tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χοιρινό με πράσα αυγολέμονο

Μα τι φαγητό είναι αυτό!… Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και με ρωτούσαν ποιό είναι το αγαπημένο μου φαγητό , χωρίς να το πολυσκεφτώ απαντούσα : "Μα φυσικά χοιρινό με χόρτα αυγολέμονο"…Παιδάκι - πράμα δεν έλεγα ένα παστίτσιο , ένα κοτόπουλο με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά…όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου…και τους ξάφνιαζα όλους . Την αλήθεια έλεγα…το αγαπούσα και το αγαπώ αυτό το φαγητό . Το έφτιαχνε βέβαια η μητέρα με άγρια , πικρά ραδίκια , όχι με πράσα αλλά ποιός νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες…όλα τα χορταρικά είναι καλοδεχούμενα όταν συνοδεύουν ένα καλομαγειρεμένο μεζεδάκι , λουσμένο με την ξινούτσικη και βελουδένια σάλτσα αυγολέμονο…Νομίζω …το είχα πιάσει το νόημα…και πιστεύω να συμφωνείτε.

xoirino prasa1
Υλικά :


1.300 γρ. χοιρινό κρέας από σπάλα
5 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
3-4 κλωνάρια σέλερυ (βλαστό και φύλλα) καθαρισμένα από νεύρες και ψιλοκομμένα
1 μέτριο καρότο κομμένο σε κυβάκια
2 μέτρια , ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κρασοπότηρο λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα αυγολέμονο :
2 κ.γλ. κορν φλάουρ
2 μεγάλα αυγά
Χυμό από δύο ζουμερά λεμόνια (αλλιώς χρησιμοποιούμε περισσότερα)

xoirino prasa17xoirino prasa2xoirino prasa3xoirino prasa4xoirino prasa5xoirino prasa6xoirino prasa7xoirino prasa8xoirino prasa9xoirino prasa10xoirino prasa11xoirino prasa12xoirino prasa13xoirino prasa14xoirino prasa15xoirino prasa16
Εκτέλεση :
-Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια . Ζεματίζουμε τα πράσα σε μπόλικο βραστό νερό για 3-4 λεπτά , τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη . Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά .
-Βάζουμε σε απλωτή , μεγάλη κατσαρόλα λίγο από το λάδι και ζεσταίνουμε . Αραδιάζουμε τότε μέσα τα κομμάτια του χοιρινού να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές . Προς το τέλος προσθέτουμε και τα κρεμμύδια να σωταριστούν κι αυτά και να μελώσουν . Συμπληρώνουμε τότε και το υπόλοιπο λάδι , και το σέλερυ και το καρότο , αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό , σκεπάζουμε το φαγητό , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μιάμιση ώρα περίπου . Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο , προσθέτουμε και τα πράσα και μαγειρεύουμε για λίγη ακόμα ώρα . Αν δούμε ότι έχει στεγνώσει προσθέτουμε λίγο βραστό νερό .
-Ετοιμάζουμε τότε τη σάλτσα αυγολέμονο : Αδειάζουμε όλα (μα όλα) τα υγρά του φαγητού σε μια μέτρια κατσαρόλα και περιμένουμε να πάρει βράση ενώ παράλληλα χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά και το χυμό λεμονιού , και ενώ διαλύουμε τις δυο κουταλιές κορν φλάουρ σε ένα γεμάτο ποτήρι κρύο νερό . Όταν ο ζωμός πάρει βράση , προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύομε με το σύρμα μέχρι να “ δέσει” η σάλτσα . Όταν πάρει τις πρώτες βράσεις θα δούμε ότι θα αρχίσει να πήζει όποτε προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις το αυγολέμονο , ανακατεύουμε ζωηρά και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά . Περιλούζουμε το φαγητό με τη σάλτσα και κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να πάει παντού .
Σερβίρουμε αμέσως , πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ! Καλή όρεξη....

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...