tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γκουακαμόλε (guacamole)

Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν πριν λίγα χρόνια όταν στα πλαίσια ειδικής διατροφής έψαχνα για τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Τότε το θεώρησα εξεζητημένο και δύσκολο να ενταχτεί στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Πόσο λάθος έκανα! Πρώτη η κόρη μου η Σάτυ το αγάπησε , το καθιέρωσε και σχεδόν το επέβαλε στο οικογενειακό τραπέζι. Σκέτο σαν “ντιπ” με κράκερς και κριτσίνια ή με ψημένες αραβικές πιτούλες ή σαν συνοδευτικό σε γεύματα με σάντουιτς και αυγό ή σαν κυρίαρχο υλικό σε μεξικανικά “νάτσος” το γκουακαμόλε είναι δροσερό , απολαυστικό και πολύ ωφέλιμο.

guacamole1

Υλικά (για ένα μικρό μπωλ):

2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο

1 μικρή σφιχτή ντομάτα

1 ξερό κρεμμύδι

Αλάτι και πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο

Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι

(Λίγες σταγόνες καυτερή σάλτσα tabasco προαιρετικά)

guacamole2guacamole3guacamole4guacamole5

Εκτέλεση:

Πρώτα πρώτα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο νερό για λίγη ώρα ώστε να φύγει η αψάδα του. Το ξεπλένουμε , το στραγγίζουμε και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά: Πλένουμε την ντομάτα, την κόβουμε σε κυβάκια και τρίβουμε το σκόρδο. Καθαρίζουμε τότε το αβοκάντο , το ρίχνουμε σε ένα μπωλ το πιέζουμε με το πιρούνι κάνοντας ένα πρόχειρο λιώσιμο και ΑΜΕΣΩΣ το περιλούζουμε με το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας καλά ώστε να μη μαυρίσει. Προσθέτουμε τότε και τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι , ντομάτα , αλάτι , πιπέρι και tabasco) και κάνουμε ένα απλό ανακάτεμα με το πιρούνι. Μεταφέρουμε σε μπωλ σερβιρίσματος και το χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση.

Σήμ. : -Προτιμώ ξεκάθαρα και προτείνω το λιώσιμο του αβοκάντο με το πιρούνι και ένα απλό ανακάτεμα των ψιλοκομμένων υλικών  γιατί το θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρον έτσι το γκουακαμόλε παρά μια αδιάφορη αλοιφή όπου το μπλέντερ ισοπεδώνει όλα τα υλικά!

-Επειδή το αβοκάντο μαυρίζει όταν εκτεθεί στον αέρα , το καθαρίζουμε τελευταία στιγμή αμέσως πριν τη χρήση και το περιλούζουμε με το λεμόνι. Καλό είναι να καταναλωθεί άμεσα. Αν θέλουμε να φυλάξουμε μια ποσότητα στο ψυγείο , το κλείνουμε αεροστεγώς ή τοποθετούμε πάνω στην επιφάνειά του μεμβράνη φροντίζοντας να μην παίρνει καθόλου αέρα.

Καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...