tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φακόρυζο με σκορδάτα μανιτάρια!

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα στη διατροφή μας για την καλή υγεία του μυϊκού συστήματος , αλλά και της σύνθεσης ενζύμων , ορμονών και αμυντικών μηχανισμών για τη σωστή λειτουργία και υγεία του οργανισμού , είναι οι περίφημες πρωτεϊνες τις οποίες παίρνουμε από το κρέας ,  κυρίως το βοδινό αλλά και από το ψάρι , κλπ… υπάρχει όμως κι άλλος ένας τρόπος πολύ υγιεινός και ευεργετικός για τον οργανισμό μας : Πρόκειται για το συνδυασμό οσπρίων και δημητριακών . Μάλιστα , έτσι ακριβώς! ! !  Αν συνδυάσουμε στο γεύμα μας όσπρια (φασόλια , φακές , ρεβύθια, φάβα κλπ.) μαζί με δημητριακά ( ρύζι , σιτάρι , καλαμπόκι , βρώμη , σίκαλη κλπ…) είναι σαν να έχουμε φάει μια γενναία μερίδα  κρέας….. Έτσι λοιπόν φτιάχνω τις φακές και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι , γιατί πολύ μας αρέσουν αλλά και πολύ μας ωφελούν….

fakoryzo1

Υλικά:


200-250  γρ.  φακές ψιλές
1 κούπα ρύζι για πιλάφι
2 κ.σ. λάδι για το ρύζι
300 γρ. μανιτάρια , λευκά , φρέσκα σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
6-8 κ.σ. λάδι για τα μανιτάρια
Λίγο ξύδι βαλσαμικό
3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 μέτριο , ξερό  κρεμμύδι σε φέτες
1 κ.σ. κάππαρη
2-3 ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά Φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες
Αλάτι
Και μια απλή vinaigrette  (λαδόξυδο : 4 κ.σ. λάδι+ 2 κ.σ. ξύδι) για το τέλος {webgallery}

fakoryzo2fakoryzo3fakoryzo4fakoryzo5{/webgallery}

Εκτέλεση :
-Βράζουμε τις φακές σε άφθονο , αλατισμένο νερό για μισή ώρα . Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
-Ετοιμάζουμε το ρύζι , καβουρδίζοντάς το για λίγα λεπτά με το λάδι ( 2. κ. σ.) και προσθέτοντας αλάτι και 2 κούπες νερό  , με τη γνωστή αναλογία. Όταν πιεί το νερό του και έιναι έτοιμο , το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.
-Παράλληλα σωτάρουμε τα μανιτάρια μας με το λάδι (6-8 κ. σ. ) , στη συνέχεια προσθέτουμε και το σκόρδο , το αλάτι και τα  ραντίζουμε με το βαλσαμικό  ξύδι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
-Ετοιμάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, μαϊντανό , κάππαρη και ελιές)
-Σε μια σαλατιέρα ενώνουμε τις φακές , το ρύζι και τα μανιτάρια με όλα τους τα υγρά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε  από πάνω τα υπόλοιπα υλικά , αλατίζουμε άλλο λίγο , αν χρειαστεί και ραντίζουμε  με τη vinaigrette….
-Σερβίρουμε ….και καλή όρεξη
 

Σημείωση :
Aυτό το πιάτο θεωρείται σαλάτα. Αλλά μπορεί άνετα να καλύψει ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα , ειδικά αν συνοδευτεί με λίγο ψαρικό ή λίγο καψαλισμένο ψωμί και τυρί. ;)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...