tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ντοματολουκουμάδες

Κοίτα να δεις που όλα είναι σχετικά! Οι ντοματολουκουμάδες μου σύμφωνα με την παράδοση και τη νηστεία της Σαρακοστής είναι νηστίσιμοι και δεν περιέχουν “απαγορευτικά" υλικά μιας και αποτελούνται από αλευράκι με μαγιά , ντοματούλες και μπόλικο , αρωματικό δύοσμο…σύμφωνα όμως με τους κανόνες υγιεινής διατροφής αποτελούν ένα αμαρτωλό ορεκτικό που απαγορεύεται “δια ροπάλου" αφού τηγανίζεται μέσα σε άφθονο λάδι. Είναι και μια τρίτη οπτική γωνία των πραγμάτων , αυτή της μετριοπάθειας που με έκανε σήμερα να “παντρέψω” τις δύο παραπάνω θέσεις και να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι κάπου-κάπου κάνουμε και λίγο τα …στραβά μάτια και επιτρέπουμε στον εαυτό μας μικρές ατασθαλίες….

ntomatoloykoymades1

Υλικά:


2 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό (330 ml)
Αλάτι
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
600 γρ. ντοματάκια τσέρυ
Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα

ntomatoloykoymades2ntomatoloykoymades3ntomatoloykoymades4ntomatoloykoymades5ntomatoloykoymades6ntomatoloykoymades7ntomatoloykoymades8ntomatoloykoymades9ntomatoloykoymades10ntomatoloykoymades11


Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αδειάζουμε μέσα και το αναψυκτικό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με ένα πιρούνι μέχρι να πετύχουμε ένα ρευστό και πυκνό μίγμα χωρίς σβωλάκια. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Παράλληλα πλένουμε και στεγνώνουμε τα ντοματάκια . Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τα κόβουμε αε μικρά καρέ. Τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε με σκοπό να αφυδατωθούν και να στραγγίζουν τα υγρά τους (το αλάτι βοηθάει σ’ αυτό) . Αν χρειαστεί τα ανακατεύουμε και τα πιέζουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Όταν το μίγμα του αλευριού έχει φουσκώσει ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια , το δυόσμο και αλάτι και ανακατεύουμε για λίγο.
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε μια κατσαρόλα και όταν έχει κάψει ρίχνουμε κουταλιές από το  μίγμα μέσα στο καυτό λάδι. Όταν φουσκώσουν και έχουν  πάρει χρώμα από τη μία μεριά , γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Με μια κουτάλα μεταφέρουμε τους ντοματολουκουμάδες σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει διπλό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει ένα μέρος από το λάδι.
Σερβίρουμε αμέσως!
Είναι ένα υπέροχος μεζές…
Σημ. :-Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκια ρίγανη αντί για δύοσμο και φυσικά τυρί φέτα (αν δε νηστεύουμε)…
-Προσέχουμε πολύ , να μην αφήσουμε υγρά από τις ντομάτες , να τις στραγγίσουμε πολύ καλά γιατί θα μας χαλάσει το μίγμα και οι λουκουμάδες μας θα μετατραπούν σε…τηγανίτες!

-Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση βαθιά κατσαρόλα γιατί πετάγεται λάδι  στο τηγάνισμα.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...