tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μακαρονόπιτα με χειροποίητο φύλλο , παραδοσιακή

Δε γνωρίζω πολλά πράγματα γύρω από την ιστορία , την προέλευση και την παράδοση που πλαισιώνει αυτή την πίτα , γνωρίζω όμως ότι πρόκειται για μια πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας σε ξυλόφουρνο , με χειροποίητο φύλλο , σ’ αυτό το μαγικό , τεράστιο αλουμίνιο ταψί και τη γέμιζαν με τα αγνά υλικά που διέθετε το πανέρι τους : αυγά , φρέσκο γάλα , χοντρά μακαρόνια και τυρί φέτα . Εγώ τη φτιάχνω συχνά σαν κυρίως γεύμα γιατί πρόκειται για ένα αγαπητό φαγητό , χορταστικό και νόστιμο . Έχουμε τη δυνατότητα για πολλές παραλλαγές και προσθήκες αλλά σήμερα θα επιχειρήσω να προσεγγίσω εκείνη την αγνή , απλή και νόστιμη μακαρονόπιτα της γιαγιάς .
Δείτε την :

makaronopita1
Υλικά για ένα ταψί Νο 32 :


Για το φύλλο :
3 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ. (γεμάτα)
10 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. τσίπουρο
200 ml. νερό
Αλάτι
Για τη γέμιση :
350 γρ. μακαρόνια Νο 5 
2 κ.σ. βούτυρο
1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
400 γρ. φέτα
4 μεγάλα αυγά
2 κούπες φρέσκο γάλα

200 γρ. γιαούρτι
Αλάτι και πιπέρι
Μπόλικο λάδι για το στρώσιμο των φύλλων στο ταψί

makaronopita2makaronopita3makaronopita4makaronopita5makaronopita6makaronopita7mKronopita8makaronopita9makaronopita10makaronopita11makaronopita12makaronopita13makaronopita14makaronopita15

Εκτέλεση :

-Πρώτα βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο , αλατισμένο νερό , τα σουρώνουμε , τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε  το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει . Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα να στήσουμε την πίτα .
-Ετοιμάζουμε τότε το φύλλο : σε μια λεκάνη ζυμώματος ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι . Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και το τσίπουρο . Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μοιάζει το αλέυρι με βρεγμένη άμμος . Προσθέτουμε τότε το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πετύχουμε ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμάρι . Αν κολλάει πολύ στα χέρια , προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα . Αφήνουμε σκεπασμένο το ζυμάρι στη λεκάνη για μισή ώρα τουλάχιστον , το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε εκεί το ζύμωμα κάνοντας διπλώματα . Το χωρίζουμε τότε σε 4 μέρη , με το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο ώστε να το τοποθετήσουμε για βάση της πίτας και να υπερκαλύψει τα τοιχώματα του ταψιού .
Ανοίγουμε λοιπόν το πρώτο (το μεγαλύτερο) φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη αλευρώνοντας για να μην κολλάει .
Λαδώνουμε το ταψί μας με μπόλικο λάδι και μεταφέρουμε εκεί το φύλλο που ετοιμάσαμε . Λαδώνουμε πάλι και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο το οποίο στρώνουμε από πάνω . Αδειάζουμε τότε πάνω τη μισή ποσότητα μακαρονιών , τα πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τη μισή ποσότητα φέτας που έχουμε χοντροτρίψει με τα χέρια μας . Πιπερώνουμε και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά . Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και το γιαούρτι. Αδειάζουμε τότε το υγρό αυτό μίγμα πάνω στα μακαρόνια .
Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο και το απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια . Λαδώνουμε καλά και συνεχίζουμε με το τελευταίο φύλλο το οποίο μαζί με το πλαϊνό του ταψιού τα γυρίζουμε σε κόθρο . Χαράζουμε την πίτα μας , τη ραντίζουμε με λάδι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην τελευταία σχάρα για μια ώρα μέχρι να ροδοψηθεί .
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Λίγα λόγια ακόμα : Μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές σε αυτή την πίτα . Αγαπημένη μου εκδοχή είναι να χρησιμοποιώ μισή ποσότητα αγελαδινής και μισή ποσότητα γιδινής φέτας . Επίσης μπορούμε να την “εκσυγρονίσουμε” και να χρησιμοποιήσουμε πένες ή ριγκατόνι ή κοφτό μακαρονάκι ή προσθέσουμε στη γέμιση περίπου 150 γραμμάρια ψιλοκομμένο μπέικον ή άλλο αλλαντικό . Τέλος μπορούμε άνετα να χρησιμοιποιήσουμε άλλα δύο αυγά αν μας το επιτρέπουν οι διατροφικές μας συνήθειες.. Όπως κι αν την επιχειρήσετε θα είναι τέλεια!
Καλή σας όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...