tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπατσαριά Ιωαννίνων

Μη με ρωτάτε να σας πω τι σχέση έχω με τα Ιωάννινα…δεν έχω ούτε συγγενείς , ούτε καμιά καρδιακή φίλη , ούτε έχω υπηρετήσει εκεί , ούτε κάποιος δικός μου μένει εκεί . Η σχέση μας είναι πολύ απλά…σχέση πάθους . Έχω επισκεφτεί την πόλη των Ιωαννίνων , τα Ζαγοροχώρια και τις γύρω περιοχές πολλές φορές , έχω απολαύσει το "χρώμα" τους όλες τις εποχές στου χρόνου , έχω κάνει εκεί Χριστούγεννα , καλοκαιρινές διακοπές , αποδράσεις τετραήμερες…έχω περπατήσει σε δρομάκια χαμένα μέσα σε δέντρα , πλάι στο Βοϊδομάτη , έχω γευτεί τις απίστευτες πίτες και τα απίστευτα κρεατικά…Χρωστάω βέβαια στον εαυτό μου ένα ταξίδι στο μαγευτικό Συρράκο…Ας δούμε τώρα τη μπατσαριά , μια παραδοασιακή πίτα με χυλό καλαμποκάλευρου και σπανάκι .

mpatsaria1

Υλικά :


Για το χυλό:
2 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο
1 στραγγιστό γιαούρτι
1/2 φλ.τσ. λάδι
1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα
Αλάτι
Για το τέλος :
1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα
1 μεγάλο αυγό
Για τη γέμιση :
1 κιλό σπανάκι ή ανάμικτα χόρτα (μυρωδιές , σέσκουλα , λάπαθα κλπ…)
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. πλιγούρι
300 γρ. φέτα
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ.τσ. λάδι
Και λίγο ακόμα λάδι για το ταψί

mpatsaria2mpatsaria3mpatsaria4mpatsaria5mpatsaria6mpatsaria7mpatsaria8mpatsaria9mpatsaria10mpatsaria11mpatsaria12mpatsaria13

Εκτέλεση :

-Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση : Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα σπανάκια ή τα χορταρικά μας . Τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν . Στην ανάγκη τα πιέζουμε λίγο με μια κουτάλα . Όταν έχουν στραγγίσει καλά , τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση (άνιθο , κρεμμυδάκια , πλιγούρι , τυρί , αυγά , λάδι , αλάτι , πιπέρι) . Τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη .
-Ετοιμάζουμε τότε το χυλό: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακούβα στη μέση . Προσθέτουμε τότε το γιαούρτι , το 1/2 φλ.τσ γάλα  και το 1/2 φλ.τσ. λάδι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε ένα σφιχτό και αρκετά εύπλαστο ζυμάρι . Λαδώνουμε τότε ένα στρογγυλό , μέτριο ταψί και απλώνουμε με τα χέρια μας τη μισή ποσότητα ζυμαριού που ετοιμάσαμε .
-Αδειάζουμε πάνω από το στρωμένο ζυμάρι τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα κουτάλι .
-Προσθέτουμε τότε στο άλλο μισό ζυμάρι που έμεινε στη λεκάνη το 1/2 φλ.τσ. γάλα και το αυγό χτυπημένο . Ανακατεύουμε τότε με τα χέρια μας μέχρι το ζυμάρι να αραιώσει και να μετατραπεί σε έναν πηχτό χυλό . Αδειάζουμε αυτό το χυλό πάνω από το σπανάκι ομοιόμορφα και η πίτα είναι έτοιμη για ψήσιμο .
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για περίπου μία ώρα . Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Σημειώσεις :
-Δε δίνω ακριβές νούμερο ταψιού , γιατί αυτό εξαρτάται από το πόσο λεπτή ή πιο παχουλή προτιμάμε την πίτα . Ενδεικτικά αναφέρω ότι εγώ την ψήνω σε ταψί διαμέτρου 32 εκ.
-Τη συνταγή αυτή , βρήκα και τροποποίησα ελαφρά από το site http://www.zagoroxoria.gr/
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Ελευθερία μου ελπίζω να τα λέω καλά ;) <3

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...