tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λαδόπιτα με λαχανικά

Δε μπορώ παρά να μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη πίτα που φτιάχνω πολύ συχνά όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό και παράλληλα γευστικό , χορταστικό σνακ ή όταν διανύουμε περιόδους νηστείας ή διατροφής ή όπως ο καθένας ονομάζει τις διατροφικές του επιλογές . Σημασία έχει πως πρόκειται για μια “λαδένια πίτα” ψημένη με λαχανικά , ολόγλυκια , αφράτη , πεντανόστιμη που θα μπορούσε κανείς να την ονομάσει χορτοφαγική πίτσα ή κάπως έτσι…Το σίγουρο είναι πως τα χρώματα , τα αρώματα , οι μυρωδιές και η γεύση της είναι απίστευτα και αποζημιώνουν όλους όσους θα την γευτούν!
Δείτε την :

ladopita laxanika1
Υλικά (για το ζυμάρι):


400 γρ. αλέυρι γ.ο.χ. (έχουμε άλλο λίγο στην άκρη μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε)
350 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Για την πίτα :
2-3 σφιχτές , ώριμες ντομάτες
2 πιπεριές της προτίμησής μας
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
200 γρ. φρέσκα μανιτάρια
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
3/4 φλ. τσ. λάδι
Πιπέρι (και κάπαρη προαιρετικά)

{webgallery}

ladopita laxanika2ladopita laxanika3ladopita laxanika4ladopita laxanika5ladopita laxanika6ladopita laxanika7ladopita laxanika8ladopita laxanika9ladopita laxanika10ladopita laxanika11ladopita laxanika12ladopita laxanika13

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζυμαρένια βάση : Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και την μαγιά . Προσθέτουμε και το χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να ομογενοποιηθούν . Αν κολλάει πολύ στα χέρια και είναι πολύ ρευστό το μίγμα προσθέτουμε λίγες κουταλιές αλεύρι ακόμα και ξαναζυμώνουμε . Δεν περιμένουμε να ξεκολλάει εντελώς από τα χέρια και να πλάθεται εύκολα , απλά να δουλεύεται και να είναι αφράτο . Το σκεπάζουμε τότε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά (περίπου μισή ώρα) .
Πλένουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα μανιτάρια τα οποία καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας . Τα στεγνώνουμε όλα , τα καθαρίζουμε από φλούδες , κοτσανάκια και σπόρια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες . Αν θέλουμε ζεματίζουμε τα κρεμμύδια για 1-2 λεπτά . Τοποθετούμε τότε όλα τα λαχανικά (ντομάτες , πιπεριές , κρεμμύδια , μανιτάρια)  σε ένα σουρωτήρι , τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ανακατεύουμε απαλά ώστε να αφυδατωθούν και να μην έχουν πολλά υγρά κατά το ψήσιμο .
Λαδώνουμε τότε ένα ταψί 28x38 και αδειάζουμε μέσα το ζυμάρι . Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού . Τότε σκορπίζουμε από πάνω όλα τα λαχανικά τα οποία έχουν στραγγίσει αρκετά , αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε και τη ρίγανη και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 200ο για μία  ώρα περίπου , μέχρι να ροδίσει η πίτα μας . Όταν την βγάλουμε από το φούρνο (σε αυτό το σημείο προσθέτουμε , αν θέλουμε κάπαρη) , περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε . Τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι εξαιρετική !
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...