tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σοκολατένιο κέικ με αχλάδια

Το πάθος για ένα υγρό , ζουμερό σοκολατένιο κέικ και το ακόμα μεγαλύτερο πάθος για τα αχλάδια με οδήγησαν σε αυτήν εδώ τη συνταγή. Δεν υπάρχει περίπτωση να "πέσω πάνω" σε αξιόπιστη συνταγή που να περιέχει αχλάδια και να μην τη δοκιμάσω. Τα ψημένα αχλάδια είναι απολαυστικά και συναγωνίζονται επάξια τα μήλα και τα κυδώνια…Το άρωμά τους τόσο ξεχωριστό και τόσο διακριτικό , η υφή τους τόσο ζουμερή και η γεύση τους τόσο ιδιαίτερη ώστε δεν χωράει αμφιβολία πως ό,τι και να φτιάξει κανείς με αυτά θα είναι επιτυχημένο. Ένα ακόμα δεδομένο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι η παντελής έλειψη αλευριού στη συνταγή και η παρουσία των ξηρών καρπών. Θα τελειώσω με τη φράση που υπόσχεται το άρωμα αυτού του γλυκού: “ Τα μήλα θέλουν κανέλα και τα αχλάδια μοσχοκάρυδο”….

axladosokolatopita1

Υλικά:

4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

200 γρ. κουβερτούρα

150 γρ. βούτυρο

100 γρ. τριμμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα+φουντούκια)

1 κ.γλ. (γεμάτο) μπέικιν

2 βανίλιες

1/3 τριμμένο μοσχοκάρυδο

3 ισομεγέθη ζουμερά αχλάδια

Αχνη ζάχαρη για το τέλος

axladosokolatopita2axladosokolatopita3axladosokolatopita4axladosokolatopita6axladosokolatopita7axladosokolatopita8axladosokolatopita9axladosokolatopita10axladosokolatopita11axladosokolatopita12axladosokolatopita13axladosokolatopita14axladosokolatopita15axladosokolatopita16axladosokolatopita17axladosokolatopita18

Εκτέλεση:

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια για 2-3 λεπτά κι όταν ασπρίσουν και αρχίσουν να σφίγγουν προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο και τα λιώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί. Ανακατεύουμε τα δυο λιωμένα υλικά με μια σπάτουλα μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο , λείο βελούδινο σοκολατένιο μίγμα. Προσθέτουμε τότε τους κρόκους έναν-έναν και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τότε τις βανίλιες ,το μπέικιν  και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε άλλο λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε πάλι. 

Τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα σε τρεις δόσεις και την ενσωματώνουμε απαλά κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Χρειάζεται λίγη υπομονή σε αυτό το σημείο. Αδειάζουμε το μίγμα σε αντικολλητική φόρμα 26εκ. με αποσπώμενη βάση. 

Καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη σάρκα τους και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε με προσοχή τα κουκούτσια από το κέντρο και τοποθετώντας τα με το κόψιμο προς τα κάτω κόβουμε  με το μαχαίρι λεπτές , παράλληλες λωρίδες ξεκινώντας λίγο πιο κάτω από την κορυφή τους μέχρι το κάτω μέρος. Πιέζουμε ελαφρά ώστε να σχηματιστεί μια βεντάλια και με τη βοήθεια του μαχαιριού μεταφέρουμε το κομμένο αχλάδι-βεντάλια στην επιφάνεια του γλυκού. Συνεχίζουμε με όλα τα “μισά” αχλάδια κατά τον ίδιο τρόπο τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 180ο για 40-45 λεπτά. 

Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και αφαιρούμε το πλαϊνό της φόρμας με προσοχή. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη , κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε . Το ψημένο αχλάδι σε συνδυασμό με το ζουμερό κέικ είναι ασυναγώνιστο.

Καλή απόλαυση!

 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...