tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζανόπιτα (με πιπεριές και γραβιέρα)

Πάντα θεωρούσα πολύ δύσκολη υπόθεση το να ανοίξω φύλλο για πίτα μόνη μου , μέχρι που το τόλμησα για πρώτη φορά και είδα ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο όσο νόμιζα. Εκτός αυτού , αποτελεί μια εθιστική και αγχολυτική διαδικασία.  Από 'κει και πέρα μια φρενίτιδα την έπαθα….. Όλα τα υλικά τα "φακέλωσα" και τα έκανα πίτα , όλους τους δυνατούς συνδυασμούς υλικών τους δοκίμασα και ακόμα δεν έχω τελειώσει…Για σήμερα  θα φτιάξουμε μια καλοκαιρινή πιτούλα όλο γλύκα και νοστιμιά , όσο νόστιμες και γλυκιές είναι και οι μελιτζάνες και οι πιπεριές που τις συναντάμε σε αφθονία αυτή την εποχή!

melitzanopita1

Υλικά:

1 δόση ζυμαρένιο φύλλο για πίτες 
Για τη γέμιση:
4 μελιτζάνες
2 ξανθιές πιπεριές (ή κέρατο)
1 πορτοκαλί πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
2 μεγάλα  κρεμμύδια
3/4 κούπας λάδι
2 αυγά
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης
Λίγα φύλλα δυόσμου και βασιλικού
Αλάτι και πιπέρι

melitzanopita2melitzanopita3melitzanopita6melitzanopita11melitzanopita12melitzanopita13melitzanopita14melitzanopita15

Εκτέλεση:

Πλένω και στεγνώνω καλά όλα μου τα λαχανικά. Καθαρίζω τα κοτσανάκια και τα σπόρια από τις πιπεριές  και τα κόβω όλα σε μικρά καρέ. Τα κρεμμύδια τα κόβω φέτες και τα βράζω  για 1-2 λεπτά (αν θέλω  πιο ελαφρύ αποτέλεσμα). 

 Τοποθετώ όλα τα λαχανικά μαζί με το λάδι ,το κρεμμύδι στραγγισμένο , το δυόσμο και το βασιλικό σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τα αφήνω σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Όταν ετοιμαστούν , αλατοπιπερώνω και  αποσύρω από τη φωτιά.  Σε ένα μεγάλο  μπωλ χτυπάω ελαφρά τα αυγά και προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα. Προσθέτω και το περιεγχόμενο του τηγανιού με τα σωταρισμένα λαχανικά και ανακατεύω.
Στη συνέχεια ετοιμάζω το φύλλο σύμφωνα με τη συνταγή (κάντε κλικ εδώ για τη συνταγή) . Στρώνω σε λαδωμένο ταψί (32 εκ) το μεγαλύτερο φύλλο , τοποθετώ στη μέση τη γέμιση και συνεχίζω  σκεπάζοντας με το μικρότερο κομμάτι φύλλου από πάνω. Χαράζω την πίτα μου , την πασπαλίζω με σουσάμι , τη λαδώνω και την ψήνω σε μέτριο , προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει καλά!
Και δυο λόγια ακόμα:
-Σ' αυτή την πίτα αν θέλουμε , μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κοκκινιστό  κιμά που μας έχει περισσέψει από μακαρονάδα μπολοναίζ . Ταιριάζει πάρα πολύ!
-Ακόμα , αν θέλουμε μπορούμε στα λαχανικά μας να προσθέσουμε και να σωτάρουμε μαζί και 4-5φέτες καπνιστό αλλαντικό της αρεσκείας μας (μπέικον , χοιρινό καπνιστό ή γαλοπούλα).
-Τέλος , μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της μελιτζάνας , αυξάνοντας αντίστοιχα τις πιπεριές , ανάλογα με το γούστο μας ;)
Kαλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...