tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο

Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο

Το ψωμί είναι ευλογία , είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα  με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει…λογιών-λογιών…ψωμάκια που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αφράτο λευκό ψωμί με λίγο καλαμποκάλευρο , ένα πεντανόστιμο ψωμί που τελειώνει πριν…τελειώσει η μέρα…
Δείτε το :

psomi kalampokaleyro1
Υλικά :


400 γρ. αλεύρι τύπου 70%
100 γρ. καλαμποκάλευρο
290 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 τσιμπιά ζάχαρη
5 κ.σ. λάδι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι 

psomi kalampokaleyropsomi kalampokaleyro3psomi kalampokaleyro4psomi kalampokaleyro5psomi kalampokaleyro6psomia kalampokaleyro7psomi kalampokaleyro8psomi kalampokaleyro9psomi kalampokaleyro10psomi kalampokaleyro11psomi kalampokaleyro12psomi kalampokaleyro13

Εκτέλεση :

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι . Σε ένα βαθύ μπωλάκι ρίχνουμε το χλιαρό νερό , τη ζάχαρη , το λάδι και τη μαγιά . Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά (ζάχαρη και μαγιά) και τοποθετούμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ έχοντας τοποθετήσει το γάντζο . Περιμένουμε δυο-τρία λεπτά και θέτουμε το μίξερ σε λειτουργία προσθέτοντας τμηματικά το αλεύρι . Ζυμώνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά και έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που μαζεύεται σε ενιαίο ζυμάρι γύρω από το γάντζο . Παίρνουμε τότε το ζυμάρι , το δουλέυουμε για λίγο στα χέρια μας (αν κολλάει ελαφρά , χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι) , το τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένη λακάνη , το σκεπάζουμε με πετσέτα και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο . Τότε αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας , αδειάζουμε πάνω το διογκωμένο ζυμάρι , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το διπλώνουμε λίγες φορές με τα χέρια μας . Σχηματίζουμε τότε μια ομορφη , λεία μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένη στρογγυλή φόρμα (20εκ.) ή μακρόστενη του κέικ (σ' αυτή την περίπτωση δεν πλάθουμε μπάλα αλλά ρολό) με τις διπλώσεις στο κάτω μέρος , σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα και περιμένουμε να φουσκώσει και να πάρει όλο το χώρο του σκεύους . Τότε χαράζουμε απαλά την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μια περίπου ώρα. Όταν είναι έτοιμο , το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει .
Το ψωμάκι μας είναι έτοιμο , αφράτο και ευωδιαστό!
Καλή επιτυχία!

Σημ. Αν δεν έχουμε μίξερ ή το κατάλληλο εξάρτημα για ζύμωμα , τοποθετούμε τα αλεύρια σε μια λεκάνη , κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε  εκεί  το νερό με το λάδι και τη μαγιά που έχουμε ετοιμάσει ζυμώνοντας  με τα χεράκια μας από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά και να πετύχουμε το ζυμάρι που θέλουμε ακολουθώντας από 'κει και πέρα τα ίδια βήματα .

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...αλατι! Bασικές συνταγές Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο