tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κόκορας (ελευθέρας βοσκής) λαδορίγανη

Θυμάμαι στο αναγνωστικό της α' δημότικού το μάθημα με τον "περήφανο κόκορα"…Πόσο τον θαύμαζα, πόσο τον καμάρωνα….Τον φανταζόμουν σα βασιλιά μέσα στο κοτέτσι να περιφέρεται και να λαλεί γεμάτος καμάρι… Έναν τέτοιο κόκορα είχαμε κι εμείς στο κοτέτσι μας (αυτό είναι ένα από τα προνόμια των κατοίκων της Επαρχείας) . Τον έβλεπα και τον καμάρωνα ! Τα χρώματά του , το παράστημά του το περπάτημά του. Με συνοπτικές διαδικασίες θα περάσω στο κομμάτι της μαγειρικής γιατί , όπως και να το κάνουμε….όταν ήρθε η ώρα να τον σφάξουμε δεν ένιωσα και τόσο βολικά..Εκείνο που σκέφτηκα είναι να βάλω τα δυνατά μου για να τον μαγειρέψω  όσο το δυνατόν καλύτερα!!
Η αλήθεια είναι πως τα κατάφερα :

kokoras ladorigani1

Υλικά:


1 κόκορας καθαρισμένος ,πλυμένος και κομμένος σε μερίδες
1 φλ. ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από δυο λεμόνια
1 ποτηράκι (του κρασιού) νερό
Αλάτι , πιπέρι,θυμάρι  και ρίγανη (μπόλικη)

kotopoulo patates gastra2kokoras ladorigani2kokoras ladorigani4patates san thganites5

Εκτέλεση:
Σε μεγάλη , απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο από το λάδι μας και ροδίζουμε το κρέας γύρω-γύρω ώστε να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμο , σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι , το σκορδάκι και το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε και με μπόλικη ρίγανη , ρίχνουμε και το νερό και όταν έρθει σε βρασμό , σκεπάζουμε την κατσαρόλα , χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί καλά για μιάμιση ώρα τουλάχιστον καθώς το κρέας του είναι σφιχτό!
Αφού το ελέγξουμε και δούμε ότι είναι έτοιμο , αφήνουμε το φαγητό μας χωρίς σκέπασμα να πάρει μερικές δυνατές βράσεις ώστε να μελώσει και να δέσει το ζουμί του.
Συνοδεύουμε κλασικά με τηγανητές πατάτες ή με ψητές στη λαδόκολλα (σαν τηγανητές ) ή με ρύζι σπειρωτό….και φυσικά με παγωμένο , λευκό κρασί.

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...