tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ζυμαρόπιτα με τυρί φέτα

Αυτή η πίτα είναι εμπνευσμένη από την περίφημη αλευρόπιτα που προέρχεται από τα Ζαγοροχώρια…οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ενώ πολλοί την έχουμε γευτεί κι όλας! Είναι μαγική και φημίζεται τόσο για τη γεύση της όσο και για την απλότητά της…’Εχω κάνει πολλές προσπάθειες και πολλά πειράματα για να προσεγγίσω τη συγκεκριμένη πίτα και πιστεύω πως τα κατάφερα αρκετά καλά…όσο κι αν την πέτυχα όμως , ποτέ δεν θα την ονομάσω αλευρόπιτα από τα Ζαγοροχώρια γιατί αυτή την πίτα αν δεν τη γευτείς στην πλακόστρωτη πλατεία , στο Μονοδένδρι , στα γραφικά τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο ποτέ δε θα καταλάβεις τη γεύση και τη μοναδικότητά της….

zymaropita1
Υλικά:


60 ml λάδι
60 γρ. βούτυρο
1 φλ.τσ. γάλα
1 φλ.τσ. νερό
2 φλ. τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 αυγά
350 γρ. τυρί φέτα
1 κ.γλ.αλάτι
Πιπέρι και πάπρικα γλυκιά

zymaropita2zymaropita3zymaropita4zymaropita5zymaropita6zymaropita7zymaropita8zymaropita9


Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το γάλα , το νερό , τα αυγά , το αλεύρι , το αλατοπίπερο και την πάπρικα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενή , ρευστό χυλό. Λαδώνουμε με τα 60 ml λάδι ένα αλουμίνιο ταψί (30x35εκ.) και αδειάζουμε εκεί το χυλό. Βοηθάμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να απλωθεί ομοιόρφα ο χυλός σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Χοντροτρίβουμε τότε το τυρί φέτα με τα χέρια μας και το σκορπίζουμε πάνω από το χυλό. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια σα ζάρια και το σκορπίζουμε κι αυτό.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 210ο , στην προτελευταία σχάρα μέχρι να ροδίσει και να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα (περίπου 40 λεπτά). Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη.
Σημ. : Η πίτα αυτή γίνεται πολύ λεπτή , γι’ αυτό χρησιμοποιούμε ταψί τέτοιων διαστάσεων…Αν ωστόσο την προτιμάμε λίγο πιο παχιά , την ψήνουμε σε μικρότερο ταψί και προσαρμόζουμε ανάλογα τον χρόνο ψησίματος.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...