tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Όταν ετοίμαζα το άρθρο για τα μπιφτέκια ο σύζυγος είχε ένσταση : "Τι ; μπιφτέκια με πατάτες θα γράψεις; αυτό το ξέρει κι η κουτσή Κατίνα…." (ας με συγχωρέσει η συμπαθέστατη Κατίνα , δεν έχω τίποτε μαζί της… ο λόγος το λέει…).Εεεε ναι , λοιπόν , μπιφτέκια με πατάτες θα γράψω όπως τα έψηνε η γιαγιά μου στο φούρνο όταν μας περίμενε στις διακοπές… καλή και η κινόα , καλά και τα γκότζι μπέρι  και τα γλυκόξινα και τα ταϋλανδέζικα και τα γκουρμέ , αλλά ας μην ξεχνάμε εκείνο το άρωμα της παραδοσιακής κουζίνας κι ας μην αφήνουμε τη φρενίτιδα του μοντερνισμού να μας παρασύρει εντελώς…

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το φαγάκι μας και μετά να γλείφουμε τα δάχτυλά μας :

mpiftekia patates1

Υλικά  για τα μπιφτέκια:


750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί νοτισμένο σε νερό και καλά στιμμένο
10 κ.σ. λάδι
1 μεγάλο αυγό
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 κ.σ. ξύδι
Αλάτι , πιπέρι και ΜΠΟΛΙΚΗ ρίγανη
Υλικά για τις πατάτες και γενικά για το ψήσιμο :
6-7 μέτριες πατάτες
Χυμό από δύο ζουμερά λεμόνια
1 φρέσκια ντομάτα
Αλάτι επιπλέον (με προσοχή)
1 κούπα λάδι

{webgallery}

mpiftekia patates2mpiftekia patates3mpiftekia patates4mpifteki patates5

{/webgallery}
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τις πατάτες: Τις καθαρίζουμε , τις πλένουμε , τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και τις τοποθετούμε  σε ένα λεκανάκι. Τότε τις αλατίζουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού , τη φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη και λίγο από το λάδι (απ' τη μια κούπα). Τις ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια μας.
Τοποθετούμε τα υλικά για τη ζύμη των μπιφτεκιών σε ένα δεύτερο λεκανάκι και τα ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να ενωθούν εντελώς μεταξύ τους . Πλάθουμε τότε τα μπιφτέκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί , με κενά ανάμεσα . Προσθέτουμε και τις πατάτες στα κενά (χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν μεγάλο σκεύος για να μην σκεπάζονται ούτε τα μπιφτέκια ούτε οι πατάτες και να ψηθούν ομοιόμορφα) μαζί με όλα τα υγρά της λεκάνης  . Περιλούζουμε και με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 250ο . Μετά χαμηλώνουμε στους 180ο και ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα , μέχρι να ροδίσουν καλά . Αν χρειαστεί , το τελευταίο 15λεπτο γυρίζουμε τα μπιφτέκια για να πάρουν χρώμα κι απ' την άλλη πλευρά.
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...