tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι και μάραθο

Αυτό το φαγητό , τώρα τελευταία έχει αντικαταστήσει το κλασικό σπανακόρυζο…όχι ότι δεν μας αρέσει , αλλά τα φασόλια όπως και να το κάνουμε …κάνουν τη διαφορά…Είναι  γεμάτα μέταλλα και ιχνοστοιχεία  (υψηλότατη περιεκτικότητα σε σίδηρο , κάλιο , χαλκό , ασβέστιο , φώσφορο) , φυτικές ίνες ,  φυλικό οξύ και  Β1 (βιταμίνη που βοηθά την καλή λειτουργία του εγκεφάλου )  ,  έχουν αντικαρκινική δράση , μειώνουν τη χοληστρόλη του αίματος και , βέβαια , είναι  άριστη πηγή πρωτείνης!!!
Πάμε να δούμε πως τα φτιάχνουμε:

fasolia mayromatika marathos1

Yλικά:


600γρ. σπανάκια
250γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι μάραθο+άνιθο (μισό-μισό)
2-3 φρέσκιες , ώριμες ντομάτες
3/4 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Λεμόνι για το σερβίρισμα προαιρετικά

fasolia mayromatika marathos2soupies murvdies2spanakopita3fasolia mayromatika marathos3spanakoryzo3fasolia mayromatika marathos4

Εκτέλεση:
Πλένουμε και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό  να βράσουν για 45 λεπτά περίπου. Δε θέλουμε να μας χιλώσουν, αλλά να είναι καλοβρασμένα. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια πολύ καλά. Τα βουτάμε μέσα σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ''ξεθερμιστούν'' . Τα σουρώνουμε κι αυτά.
Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια μας (ή  τριμμένο το φρέσκο κρεμμύδι) , ρίχνουμε και τα σπανάκια , τα φέρνουμε κι αυτά δυο βόλτες στην κατσαρόλα προσθέτουμε και τα μυρωδικά μας , τις ντομάτες , αλατοπιπερώνομε , ρίχνουμε και λίγο νεράκι , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για ένα μισάωρο . Τότε ξεσκεπάζουμε το φαγητό , προσθέτουμε κι ανακατεύουμε και τα φασόλια (ίσως χρειαστεί λίγο αλάτι ακόμα) δυναμώνουμε για λίγο τη βράση ώστε  να ενωθούν τα υλικά και να πιεί το φαγητό τα περιτά υγρά……. και είναι έτοιμο!!!
Στο σερβίρισμα , αν το προτιμάμε , ρίχνουμε και λεμόνι!!!

Σημείωση: Τα 600 γρ. σπανάκι μπορούν να αντικατασταθούν με ποικιλία χορταρικών (μυρώνια , καυκαλήθρες, λάπαθα , σέσκουλα …κλπ ) αρκεί να είναι η εποχή που μπορούμε να τα βρούμε. Γίνεται πεντανόστιμο!!!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...