tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ζύμη Pate brisse (Πατ μπριζέ)

Αυτή η ζύμη αποτελεί την πιο απλή και συνάμα την πιο φίνα και απέριτη βάση για αλμυρές (κυρίως) τάρτες. Το μυστικό της κρύβεται στο βασικό υλικό που δεν είναι άλλο από το μοναδικό και ανεπανάληπτο βούτυρο το οποίο δουλεύουμε παγωμένο καθώς και στο παγωμένο νερό που εμποδίζει το αλεύρι να αναμιχθεί ολοκληρωτικά με το βούτυρο ώστε να σχηματίζονται λεπτές στρώσεις και μετά το ψήσιμο η βάση αυτή να φαίνεται τόσο τριφτή και τόσο αέρινη που θυμίζει σφολιάτα. Την προψήνουμε για λίγη ώρα και μετά είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε γέμιση προτιμάμε.

pat brisee1

Υλικά (για μια ταρτιέρα 25x20 ή διαμέτρου 24 εκ.)

190γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Λίγο αλάτι

110 γρ. βούτυρο από το ψυγείο

 60 ml παγωμένο νερό

 

pat brisee2pat brisee3pat brisee4pat brisee5pat brisee6pat brisee7pat brisee8pat brisee9pat brisee10pat brisee11pat brisee12pat brisee13pat brisee14pat brisee15pat brisee16pat brisee17

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και αρχίζουμε να δουλεύουμε τα δυο υλικά με γρήγορες κινήσεις ώστε να σχηματίσουμε χοντρά , βουτυρωμένα κομμάτια αλευριού. Προσθέτουμε τότε το παγωμένο νερό και δουλεύουμε άλλο λίγο τα υλικά χωρίς να τα βασανίσουμε για πολύ ώρα. Δε θέλουμε ένα ομοιογενές μίγμα αλλά μια ακανόνιστη μάζα. Σχηματίζουμε τότε ένα βουναλάκι , το πιέζουμε ελαφρά ώστε να πλατύνει και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Το τοποθετούμε τότε στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για μισή με μία ώρα.

Αλευρώνουμε τότε τον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε εκεί τη ζύμη. Αλευρώνουμε και την επιφάνεια της ζύμης και απλώνουμε με τον πλάστη ένα χοντρό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάσταση της ταρτιέρας μας , δεδομένου ότι θα ανέβει η ζύμη και στα πλάγια. Ρολάρουμε το φύλλο στον πλάστη και το μεταφέρουμε ξεδιπλώνοντάς το στην ταρτιέρα. Παιρνώντας τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα κόβουμε τα περισσεύματα ώστε να έρθει η ζύμη ακριβώς. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τότε μια λαδόκολλα και σκορπίζουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια της ζύμης φασόλια ώστε να εμποδίσουν με το βάρος τους να φουσκώσει η βάση της τάρτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τότε τη λαδόκολλα με τα φασόλια , γεμίζουμε με ό,τι λογής γέμιση επιθυμούμε και ψήνουμε για όσο υποδεικνύει η συνταγή μας.

ΚΑλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...