tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μηλοκέικ "ανάποδο" (της Μαίρης Τσιάκαλου)

Είναι απόγευμα και κάθομαι ξαπλωμένη στον καναπέ. Χαλαρά κάνω scroll dwon στο κινητό μου και απολαμβάνω την “παρέλαση" εδεσμάτων που πραγματοποιείται με γοργό ρυθμό μπροστά στα μάτια μου…Δύσκολο ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί όλα όσα βλέπει , σπάνιο να κοντοσταθεί το μάτι κάπου και να ρίξει μια δεύτερη ματιά μιας και οι ρυθμοί του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυριολεκτικά μας έχουν μεταλλάξει σε παθητικούς θεατές…Όμως σε κάποιο σημείο οι γευστικοί κάλυκές μου ενεργοποιήθηκαν και η παθητική παρακολούθηση σταμάτησε! Ηταν το πανέμορφο και δελεαστικό κέικ μήλου της αγαπημένης και γνωστής food blogger Μαρίας Τσιάκαλου γνωστής στο instagram ως @marysgramm ,  που με έκανε όχι μόνο να σταματήσω σε αυτό και να το αποθηκεύσω αλλά να σηκωθώ πάραυτα από τον καναπέ και να προχωρήσω στην εκτέλεση της συνταγής. Μετά από μία ώρα κυριολεκτικά διασκεδαστικής διαδικασίας το κέικ ήταν ήδη στο τραπέζι μας , γέμισε το σπίτι μας με αρώματα και τον ουρανίσκο μας με υπέροχη γεύση. Το έφτιαξα και το ξαναέφτιαξα και δεν ήμουν η μόνη ! Το μηλοκέικ της merysgramm έκανε “χαμούλη” και την ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή της. Έχω ωστόσο αποθηκεύσει κάμποσες δικές της ακόμα η οποίες θα πραγματοποιηθούν άμεσα…

mhlokeik marys gram20

Υλικά:

2 μεγάλα μήλα (ή 3 μικρότερα)

2+ 3/4 κούπας αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν

2 βανίλιες

1 κ.γλ.κανέλα

2 μεγάλα αυγά

1/2 κούπα λάδι

3/4 κούπας γάλα

1 κούπα ζάχαρη

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για τη φόρμα:

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Λίγη ακόμα κανέλα

Και λίγη άχνη για το σερβίρισμα

mhlokeik marys gram2mhlokeik marys gram3mhlokeik marys gram4mhlokeik marys gram5mhlokeik marys gram6mhlokeik marys gram9mhlokeik marys gram10mhlokeik marys gram11mhlokeik marys gram7mhlokeik marys gram8mhlokeik marys gram12mhlokeik marys gram13mhlokeik marys gram14mhlokeik marys gram15mhlokeik marys gram16mhlokeik marys gram17mhlokeik marys gram18mhlokeik marys gram1mhlokeik marys gram19mhlokeik marys gram21

Εκτέλεση:

Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι , το μπέικιν , τις βανίλιες και την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε το λάδι , το γάλα , τα αυγά , τη ζάχαρη , το ξύσμα και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Πλένουμε τα μήλα και κόβουμε 3-4 λεπτές φέτες για την επιφάνεια του κέικ ενώ τα υπόλοιπα τα καθαρίζουμε και τα ψίλοκόβουμε. Τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ και τα πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές της σούπας από το μίγμα του αλευριού.

Στρώνουμε λαδόκολλα στη μακρόστενη φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την καστανή ζάχαρη. Απλώνουμε πάνω τις φέτες μήλου που έχουμε κόψει , τις ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με κανέλα. Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη.

Αδειάζουμε το μίγμα των στερεών (αλέυρι-μπέικιν-βανίλιες-κανέλα) μέσα στο μίγμα των υγρών (αυγά-ζάχαρη-λάδι-γάλα) και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Τότε προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα -αλευρωμένα μήλα και τα ενσωματώνουμε κι αυτά στο μίγμα. αδειάζουμε το μίγμα αυτό στη φόρμα πάνω από τις φέτες μήλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μία ώρα. Όταν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο , το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να κρυώσει. Τότε το ξεφορμάρουμε  το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Μετά από λίγη ώρα μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα , το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη , το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Είναι εξαιρετικό!

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...