tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπισκοτα κουλουρια

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί μερικά γλυκίσματα (και φαγητά βέβαια) τα έχουμε συνδέσει τόσο πολύ με γιορτές και χρονιάρες μέρες και τα στερούμαστε όλο τον υπόλοιπο καιρό…ενώ η καθημερινότητά μας έχει τόσο πολύ ανάγκη από γεύση , από νοστιμιά , από χρώμα και άρωμα…Εεε λοιπόν αυτά τα μπισκότα , αν ρωτήσεις τους περισσότερους θα σου πουν ότι είναι χριστουγεννιάτικα . Εγώ όμως τα λέω “χειμωνιάτικα" , υπέροχα , αρωματικά μπισκότα που μετατρέπουν το απογευματινό τσάι (κυρίως αυτό) σε μια μικρή γιορτή και δεν παύω να τα φτιάχνω για πολύ-πολύ καιρό ακόμα κι αν οι γιορτές έχουν φύγει προ πολλού!
Δείτε τα:

mpiskota tzin1

Υλικά :

Πρώτα-πρώτα με κέρδισε η περιήγηση στις κουζίνες και στις παραδόσεις άλλων  τόπων. Στη συνέχεια ήρθε η προσεκτική ματιά και παρακολούθηση των επιτυχημένων foodbloggers στις γειτονιές του κόσμου. Ομολογώ πως οι Αμερικανίδες συνάδελφοι είναι πολύ συνεπείς και ακριβείς σε αυτό που κάνουν και η δουλειά τους με εντυπωσίασε και με ξενάγησε στον κόσμο των γεύσεων και των παραδόσεών τους ώστε με παρέσυρε πολλές φορές σε δοκιμές , σχεδόν πάντα επιτυχημένες…

Μετά ήρθε η ανακάλυψη (που έγινε λατρεία) της γεύσης του τζίντερ αλλά και της μαγικής σε δυνατότητες και ιδιότητες , μελάσας. Όλα αυτά μαζί τι μας δίνουν ; Τα εκπληκτικά , πεντανόστιμα , τρισχαριτωμένα και δημοφιλή gingerbread cookies…

gingerbreadcookies1

Yλικά:

Η θεία Ουρανία , σύζυγος του θείου Λούη (αδελφός της μαμάς) είναι μια αρχοντική γυναίκα…Είναι η “στόφα” της τέτοια , τη θυμάμαι από παιδί. Το σπίτι τους στη Σπάρτη ήταν τόσο καλόγουστο και περιποιημένο που φάνταζε στα παιδικά μου μάτια σαν παλάτι. Φέτος μας περίμεναν στο χωριό . Οι ετοιμασίες  φανέρωναν την σημασία που δίνει η θεία στη λεπτομέρεια. Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας μια όμορφη φοντανιέρα , λευκή με κόκκινα τριαντάφυλλα  τράβηξε αμέσως την προσοχή μου…Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τη θεία Ουρανία! Η επόμενη έκπληξη ήταν το περιεγχόμενο: Τραγανά , πεντανόστιμια , αρωματικά και υπέροχα σουσαμένια κουλουράκια ζυμωμένα με κρασί…Ευτυχώς είχαμε μολύβι και χαρτί…

oyranias1

Υλικά :

