tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φασολακια τσαουλια ''το μαγερεμα της γιαγιας''

Αυτό το φαγητό , το  απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού , το φτιάχνω πολύ συχνά , όπως όλοι μας άλλωστε. Εγώ το φτιάχνω όπως ακριβώς το έφτιαχνε η γιαγιά μου στο χωριό  , χωρίς να προεθέσω ούτε να αφαιρέσω κάτι με σκοπό να το εξευγενίσω ή να το βελτιώσω , χωρίς τσιγαρίσματα , σωταρίσματα κλπ. Πολλοί το αποκαλούν "σύβραση" , κάπου έχω ακούσει να το αποκαλούν "τουρλού" και νομίζω πως η ονομασίες αυτές έχουν να κάνουν με την απλοποιημένη διαδιακσία μαγειρέματος : Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα και απλά τα βράζουμε... Ακριβώς αυτά τα υλικά είναι που κάνουν τη διαφορά , είναι που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι , χωριό , κήπο και εξοχή! Το ζυμωτό ψωμί και το τυρί "φέτα" δεν τα προτείνω , τα επιβάλλω :

Ας το μαγειρέψουμε κι ας το απολαύσουμε :

fasolakia tsaoulia2

Υλικά:

500.γρ φασολάκια τσαουλιά

2-3 κολοκυθάκια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

3-4 πατάτες κομμένες κι αυτές σε κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο

3-4 μεγάλες , ωριμες ντομάτες χοντροτριμμένες

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μερικά κλωναράκια δυόσμο (απαραίτητο)

1 κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

fasolakia tsaoulia4fasolakia tsaoulia1fasolakia tsaoulia3fasolakia tsaoulia2

Εκτέλεση:

Πλένω πολύ σχολαστικά όλα μου τα λαχανικά και καθαρίζω τα φασολάκια από τις άκρες και τα πλαϊνά νεύρα. Τοποθετώ όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα μου και τα περιλούζω με το  λάδι. Αλατοπιπερώνω…. Δεν ακολουθώ καμμιά ιδιαίτερη διαδικασία ούτε μέθοδους πολύπλοκες. Βράζω σε μέτρια φωτιά το φαγητό μου για 45 λεπτά με μία ώρα και στο τέλος , ξεσκεπάζω την κατσαρόλα μου , δυναμώνω τη φωτιά για να μελώσει το φαγητό μου και και να πιει τα περιττά υγρά και  το  σερβίρω. Απολαμβάνουμε  με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.

Δυο λόγια ακόμα:

  • Η γιαγιά μου λέει : ''Το μαγέρεμα το φτιάχνει το λάδι'' και δεν έχει άδικο…..(βάλτε μπόλικο μην το λυπάστε)
  • Και μια  συμβουλή δική μου: Προσοχή στις ''βούτες'' . Μ'αυτή την πεντανόστιμη σάλτσα και φρέσκο ψωμί μπορεί να εξαφανιστεί όλο το καρβέλι και να μην το έχουμε καταλάβει…… ;)
  • Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...