tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με κράνμπερις , σταφίδες και μαύρη ζάχαρη (με μελάσα)

Θα  ξεκινήσω με την προσφορά των φρούτων του δάσους κι εδώ συγκεκριμένα των κράνμπερις. Συγχωρέστε μου την "ελληνικοποιημένη γραφή” της ξενικής αυτής λέξης…άλλωστε δεν είναι εκεί η ουσία! Η ουσία είναι ότι πρόκειται για “βόμβες” αντιοξειδωτικών , βιταμινών , αντισωμάτων , αμινοξέων , υδατανθράκων και φυτικών ινών. Τι άλλο να πω γι’ αυτή την κατηγορία θεσπέσιων φρούτων με τα υπέροχα χρώματα και σχήματα που μοιάζουν με ζωγραφιά . Τα φρούτα αυτά μπορούμε να τα βρούμε στο εμπόριο σχεδόν όλο το χρόνο εφόσον διατηρούνται στην κατάψυξη . Η προσφορά τους τεράστια μα η γεύση τους “ξινούτσικη”  γι’ αυτό κι εμείς εδώ θα την ισορροπήσουμε με τις αγαπημένες κι εξίσου πολύτιμες σταφίδες ενώ η μαύρη , μαλακή  ζάχαρη με τη μελάσα χαρίζει την ιδιαίτερη γεύση της.

keik kraberis mayrh zaxarh1

Υλικά:

250 γρ. αλεύρι μαλακό

80 γρ. ζάχαρη

50 γρ. μαύρη ζάχαρη (μαλακή με μελάσα) 

1 κ.γλ. μπέικιν

1 βανίλια , ξύσμα από ένα λεμόνι , λίγο τζίντζερ τριμμένο

60 ml ηλιέλαιο

55 ml βούτυρο λιωμένο

1 μεγάλο αυγό

1/2 κούπα γάλα

1 κούπα κράνμπερις+σταφίδες

keik kraberis mayrh zaxarh2keik kraberis mayrh zaxarh3keik kraberis mayrh zaxarh4keik kraberis mayrh zaxarh5keik kraberis mayrh zaxarh6keik kraberis mayrh zaxarh7keik kraberis mayrh zaxarh8keik kraberis mayrh zaxarh9keik kraberis mayrh zaxarh10keik kraberis mayrh zaxarh11keik kraberis mayrh zaxarh12keik kraberis mayrh zaxarh13keik kraberis mayrh zaxarh14keik kraberis mayrh zaxarh15keik kraberis mayrh zaxarh16keik kraberis mayrh zaxarh17

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι , το μπέικιν , τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 

Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο με το ηλιέλαιο , το αυγό, το γάλα , το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ. Με το σύρμα χτυπάμε καλά τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές υγρό και σιγά σιγά προσθέτουμε αυτό το υγρό μίγμα στα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα μαζί και να σχηματιστεί ένα παχύ μίγμα. Τότε προσθέτουμε τα φρούτα και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε πολύ απαλά κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αδειάζουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μία ώρα. 

Όταν είναι έτοιμο , το αφήνουμε για λίγο , περίπου 15 λεπτά , ξεφορμάρουμε το  κέικ , το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς , το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...