tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Καλαμάρια ψητά στη σχάρα

Αυτό το τόσο μυστηριώδες θαλάσσιο είδος με τα πολλά πλοκάμια , το κοκκινωπό του χρώμα , το ολόλευκο σα βαμβάκι κρέας του και την ιδιαίτερη γεύση οι περισσότεροι το αγαπάμε και το προτιμάμε . Έχει τεράστιες δυνατότητες στο χώρο της μαγειρικής καθώς μπορούμε να το ψήσουμε , να το παραγεμίσουμε , να το τηγανίσουμε , να το μαγειρέψουμε με μυρωδικά και ρύζι ή να το απολαύσουμε σε γιουβέτσι και ό,τι  άλλο βάζει ο νους . Με δυο βασικές στιγμές  το συνδέω πάντα στο μυαλό μου : τη νηστεία και τις ουζοκαταστάσεις…Σήμερα , θα ψήσουμε λαχταριστά καλαμάρια στο σχαροτήγανο , θα τα περιλούσουμε με πλούσιο λαδολέμονο και θα τα απολαύσουμε δεόντως….

kalamaria sxaras1
Υλικά :


1- 1 1/2 κιλό καλαμάρια μεγάλου μεγέθους
Αλάτι
Λίγο λάδι για το ψήσιμο
Για το λαδολέμονο :
100 ml λάδι
Χυμό από δύο λεμόνια
Λίγο αλάτι
Για γαρνίρισμα:
Τριμμένο λευκό λάχανο , καρότο , λίγη κάπαρη

{webgallery}

kalamari sxaras5kalamaria sxaras2kalamaria sxaras3kalamaria sxaras4

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα . Απ’ το κεφάλι καθαρίζουμε τις πετσούλες και το κέντρο τους  (μια μπαλίτσα που είναι το στόμα και τα μάτια ) ενώ από το σώμα θα αφαιρέσουμε το διάφανο κόκκαλο και τα εντόσθια . Τα πλένουμε με άφθονο νερό και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι πολύ καλά , τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε ελαφρά . Ζεσταίνουμε τότε το σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή  φωτιά και αραδιάζουμε πάνω τα καλαμάρια . Τα αφήνουμε να ψηθούν από τη μία πλευρά για 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από το μέγεθός τους) , τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά  και τα ψήνουμε άλλη τόση ώρα . Τα πλοκάμια χρειάζονται ακόμα λιγότερο χρόνο ψησίματος . Όταν έχουν πάρει ένα γλυκό , ρόδινο χρώμα είναι έτοιμα . Τα τοποθετούμε στην πιατέλα μαζί με το λάχανο , το καρότο και την κάπαρη και τα περιλούζουμε με το λαδολέμονο (χτυπάμε τα τρία υλικά στο σέικερ για λίγο) .
Δεν πρέπει να ξεπερνάμε το χρόνο ψησίματος γιατί τότε τα καλαμάρια σκληραίνουν και γίνονται σα λάστιχο.
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...αλατι! Κύρια Πιάτα Καλαμάρια ψητά στη σχάρα