tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κολασμένο κέικ σοκολάτας με γλάσο λευκής σοκολάτας

Απερίγραπτο στη γεύση , απερίγραπτο και στην υφή , κολασμένο , εθιστικό , υπέροχο! Είναι το κέικ “όνειρο” που λιώνει στο στόμα και κατακλύζει τον ουρανίσκο μ’ αυτή τη μοναδική αίσθηση της γλυκιάς “λάσπης” σοκολάτας…Γι’ αυτό , τα κέικς αυτής της κατηγορίας πολλοί τα αποκαλούν mudcakes (mud=λάσπη)…Πειραματίστηκα αρκετά και κατέληξα σ’ αυτές τις αναλογίες υλικών που δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά δε μας φορτώνουν με τύψεις ούτε με αμέτρητες θερμίδες…Χρησιμοποιούμε στο μίγμα  αρωματικό καφέ φίλτρου που χαρίζει τη σπιρτάδα και τη δύναμή του , λίγη “μαύρη σοκολάτα” και αρκετό κακάο…Τέλος γαρνίρουμε με απολαυστικό γλάσο λευκής σοκολάτας και το εξαφανίζουμε πριν καλά , καλά κρυώσει…

kolasmeno keik1


Υλικά:


125 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. καστανή ζάχαρη
220 ml. καφέ φίλτρου με άρωμα της προτίμησής μας (πρότείνω φουντούκι , βανίλια ή καραμέλα)
150 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φαρίνα κοκ.
4 κ.σ. κακάο
1 κ.γλ. μπέικιν
4 αυγά
50 ml. κονιάκ
Υλικά για το γλάσο :
100 γρ. λευκή κουβερτούρα
1-2 κ.σ. γάλα εβαπορέ 

kolasmeno keik2kolasmeno keik3kolasmeno keik4kolasmeno keik5kolasmeno keik6kolasmeno keik7kolasmeno keik8kolasmeno keik9kolasmeno keik10kolasmeno keik11kolasmeno keik12kolasmeno keik13kolasmeno keik14kolasmeno keik15

Εκτέλεση:

-Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο.
-Σε ένα δεύτερο μπωλ λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα για 1 λεπτό.
-Ετοιμάζουμε τον καφέ φίλτρου και όπως είναι καυτός , διαλύουμε μέσα την καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε τον καφέ με τη ζάχαρη στο μπωλ με τη  λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει τελείως και να πετύχουμε ένα ομοιογενές , υγρό μίγμα.
-Στο μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά . Προσθέτουμε το ποτό και στη συνέχεια το μίγμα του αλευριού σιγά σιγά . Όταν έχει ενσωματωθεί το αλεύρι προσθέτουμε και το μίγμα κουβερτούρας-καφέ και αναδεύουμε για λίγο ακόμα .
-Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα ή ταψάκι (26 εκ.) στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα . (Το μίγμα είναι αρκετά υδαρές) . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 180ο για 45-50 λεπτά .
Όταν ψηθεί , περιμένουμε 10 λεπτά , το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα , αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να “στεγνώσει”.
Το τοποθετούμε στην πιατέλα και ετοιμάζουμε το γλάσο: Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα για ένα λεπτό (προσοχή , δεν το αφήνουμε περισσότερο γιατί η λευκή κουβερτούρα “καίγεται” εύκολα και χάνει τη βελούδινη υφή της) . Προσθέτουμε τότε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά και να πετύχουμε ένα βελούδινο , παχύ γλάσο .
Περιλούζουμε το γλυκό μας , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε..
Αν (λέω…αν) μείνει την επόμενη μέρα καλό είναι να τοποθετηθεί στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...