tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ρύζι με καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια

Το λατρεύω αυτό το πιάτο! Δεν έχω πολλά να πω , ούτε να κάνω ιδιαίτερες συστάσεις , ούτε να αναλύσω τη διατροφική του αξία περί πρωτεϊνών και αμινοξέων καθώς η εικόνα μιλάει από μόνη της. Εξάλλου τα μανιτάρια είναι “έρωτας” και μάλιστα πολύ δυνατός. Αυτό το πιάτο έχει το πλεονέκτημα ότι εμπλουτίζεται με εξίσου αγαπημένα υλικά : Τα καραμελωμένα κρεμμύδια με την καστανή ζάχαρη , τη σάλτσα σόγιας που δίνει τη δική της σφραγίδα και τα ιδιαίτερα μπαχαρικά που του προσθέτουμε και το απογειώνουν..Κατά τ’ άλλα , βάζουμε στο πιάτο μια ποσότητα σπυρωτού ρυζιού και το γαρνίρουμε με τα θεϊκά μανιτάρια…Τόσο απλά…τόσο υπέροχα!

ryzi karamelomena manitaria kremmydia1

Υλικά :


1 κούπα ρύζι κίτρινο (τύπου Αμερικής)
2 1/2 κούπες ζωμό λαχανικών (ή 2 1/2 κούπες νερό κι έναν κύβο λαχανικών)
Για τα μανιτάρια:
350 γρ. φρέσκα μανιτάρια
2 μεγάλα , ξερά κρεμμύδια
6 κ.σ. λάδι
1 κ.γλ.(γεμάτη)  καστανή ζάχαρη
3-4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών ( πιπέρι , κόλιανδρο , μπαχάρι , τζίντζερ , αποξηραμένο σχινόπρασο και πολύ λίγο γαρίφαλο)
Αλάτι

ryzi karamelomena manitaria kremmydia2ryzi karamelomena manitaria kremmydia3ryzi karamelomena manitaria kremmydia4ryzi karamelomena manitaria kremmydia5ryzi karamelomena manitaria kremmydia6ryzi karamelomena manitaria kremmydia7

Εκτέλεση:

-Ετοιμάζουμε τα υλικά , κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες , το ίδιο και τα κρεμμύδια. Ζεματίζουμε τα κρεμμύδια σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και στραγγίζουμε καλά!
-Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό λαχανικών ή το νερό με τον κύβο να βράσουν . Όταν πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι , χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά , οπότε θα είναι έτοιμο το ρύζι.
-Παράλληλα σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και ζεσταίνουμε καλά . Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τότε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστα να πάρουν κι αυτά το χαρακτηριστικό “καραμελένιο” χρώμα . Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά . Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και 2-3 κουταλιές από το ζωμό του ρυζιού που βράζει στη διπλανή εστία.
Περιμένουμε να πάρει δυο βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
-Όταν ετοιμαστεί το ρύζι , το σκεπάζουμε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει και να γίνει σπυρωτό.
-Σερβίρουμε: Ανακατεύουμε το ρύζι για λίγο μέχρι να αφρατέψει , το αδειάζουμε σε ένα μπωλ σερβιρίσματος και το γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια-μανιτάρια με όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε προαιρετικά λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...