tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζάνες “ογκρατέν” με βασιλικό και δυόσμο

Καλοκαίρι….και πάλι καλοκαίρι! η καλύτερη εποχή του χρόνου , τουλάχιστον για έμας που έχουμε την ευλογία να ζούμε κάτω από τον γαλανό , ελληνικό ουρανό και τον ήλιο , να απολαμβάνουμε τη θάλασσα και φυσικά τα γεννήματα της Ελληνικής γης! Το πιάτο που ετοιμάζουμε σήμερα έχει τα υπέρτατα καλοκαιρινά αρώματα και τις κορυφαίες γεύσεις του καλοκαιριού…μελιτζάνες , πιπεριές , βασιλικό και δυόσμο…και όλα αυτά δεμένα με μια σάλτσα ντομάτας όνειρο , γκρατιναρισμένα με τυριά  και μάλιστα…χωρίς τηγάνι….
Δείτε το :

melitzanes ograten1
Υλικά :


4 μέτριες , φλάσκες μελιτζάνες
4 μεγάλες πατάτες
500 γρ. νταμάτα κονκασέ
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι
1 μέτρια πιπεριά
1 χούφτα βασιλικό και δυόσμο ψιλοκομμένα
8-10 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ψήσιμο της μελιτζάνας και της πατάτας
150-200 γρ. κίτρινα τυριά σε ποικιλία (απαραίτητη η παρουσία λίγης παρμεζάνας στο μίγμα των τυριών) τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
Αλάτι και πιπέρι

{webgallery}

melitzanes ograten2melitzanes ograten3melitzanes ograten4melitzanes ograten5melitzanes ograten6melitzanes ograten7melitzanes ograten8melitzanes ograten9melitzanes ograten10

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε παχιές ροδέλες . Τις αλατίζουμε και τις αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με  λαδόκολλα . Τις λαδώνουμε ελαφρά με το πινέλο και τις βάζουμε στο φούρνο , στους 220ο , στις αντιστάσεις , μια θέση πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθούν . Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ψήσουμε όλες τις μελιτζάνες (συνήθως βγαίνουν δύο “φουρνισιές”) . Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τις πατάτες : Τις καθαρίζουμε , τις πλένουμε , τις κόβουμε , τις αλατίζουμε , τις λαδώνουμε και τις αραδιάζουμε στο ταψί . Τις ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο (στους 220ο) μέχρι να ροδοψηθούν κι αυτές !
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα απλωτό σκεύος , ρίχνουμε την ντομάτα , το κρεμμύδι και την πιπεριά κομμένα σε κομματάκια , το βασιλικό και το δυόσμο , το ελαιόλαδο (8-10 κ.σ.) αλάτι και πιπέρι (δεν τσιγαρίζουμε τίποτα) , τα ανακατεύουμε και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα!
Τοποθετούμε τότε σε ένα πυρίμαχο , στρογγυλό σκέυος μελιτζάνες και πατάτες ανάμικτα ώστε να σχηματίσουμε μια στρώση . Απλώνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα από πάνω . Συνεχίζουμε με μελιτζάνες και πατάτες και πάλι απλώνουμε σάλτσα…μέχρι να τελειώσουν τα υλικά .
Τελειώνουμε στρώνοντας τα τριμμένα τυριά .
“Γκρατινάρουμε" στο φούρνο , στους 200ο , για 10 λεπτά περίπου , μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει το φαγητό ένα ωραίο , χρυσαφί χρώμα .
Περιμένουμε λίγα λεπτά να σταθεί και να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι .
Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και προσέχουμε γιατί το αποτέλεσμα είναι….σκέτη αποπλάνηση!
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...αλατι! Κύρια Πιάτα Μελιτζάνες “ογκρατέν” με βασιλικό και δυόσμο