυμούς από τα ζουμερά , φρέσκα κεράσια που ξεφυτρώνουν ομοιόμορφα και φανταχτερά από μέσα της…Κατά τ’ άλλα , είναι τόσο απλή που γίνεται λατρεία…Φυσικά μπορούμε να τη φτιάξουμε και με άλλα φρούτα (φράουλες , βερύκοκα , βατόμουρα , δαμάσκηνα κλπ.) αλλά η αυθεντική πρόταση είναι αυτή με τα λατρεμένα μας κεράσια…

clafoutis26

Υλικά :

Κοιτάζω πάνω στο τραπέζι…Δυο μεγάλες αγάπες είναι εκεί: Ενα καλάθι με τραγανά , ολόφρεσκα , κόκκινα μήλα που  είναι η πρώτη μεγάλη αγάπη και το δοχείο με το αλεύρι , η δεύτερη αγάπη , που είναι η βάση για τα ζυμώματα. Αυτή η αγχολυτική και δημιουργική ενασχόληση με συναρπάζει κυριολεκτικά. Τρελαίνομαι να κλείνω στις χούφτες μου αυτό το εύπλαστο , μαγικό μπαλάκι που παίρνει τη μορφή , το σχήμα και τη διάσταση που θα του δώσω μετά από το πλάσιμο….Μετά από λίγες ώρες , μόλις έκοψα το πρώτο ζεστό κομμάτι στρούντελ και ξεχύθηκαν πλούσια τα αρώματά του , ως δια μαγείας διακτινίζομαι μαζί με την καλύτερή μου φίλη στη Βιέννη , σε ένα ατμοσφαιρικό caffe bistro όπου απολαμβάνομε μαζί με τον καφέ μας το υπέροχο , αυθεντικό , κορυφαίο γλυκό , σήμα κατατεθέν της Αυστρίας , ένα κομμάτι στρούντελ με τραγανό φύλλο βυθισμένο μέσα σε πλούσια , βελούδινη σάλτσα βανίλιας…Γιατί ο νους κάπου-κάπου έχει την ανάγκη να δραπετεύει και να ζει το όνειρο...

stroundel fyllo1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...