tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ μόκα με δροσερό frosting

Από τα καλύτερα μου , είναι αυτό το κέικ! Η υφή του είναι σπογγώδης και αφράτη , το άρωμά του ευχάριστο και δυνατό , η γεύση του ακαταμάχητη όπως ο καφές και έχει κι αυτό το υπέροχο , βελούδινο , δροσερό frosting που το καλύπτει τόσο πληθωρικά και συμπληρώνει τη γεύση του με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Θυμίζει τιραμισού και δε βρίσκω καλύτερο για τον απογευματινό καφέ ή το τσάι. Το frosting περιέχει τυρί κρέμα και ποτό με άρωμα καφέ ( Tia Maria ή κάποιο άλλο λικέρ με ανάλογη γεύση) είναι ελαφρύ και μπορούμε σε διαφορες παραλλαγές να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα σωρό ζαχαρομαγειρέματα…Ωστόσο , μόνο και μόνο για να γαρνίρει αυτό το κέικ φτάνει και περισσεύει…

keik moka18

Υλικά :

Για το κέικ:

90 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

120 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

120 ml γάλα χλιαρό

2 κ.σ. (κοφτές) καφέ στιγμής

180 γρ. κοκ. φαρίνα

1 κ.γλ. μπέικιν

2 βανίλιες

Για το frosting :

300 γρ. κρέμα τυρί

60 γρ. άχνη

50 ml λικέρ με άρωμα καφέ ή Tia Maria

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το γάλα που το θέλουμε ζεστό.

keik moka1keik moka2keik moka3keik moka4keik moka5keik moka6keik moka7keik moka8keik moka9keik moka10keik moka12keik moka13keik moka14keik moka15keik moka16keik moka17keik moka19keik moka20

 

Εκτέλεση :

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν . Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν . Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τις βανίλιες . Διαλύουμε τον καφέ στο ζεστό γάλα και το προσθέτουμε εναλλάξ μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν. Χτυπάμε για πολύ λίγο ακόμα μέχρι να σχηματίσουμε ένα σχετικά ρευστό μίγμα . Τοποθετούμε λαδόκολλα στον πάτο μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ και λαδώνουμε τα πλαϊνά . Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 30 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί , περιμένουμε 5-10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα αφαιρώντας τη λαδόκολλα . Όταν κρυώσει , το τοποθετούμε στην πιατέλα και ετοιμάζουμε το frosting:

Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα μόνο του μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη σε δυο δόσεις . Χτυπαμε για λίγα λεπτά ακόμα και προσθέτουμε σιγά , σιγά το ποτό μέχρι να αποκτήσουμε ένα παχύ , βελούδινο μίγμα. Εφόσον είμαστε σίγουροι ότι το κέικ είναι κρύο , αδειάζουμε πάνω το frosting και το απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια , σχηματίζοντας ανάγλυφο σχέδιο με τη σπάτουλα . Πασπαλίζουμε με καραμελωμένα αμύγδαλα ή τριμμένη κουβερτούρα ή τριμμένα μπισκότα με ξηρούς καρπούς…

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε . Αν δεν καταναλωθεί άμεσα (πράγμα απίθανο) , το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

Σημ.: -Τη διαδικασία για τα  καραμελωμένα αμύγδαλα θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ , στη συνταγή για γλυκό ψυγείου με φυστικοβούτυρο.

-Η συγκεκριμένη δοσολογία δίνει ένα κέικ σχετικά λεπτό. Αν το επιθυμείτε πιο πληθωρικό , κάνετε μιάμιση δόση.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...