tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

"Τρυπητό" κέικ με φράουλες (poke cake)

Η πρώτη μου δοκιμή με το “τρυπητό” κέικ σοκολάτας με ικανοποίησε απόλυτα …ή καλύτερα με ενθουσίασε πάνω  και πέρα από τις προσδοκίες μου…Το ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι θα ακολουθήσουν πολλά πειράματα και συνδυασμοί με την ίδια μέθοδο  η οποία να σημειωθεί είναι τουλάχιστον διασκεδαστική. Ας πούμε θα ακολουθήσει σοκολατένιο “τρυπητό” με κρέμα μπανάνας ή καρύδας ή πορτοκαλιού κ.λ.π. Σήμερα θα αποφύγουμε τη σοκολατένια βάση , θα φτιάξουμε ένα υπέροχο κέικ βανίλιας , θα το διπλοσιροπιάσουμε με ζαχαρούχο γάλα και με ολόδροση σάλτσα φράουλας , θα το γαρνίρουμε με ανάλαφρη επικάλυψη και θα απολαύσουμε μια μοναδική και ανεπανάληπτη γλυκιά εμπειρία.

tryphto keik fraoylas1

 Υλικά για το κέικ (όλα σε θερμοκρασία δωματίου):

350 γρ. αλεύρι μαλακό

1 κ.σ. μπέικιν

180 γρ. βούτυρο

260 γρ. ζάχαρη

40 ml ηλιέλαιο

4 αυγά

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

300 ml γάλα

Επιπλέον:

1 κουτί γάλα  ζαχαρούχο

Για τη σάλτσα φράουλας:

550 γρ. φράουλες

100 γρ. ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα καστανή)

1 βανίλια

Για την επικάλυψη:

400 ml κρέμα γάλακτος (κρύα)

200 γρ. τυρί-κρέμα

80 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα:

Χρωματιστή τρούφα ή ψιλοκομμένα , καβουρδισμένα αμύγδαλα

tryphto keik fraoylas2tryphto keik fraoylas3tryphto keik fraoylas4tryphto keik fraoylas5tryphto keik fraoylas6tryphto keik fraoylas7tryphto keik fraoylas8tryphto keik fraoylas9tryphto keik fraoylas10tryphto keik fraoylas11tryphto keik fraoylas12tryphto keik fraoylas13tryphto keik fraoylas14tryphto keik fraoylas15tryphto keik fraoylas16tryphto keik fraoylas17tryphto keik fraoylas18tryphto keik fraoylas19tryphto keik fraoylas20tryphto keik fraoylas21tryphto keik fraoylas22tryphto keik fraoylas23tryphto keik fraoylas24tryphto keik fraoylas25tryphto keik fraoylas26tryphto keik fraoylas27tryphto keik fraoylas28tryphto keik fraoylas29tryphto keik fraoylas30tryphto keik fraoylas31tryphto keik fraoylas32tryphto keik fraoylas33

Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι και το μπέικιν και στη συνέχεια το γάλα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Αδειάζουμε το μίγμα σε παραλληλόγραμμο βουτυρωμένο ταψάκι (35X25) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 30 λεπτά!

Μόλις ψηθεί το κέικ το τρυπάμε κοντά-κοντά με το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας ώστε να σχηματιστούν οπές και το περιλούζουμε  ομοιόμορφα με το ζαχαρούχο γάλα.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε  και πλένουμε τις φράουλες και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε στο μπλέντερ για λίγα λεπτά μέχρι να σχηματίσουμε μια παχιά σάλτσα. Αδειάζουμε τη σάλτσα αυτή σε μια κατσαρόλα (αρκετά μεγάλη γιατί θα φουσκώσει η σάλτσα)  τη βάζουμε στη φωτιά και περιμένουμε να έρθει σε βρασμό. Τότε ανακατεύουμε διαρκώς για ένα λεπτό , αποσύρουμε από τη φωτιά και περιλούζουμε με τη ζεστή σάλτσα το κέικ φροντίζοντας να καλύψουμε κυρίως τις οπές.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει κι ετοιμάζουμε την επικάλυψη:

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη μισή άχνη μέχρι να σχηματιστεί σαντιγύ. Με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα χτυπάμε το τυρί με την υπόλοιπη άχνη μέχρι να πετύχουμε μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα αυτή κουταλιά-κουταλιά στην σαντιγύ και χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενωθούν τα δυο μίγματα. Απλώνουμε την επικάλυψη αυτή με μια σπάτουλα πάνω από το κέικ , γαρνίρουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να παγώσει καλά η κρέμα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

(Καλό είναι να αφήνουμε το γλυκό εκτός ψυγείου για κανένα μισάωρο πριν το σερβίρσμα)

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...