tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυροπιτάκια κουρού αφράτα (χωρίς αυγά)

Αυτά τα λιγουρευτά , αφράτα και πεντανόστιμα τυροπιτάκια με το ζυμαρένιο περιτύλιγμα και την τυρένια γέμιση είναι συνυφασμένα με ένα παιδικό μου άγχος κι εξηγώ αμέσως τι εννοώ: Είναι εκείνα τα θεϊκά τυροπιτάκια που λάτρευα όταν ήμουν παιδί και τα συνατούσα στα πάρτυ  γενεθλίων των φίλων μου ενώ η "ανατροφή" μου και οι "τρόποι ευγενείας" κάθως και το αυστηρό βλέμμα της μητέρας μου δεν μου επέτρεπαν να πάρω περισσότερα από ένα…άντε κι άλλο ένα στα κρυφά με την ελπίδα πως δε με πήρε κανείς χαμπάρι! Όλο το απόγευμα τα μάτια μου και το μυαλό μου ήταν κολλημένα σ' αυτά….Τώρα πια τα φτιάχνω μόνη μου και τα απολαμβάνω…."άφοβα" κι ανεξέλεγκτα…(Κάλιο αργά παρά ποτέ καθώς λέει η παροιμία) 

tyropitakia koyroy1

Δείτε τα :


Υλικά :
Για τη ζύμη :
1 φλ. τσ. ηλιέλαιο
200 ml. χλιαρό γάλα
Μισό φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ. γλ. (κοφτό) ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 πρέζα αλάτι
400 γρ. (περίπου) κοκ. φαρίνα
Για τη γέμιση (εννοείται ότι αν θέλουμε επιλέγουμε τυριά και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών) :
100 γρ. φέτα τριμμένη
100 γρ. κασέρι τριμμένο
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι , πιπέρι και γλυκιά πάπρικα
Λίγο γαλά εβαπορέ αδιάλυτο και λίγο σουσάμι

 

brios3tyropitakia koyroy2tyropitakia koyroy3tyropitakia koyroy4tyropitakia koyroy5tyropitakia koyroy6tyropitakia koyroy7tyropitakia koyroy8tyropitakia koyroy9tyropitakia koyroy10

Εκτέλεση :

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το λάδι , το χλιαρό γάλα , τη ζάχαρη , το ξύδι και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθούν τα υλικά . Το αφήνουμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο . Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη , ελαστική , λαδένια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα και σχηματίζει μια μπάλα. Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα της τα υλικά με ένα πιρούνι.
Τότε χωρίζουμε τη ζύμη σε 25 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Πατάμε με την παλάμη μας το κάθε μπαλάκι πάνω στον πάγκο εργασίας μέχρι να σχηματίσουμε ένα στργυλλό φυλλαράκι διαμέτρου 8 εκ. ( είναι πανέυκολο γιατί η ζύμη είναι λαδένια και μαλακιά ) . Βάζουμε στο κέντρο του κύκλου μια κουταλίτσα του γλυκού από τη γέμιση και το κλείνουμε σε "μισοφέγγαρο". Τα πατάμε με τα δαχτυλά μας για να κλείσουν καλά και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολα , όχι  πολύ κοντά το ένα με το άλλο…..Τα αλείφουμε με το εβαπορέ , τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στον αέρα , σε προθερμασμένο φούρνο , λίγο πιο κάτω από τη μέση , στους 150ο για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Αν βγει και λίγη γέμιση απ' έξω…δεν πειράζει , αφού αυτά είναι τα πιο ελκυστικά και τα πιο νόστιμα.
Τρώγονται ζεστά ή χλιαρά…δεν πρόκειται να προλάβουν να κρυώσουν εξάλλου…
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...