Θέλω να κάνω μια εισαγωγή στο άρθρο μου που να αποτελεί μια καλή σύσταση  γι’ αυτά τα μπισκότα μα δεν ξέρω ποιά να πρωτοδιαλέξω! Να αναφέρω  και να επαινέσω το βασικό υλικό παρασκευής τους που είναι η λατρεμένη  βρώμη με το διατροφικό της πλούτο , να αναφέρω τους μαγικούς ξηρούς καρπούς  ή να εστιάσω στη μαλακή μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο που δίνει τέλεια τραγανή υφή και γεύση στα μπισκότα; Να τα προτείνω σαν το πιο ιδανικό συνοδευτικό για το τσάι ή να αναφέρω ότι αποτελεί αχτύπητο δίδυμο με τον καφέ ; Να πω ότι αποτελούν εξαιρετικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους ή τέλειο ενεργειακό σνακ γι’ αυτούς που γυμνάζονται ή ταξιδεύουν…Ούτως ή άλλως τα ανέφερα όλα κι όχι άδικα γιατί αυτά τα μπισκότα είναι η αδυναμία μου! Ωστόσο εγώ θα σας πρότεινα , σχεδόν θα σας παρακαλούσα απλά  να τα δοκιμάσετε γιατί είναι τα πιο υπέροχα , τα πιο νόστιμα , τα πιο δελεαστικά και επιτυχημένα μπισκότα που έχω φτιάξει ποτέ κι είμαι σίγουρη πως θα καθιερωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη…

 cookies bromh1

Υλικά:

Είναι μεσημέρι και κάθομαι στον υπολογιστή μου για να γράψω τη συνταγή για τα μπισκότα μου. Που και που κοιτάζω έξω από το παράθυρο και χαζεύω. Παρατηρώ την Άνοιξη και τα καμώμωτά της . Ενώ ο ήλιος λάμπει κι ο ουρανός είναι καταγάλανος , μια δυνατή μπόρα ετοιμάζεται γιατί στο βάθος μαυρίζει ο τόπος…Οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη όμως κάποιες αξίες παραμένουν   σταθερές. Κοίτα να δεις τώρα που θα φτιάξω ένα φλιτζάνι τσάι με άρωμα earl grey και θα το συνοδέψω με τα ολόφρεσκα , τραγανά μου μπισκότα. Δεν είναι μόνο η λευκή σοκολάτα και τα cranberries που τα κάνουν τόσο ξεχωριστά μα το υπέροχο και λατρεμένο βουτυράκι που τα απογειώνει και μετατρέπει την κάθε μπουκιά σε μια μοναδική απόλαυση…

cookies cranberries leykh sokolata1

Υλικά:

Θα μπορούσα να γράψω πολλά γι’ αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που με παραπέμπει αμέσως σε πολύ όμορφες στιγμές των παιδικών μου χρόνων όταν  με τα παιδικά μου μάτια θαύμαζα τη σκαλιστή κρυστάλλινη φοντανιέρα με το χλιδάτο “πόδι” και μέσα φιγουράριζαν αρχοντικά και απέριττα τα περίφημα αμυγδαλωτα. Η λιτή , αέρινη και παράλληλα πληθωρική τους γεύση με γοήτευε πάντα και δεν τα βαριόμουν ποτέ. Λάτρευα αυτό το τραγανό , φίνο περίβλημά τους και το γλασάτο εσωτερικό τους που ερέθιζε διακριτικά τον ουρανίσκο. Η ονομασία “εργολάβοι” καθιερώθηκε κάπου στη δεκαετία του ’60 και προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το γεγονός ότι αποτελούσε το βασικό κέρασμα τη στιγμή που “υπογράφονταν” τα συμβόλαια για μια καινούρια οικοδομή ανάμεσα στον εργολάβο και στον οικοπεδούχο.

Το κλασικό αυτό γλύκισμα το “πείραξα” λιγάκι , δεν το πασπάλισα κλασικά με ψιλοκομμένα αμύγδαλα , ούτε έβαλα ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο του αλλά το “κύλησα” μέσα στην άχνη ώστε να πάρει αυτή την όμορφη ανάγλυφη μορφή με τα υπέροχα ραγίσματα και φυσικά του έδωσα την ονομασία κρακελέ , όπως ακριβώς ονομάζεται η τεχνοτροπία βαφής επιφανειών με το ίδιο αποτέλεσμα , έτσι ώστε να συνδέομε και τα ζητήματα , αφού… “περί οικοδομής” και εργολαβίας ο λόγος…

amygdalota krakele1

Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...