tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ μπανάνας με “τριφτή” επιφάνεια

Καμμιά φορά “ξεμένουν” μπανάνες στο πανέρι της κουζίνας , μαυρίζουν , μαλακώνουν πολύ , φαίνονται αντιαισθητικές , μοιάζουν ακατάλληλες για κατανάλωση και μάλλον προορίζονται για τον κάλαθο των αχρήστων…Πριν πετάξετε τις καημένες τις μπανανούλες στα σκουπίδια , δοκιμάστε αυτό το κέικ…Είναι αρωματικό , αφράτο , έχει βουτυρένια τραγανή επιφάνεια και το άρωμα της μπανάνας κυριαρχεί ευχάριστα. Απαραίτητη προϋπόθεση μάλιστα θεωρείται να είναι οι μπανάνες εξαιρετικά ώριμες. Μετά θα βάλουμε ένα στοίχημα: Αν δεν αφήνετε επίτηδες τις μπανάνες να “παραγίνουν” για να φτιάξετε αυτό το κέικ εμένα να μη λένε Μπέττυ…

banana crumb cake1

Υλικά:

Για την τριφτή επιφάνεια:

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. καστανή ζάχαρη

100 γρ. παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια

Για το κέικ:

100 ml ηλιέλαιο

25 γρ. βούτυρο

150 γρ. ζάχαρη

2 αυγά

1 βανίλια

4 μέτριες πολύ ώριμες μπανάνες

2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν

1/4 κ.γλ. σόδα

1 τσιμπιά αλάτι

banana crumb cake2banana crumb cake3banana crumb cake4banana crumb cake5banana crumb cake6banana crumb cake7banana crumb cake8banana crumb cake9banana crumb cake10banana crumb cake11banana crumb cake12banana crumb cake13banana crumb cake14banana crumb cake15banana crumb cake16banana crumb cake17

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα την τριφτή ζύμη: Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι και την καστανή ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τότε το βούτυρο και το δουλεύουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματίσουμε χοντρά , βουτυρένια ψύχουλα. Τοποθετούμε το μπωλ στο ψυγείο και ξεκινάμε να φτιάχνουμε το κέικ: Καθαρίζουμε τις μπανάνες τις βάζουμε σε ένα μπωλ και τις πιέζουμε με ένα πιρούνι μέχρι να σχηματίσουμε έναν πολτό. Ρίχνουμε τότε στο μίξερ το λάδι , το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια και ένα- ένα τα αυγά. Όταν ενσωματωθούν εντελώς στο μίγμα προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι , το μπέικιν , τη σόδα και το αλάτι. Συνεχίζουμε με την κρέμα γάλακτος και τέλος προσθέτουμε τον πολτό από τις μπανάνες. Τότε αδειάζουμε το μίγμα του κέικ σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα ή αντικολλητική ή με λαδόκολλα (24 εκ.)  . Βγάζουμε την τριφτή ζύμη από το ψυγείο και παίρνουμε μικρές δόσεις από αυτή και τρίβοντάς τη με τα δάχτυλα μας τη σκορπίζουμε ομοιόμορφα πάνω σε όλη την επιφάνεια του κέικ.

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 1 ώρα περίπου. Όταν ψηθεί περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά  και το ξεφορμάρουμε με προσοχή τοποθετώντας το πάνω σε μια σχάρα για λίγο . Το τοποθετουμε μετά στην πιατέλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Κεικ Κέικ μπανάνας με “τριφτή” επιφάνεια